Τετάρτη 14 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Από την πλευρά της εκμετάλλευσης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η «ταξική οπτική» είναι «στενή» και συνεπώς εμποδίζει την «ανάλυση των μεγάλων σύγχρονων οικουμενικών προβλημάτων»! Και τέτοια εμπόδια δεν τα ανέχεται η ΔΗΜΑΡ, ο πρόεδρος της οποίας Φ. Κουβέλης δήλωσε τα παραπάνω χτες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, με στελέχη του «οικολογικού χώρου», για την «ανάγκη να καταστεί η βιώσιμη ανάπτυξη εθνική προτεραιότητα».

Βεβαίως, δεν είπε όλη την αλήθεια ο Φ. Κουβέλης. Γιατί ταξική, ταξικότατη είναι η προσέγγιση των προβλημάτων αυτών απ' το κόμμα του, αλλά απ' την πλευρά της τάξης που εξουσιάζει. Αυτό που τους «στεναχωρεί» είναι η οπτική των προβλημάτων αυτών απ' τη σκοπιά της τάξης που υφίσταται την εκμετάλλευση αφού υπό προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει σε συμπεράσματα και δράση ιδιαιτέρως «στενόχωρη» για την εξουσία των μονοπωλίων.

Αυτήν επιχείρησε να «βγάλει λάδι» και στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ενοχοποιώντας ένα δήθεν «στρεβλό αναπτυξιακό πρότυπο» που δεν είναι παρά ο ίδιος ο καπιταλισμός. Και ισχυριζόμενος ότι η απάντηση βρίσκεται στη «βιώσιμη ανάπτυξη» που δεν είναι παρά η καπιταλιστική ανάπτυξη όσους επιθετικούς προσδιορισμούς κι αν εφεύρουν για να τη σερβίρουν στο λαό σαν κάτι δήθεν διαφορετικό. Αποσιωπούν πλήρως ότι το περιεχόμενο και ο σκοπός της ανάπτυξης καθορίζεται πάντα απ' την τάξη που εξουσιάζει και έχει στα χέρια της τα μέσα παραγωγής. Η ανάπτυξη ή θα είναι καπιταλιστική ή θα είναι λαϊκή. 'Η θα αποσκοπεί στο κέρδος ή στην κάλυψη των σύγχρονων εργατικών λαϊκών αναγκών. Ολα τα άλλα είναι «πράσινα άλογα» για τον αποπροσανατολισμό του λαού απ' το χρέος του, με την πάλη του να μετατρέψει σε δική του περιουσία τα κλειδιά της ανάπτυξης και να τη δρομολογήσει υπέρ του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ