Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
KOΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Χαμηλή η συμμετοχή στο δημοψήφισμα

BΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Με συμμετοχή που κυμάνθηκε από το 11 ως το 30% ξεκίνησε χτες το διήμερο δημοψήφισμα σε τέσσερις σερβικούς δήμους του βορείου Κοσσυφοπεδίου με ερώτημα εάν αποδέχονται ή όχι τις αρχές της «Δημοκρατίας του Κοσόβου».

Ο Λιόυμπομπιρ Ράντοβιτς, εκπρόσωπος της επιτροπής για το δημοψήφισμα και τις σχέσεις με τον Τύπο, δήλωσε ότι ως το μεσημέρι είχε ψηφίσει το 15% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στο Ζβέτσαν, το 11% στο Δήμο Ζούμπιν Πότοκ, στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα το 30,1%. Στο Δήμο Λεπόσαβιτς η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα, μόνο για μία μέρα.

Το δημοψήφισμα ωστόσο προκάλεσε τις έντονες επικρίσεις του Προέδρου της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, που δήλωσε πως είναι «επιζήμιο για τα σερβικά κρατικά συμφέροντα» και ότι εμποδίζονται με αυτόν τον τρόπο οι προσπάθειες του κράτους για την υπεράσπιση των σερβικών νόμιμων συμφερόντων στο προτεκτοράτο, μολονότι παραδέχθηκε ότι κατανοεί «την ανάγκη των Σέρβων της περιοχής να εκφράσουν την πολιτική τους βούληση». Κατέληξε έτσι ότι αναζητείται λύση για τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πρίστινας στους περιφερειακούς οργανισμούς, κάτι που -όπως υποστήριξε- «δε θα συνιστά ούτε άμεση ούτε έμμεση αναγνώριση» της μονομερούς ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Εξίσου επικριτικός ήταν, από την άλλη πλευρά, και ο Πέτερ Στάνο, εκπρόσωπος του Ευρωενωσιακού επιτρόπου για τη διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, που δήλωσε ότι το δημοψήφισμα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο «δεν είναι ο δρόμος για την εξεύρεση λύσης, ούτε η βία, ούτε τα οδοφράγματα». Μεταφέροντας τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το δημοψήφισμα, ο Στάνο κατέληξε ότι «η λύση μπορεί να εξευρεθεί αποκλειστικά ειρηνικά και μέσω διαλόγου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ