Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παραδίνει την αγροτική γη σε ιδιώτες

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο για τη διαχείριση των ακινήτων του αγροτικού τομέα, που συζητήθηκε προχτές στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και αναμένεται στις επόμενες 15 ημέρες στην Ολομέλεια του σώματος, εξέφρασε χτες η βουλευτής του Κόμματος, Διαμάντω Μανωλάκου. Υπέρ του νομοσχεδίου πάντως τάχθηκαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Δημοκρατία.

Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει ξεκαθάρισε η Διαμάντω Μανωλάκου σημειώνοντας ότι «βασικό χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου είναι η απελευθέρωση αγροτικής και δασικής γης από εκκρεμότητες, η ύπαρξη των οποίων έμπαινε εμπόδιο στην απόκτηση κυριότητας να περάσει σε ιδιώτες». Τεκμηριώνοντας την κριτική επισήμανε ότι «η οριστική παραχώρηση χρήσης ή κυριότητες εξασφαλίζεται μέσω των ρυθμίσεων στο όνομα διάσπαρτης αγροτικής νομοθεσίας που είναι δύσχρηστη στην εφαρμογή της», «αφορά εκτάσεις στις οποίες περιλαμβάνονται και δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις» ενώ είναι ψευδεπίγραφες οι όποιες αναφορές σε εξαιρέσεις. Παραθέτοντας συγκεκριμένο παράδειγμα η Δ. Μανωλάκου επισήμανε πως «με το άρθρο 29 γίνεται απόπειρα να νομιμοποιηθούν όλες οι εκχερσώσεις, όλες ίσως και μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου» αφού «ορίζει ως χρονολογία το έτος 1975» τη στιγμή που «είναι γνωστό σε όλους και στους συντάκτες της διάταξης ότι δεν υπάρχει αεροφωτογράφηση, το μόνο αντικειμενικό στοιχείο που να καλύπτει όλη τη χώρα κοντινή σε αυτή την ημερομηνία».

Συνολικά, η Δ. Μανωλάκου τόνισε πως «προωθείτε νέα μέτρα που συμβαδίζουν με την όλη πολιτική της ιδιωτικοποίησης. Αλλάζετε χρήση γης με μαζικό μάλιστα τρόπο για να ικανοποιήσετε επιχειρηματικά συμφέροντα».

Σχολιάζοντας άλλες διατάξεις του προτεινόμενου νόμου η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «είναι εισπρακτικό» και παράλληλα «ιδιωτικοποιείτε αντικείμενα που μπορούν να εκτελούνται από υπηρεσίες του υπουργείου» όπως «την ψηφιακή απεικόνιση σε συγκεκριμένο ιδιώτη χωρίς διαγωνισμό με τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως ενδιάμεσο» και παράλληλα «μειώνετε την κρατική γη και τις αντίστοιχες υπηρεσίες του υπουργείου όπως η διεύθυνση πολιτικής γης. Περιορίζετε την κρατική περιουσία και παρουσία». Κλείνοντας την παρέμβαση της η Δ. Μανωλάκου χαρακτήρισε «ψίχουλα» διατάξεις του νομοσχεδίου που προβλέπουν την παροχή μικρών εκτάσεων δημόσιας γης σε νέους αγρότες τονίζοντας γενικότερα πως «για εμάς η γη δεν είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό που πρέπει να αξιοποιείται σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες. Πρέπει να αξιολογείται ως προς τη χρήση της για να γίνει πιο αποδοτική για τις λαϊκές ανάγκες όχι τον επιχειρηματία και τα κέρδη του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ