Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Το ποδόσφαιρο ως «δόλωμα» για τα σχέδια του ΝΑΤΟ

Αναλαμβάνει την «ασφάλεια» του EURO 2012

Στο προσεχές μέλλον η Ουκρανία και το ΝΑΤΟ θα διαμορφώσουν κοινό σχέδιο για την εξασφάλιση της ασφάλειας του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι του 2012 στην Ουκρανία και στην Πολωνία. Ηδη πριν ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντερς Ράσμουσεν στην Ουκρανία, η ουκρανική πλευρά ζήτησε την παροχή βοήθειας από το ΝΑΤΟ για την εξασφάλιση της ασφάλειας του EURO 2012. Την άνοιξη του 2011 η αίτηση επισημοποιήθηκε, ενώ το καλοκαίρι οι εμπειρογνώμονες του ΝΑΤΟ έφτασαν στην Ουκρανία για να εκτιμήσουν τις πιθανές ... «απειλές».

Οπως δήλωσε στη ρωσική εφημερίδα «Νεζαβισίμαγια γκαζέτα» ανώνυμος Ουκρανός διπλωμάτης, το ΝΑΤΟ συγκρότησε αντιτρομοκρατικές ομάδες, που θα διαθέσει για να αντιμετωπιστούν «πιθανές απειλές». «Σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες στην Ουκρανία δεν υπάρχουν προβλήματα εσωτερικής τρομοκρατίας. Ομως πρέπει να αποκλείσουμε τις δυνατότητες της λεγόμενης εισαγόμενης τρομοκρατίας». Σύμφωνα με τα λόγια του διπλωμάτη, σε όλες τις ουκρανικές πόλεις, όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες του EURO 2012, ήδη από το 2011 δημιουργήθηκαν ειδικά αντιτρομοκρατικά κέντρα που συμμετέχουν οι αντιπρόσωποι της Υπηρεσίας Ασφάλειας της Ουκρανίας, του υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Υγείας κλπ. Στα κοινά σχέδια των δύο πλευρών, εκτός από τη στρατιωτική συνεργασία, η προσοχή συγκεντρώνεται πλέον και στην ανταλλαγή επιστημονικών δεδομένων, στη διοργάνωση διασκέψεων για θέματα κυβερνητικής ασφάλειας, ενεργειακής ασφάλειας, καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής, αντιμετώπισης των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Ετσι, το ποδόσφαιρο χρησιμοποιείται ως «δόλωμα» για την ενσωμάτωση της Ουκρανίας στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό του ΝΑΤΟ και για την ουσιαστική διεύρυνσή του με νέες χώρες, παρακάμπτοντας τις αντιδράσεις της Ρωσίας.

Να σημειωθεί πως πρόσφατα έγινε γνωστό ότι από την επόμενη χρονιά η Ουκρανία σχεδιάζει να συμμετάσχει στις «αντιπειρατικές» επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, ενώ φέτος, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της αποστολής της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, Ιγκορ Ντολγκόφ, το Κίεβο θα ξεκινήσει να προετοιμάζει εκπαιδευτές για τις ένοπλες δυνάμεις του Αφγανιστάν (πυροβολητές, μηχανικούς, πιλότους στρατιωτικών αεροσκαφών κ.ά.), στα πλαίσια του προγράμματος συνεργασίας με το ΝΑΤΟ.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ