Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Στρατός και τανκς απέναντι στους απεργούς

Εντείνεται η παρουσία στρατού και αστυνομίας στους δρόμους
Εντείνεται η παρουσία στρατού και αστυνομίας στους δρόμους
ΚΑΪΡΟ.--

Επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις και τανκς σε όλες τις πόλεις κατεβάζουν οι αιγυπτιακές αρχές για ν' αντιμετωπίσουν όσους συμμετάσχουν στην απεργία που έχουν προκηρύξει για τις 11 Φλεβάρη, μέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την οριστική εκδίωξη Μουμπάρακ από την εξουσία, τα συνδικάτα που πρωτοστάτησαν στις περσινές κινητοποιήσεις και επιμένουν να διαμαρτύρονται για την παραμονή του στρατού στην εξουσία. Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο διεμήνυσε ότι «δεν θα επιτρέψει να τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα της χώρας και η ασφάλεια της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας» και διέταξε αύξηση των περιπολιών παντού.

Υπό τη λαϊκή πίεση έπεσαν τα προσχήματα και για τη δήθεν «μεταβατική κυβέρνηση» υπό τον Καμάλ αλ Γκαντζούρι, που ουσιαστικά λειτουργεί ως εκτελεστικό όργανο του στρατού. Ο Γκαντζούρι απέρριψε κάθε αίτημα αποχώρησης του στρατού από την εξουσία πριν από τον Ιούνη, όπως έχει αρχικώς προγραμματιστεί, δίνοντας τέλος στις διάφορες κατευθυνόμενες, από το στρατό, διαρροές περί πιθανής επιτάχυνσης όλων των διαδικασιών, οι οποίες είχαν ως στόχο τον κατευνασμό της λαϊκής αγανάκτησης. Μάλιστα, ο Γκαντζούρι κινδυνολόγησε λέγοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι ήταν το 1967 μετά τον καταστροφικό πόλεμο με το Ισραήλ και την απώλεια της χερσονήσου του Σινά και της Λωρίδας της Γάζας, και υποστήριξε ότι «αν φύγει πρόωρα ο στρατός από την εξουσία θα γίνει ό,τι συνέβη στο Ιράκ το 2003, που κλιμακώθηκαν οι εμφύλιες συγκρούσεις όλων των μορφών, αφού δεν υπήρχε κανείς να εγγυηθεί την ενότητα του έθνους»!

Στο πλευρό του Γκαντζούρι και του στρατού τάχθηκαν, απροκάλυπτα, και οι θρησκευτικοί επικεφαλής των κοινοτήτων της Αιγύπτου. Συγκεκριμένα, τόσο ο ιμάμης του τεμένους αλ Αζχαρ όσο και ο πάπας των κοπτών χριστιανών, τάχθηκαν ενάντια στην εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής στην οποία έχουν καλέσει οι διοργανωτές της απεργίας με στόχο να κλιμακώσουν τις πιέσεις προς το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο. Και οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες υποστήριξαν ότι «η πολιτική ανυπακοή αντίκειται στη θρησκεία» και «βλάπτει τη χώρα». Υπενθυμίζεται ότι ήδη οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» έχουν καλέσει σε ακύρωση και της απεργίας αλλά και της πολιτικής ανυπακοής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ