Δευτέρα 13 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Η τρομοκρατία δε θα περάσει

Το μνημόνιο της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου που συζητήθηκε χτες στη Βουλή καταστρέφει ολοκληρωτικά την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Οχι μόνο γιατί καταργεί θεμελιακά εργασιακά δικαιώματα όπως οι συλλογικές συμβάσεις (που σημαίνει κατάργηση του κατώτατου μισθού, των κλαδικών συμβάσεων), αλλά και του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, με τη γενίκευση της ευελιξίας της εργασίας. Που με τη σειρά τους τσακίζουν επιδόματα ανεργίας, συντάξεις κλπ. Οχι μόνο γιατί μετατρέπει τους μισθούς σε φιλοδωρήματα και τις συντάξεις σε είδος προς εξαφάνιση. Ούτε μόνο γιατί καταργεί οργανισμούς των εργαζομένων, όπως ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας και ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας. Ούτε επίσης γιατί μαζί με την πολύμορφη φοροληστεία και την ταυτόχρονη δραστική περικοπή των δαπανών σε τομείς όπως η Υγεία - Πρόνοια, και σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, τα φτωχά λαϊκά στρώματα ωθούνται στην εξαθλίωση. Ούτε γιατί μαζί με τον πολλαπλασιασμό των ανέργων πολλαπλασιάζονται οι άστεγοι και οι πεινασμένοι. Ούτε επίσης γιατί δίνεται τσάμπα στα μονοπώλια, μέσω της λεγόμενης αξιοποίησης, η δημόσια περιουσία, η δημόσια γη και το πλούσιο σε ορυκτά υπέδαφος και ο πλούσιος σε υδρογονάνθρακες υποθαλάσσιος χώρος, αλλά και η περιουσία των Ταμείων. Η καταστροφή των εργατών με το μνημόνιο θα είναι ατέρμονη. Γιατί μαζί μ' όλ' αυτά το μνημόνιο προβλέπει ότι θα ελέγχεται η εφαρμογή του ανά μήνα και αν δεν πιάνονται οι στόχοι, θα επιβάλλονται νέα μέτρα... Ηδη στην Κοινωνική Ασφάλιση με τα μέτρα του μνημονίου - που τσακίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, αφού μειώνονται οι μισθοί, μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές - αυξάνεται η ανεργία, ενώ ετοιμάζονται νέα οδυνηρά μέτρα που θα τσακίσουν κι άλλο τη σύνταξη πείνας και θα αυξήσουν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης.

***

Χτες ο υπουργός Οικονομικών υπερασπιζόμενος τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη συζήτηση και ψήφιση του μνημονίου ήταν προκλητικός και στη Βουλή εκτοξεύοντας απειλές κατά του ΚΚΕ για να τρομοκρατήσει το λαό. Μίλησε για τραμπουκισμούς μέσα και έξω από τη Βουλή, εκτόξευσε τόνους ψέματα ότι το ΚΚΕ θέλει την καταστροφή της χώρας, δε θέλει ανάπτυξη, ενώ απείλησε τη λαϊκή δράση λέγοντας πως το Σύνταγμα διαβάζεται και αλλιώς, εννοώντας τη δράση του εργατικού κινήματος. Διάφορα αστικά ΜΜΕ μίλησαν μέχρι για εμφύλιο αν δεν ψηφιστεί το μνημόνιο. Αλλά μήπως ο ιμπεριαλισμός και το αστικό κράτος δεν επιβάλλουν τους εμφυλίους; Ηδη τα μέτρα που θα εφαρμοστούν με το μνημόνιο αποτελούν «μανιφέστο» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο οποίο περιλαμβάνονται μέτρα κατά των απεργιών. Αλλά δεν ήταν μόνο ο υπουργός Οικονομικών που τρομοκρατούσε το λαό. Το ίδιο έκαναν και οι αρχηγοί των κομμάτων της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου προχτές στη διαδικασία συζήτησης των κοινοβουλευτικών τους ομάδων. Το ίδιο κι ο πρωθυπουργός με το διάγγελμα, το ίδιο τα άλλα αστικά κόμματα στη Βουλή, όπως η Ντ. Μπακογιάννη, που για όποιο θέμα και αν μιλά εκτοξεύει το αντιΚΚΕ μίσος των αστών. Χτες επίσης εκτυλίχθηκε σχέδιο καταστολής της τεράστιας λαϊκής κινητοποίησης, αλλά ο λαός το αψήφισε. Και όλ' αυτά σε συνδυασμό με σχετική αρθρογραφία ενάντια στις εκλογές, είτε γιατί προέχει το λεγόμενο δημόσιο συμφέρον είτε γιατί ο λαός θα ξαναψηφίσει αυτούς που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή, λες και δεν κυβερνούν οι ίδιοι. Βεβαίως, δημόσιο συμφέρον εννοούν αυτό που τα κόμματα του κεφαλαίου πασχίζουν να κάνουν χρεοκοπώντας ανεξέλεγκτα την εργατική τάξη, το λαό, να σώσουν το κεφάλαιο από την κρίση. Επομένως αυτό που λένε δημόσιο συμφέρον, είναι το συμφέρον των μονοπωλίων.

***

Το ερώτημα που μπαίνει είναι ποια κυβέρνηση και με ποια μέσα θα εφαρμόσει το μνημόνιο και τον ορυμαγδό των αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία δε σταματούν σε όσα περιέχει αυτό, αλλά συνεχώς θα εφαρμόζονται και άλλα, ακόμη πιο σκληρά. Η κυβέρνηση Παπαδήμου λένε τα αστικά επιτελεία, και κάποια αστικά κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑ.Ο.Σ. π.χ., που θέλουν παράταση του βίου της. Το βέβαιο είναι ότι τα μέτρα καταστροφής των εργατών θα συνοδεύονται από αυταρχισμό και καταστολή για να κάμψουν την ολοένα κλιμακούμενη ανάπτυξη της ταξικής πάλης από το εργατικό κίνημα. Ηδη οι τεράστιες δυσκολίες των αστικών κομμάτων έχουν γίνει παραπάνω από φανερές κάτω από τη δράση του εργατικού λαϊκού κινήματος και του ΚΚΕ. Να τις οξύνουμε μέχρι να παραλύσουν. Μπορούμε! Με το ΚΚΕ, με το ταξικό εργατικό κίνημα, με τη λαϊκή συμμαχία. Το ΚΚΕ πρόβαλε την εκτίμηση ότι θα έρθουν νέα μνημόνια, ότι σωτηρία δεν υπάρχει για το λαό παρά μόνο για το κεφάλαιο, τα μονοπώλια. Ο αγώνας κρίνεται στα εργοστάσια, στους τόπους δουλειάς και γύρω από κάθε τόπο δουλειάς. Στον τόπο δουλειάς και στον κλάδο, εκεί βρίσκεται ο ταξικός αντίπαλος που πρέπει με τον ασταμάτητο πολιτικό αγώνα να ηττηθεί. Στα πλαίσια αυτού του ταξικού πολιτικού αγώνα, οι εκλογές είναι κρίκος. Οι εκλογές που οι αστοί τώρα δεν τις θέλουν, λόγω «δημοσίου συμφέροντος»... Το ζήτημα είναι το λαϊκό συμφέρον. Να ανατρέψουμε την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου. Εκλογές που να οδηγήσουν σε ρήγμα στο πολιτικό σύστημα και τα ταξικά συμφέροντα που υπηρετεί, σε ρότα ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου. Και αυτό το ρήγμα μπορεί να γίνει μόνο με το ΚΚΕ.


Ι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ