Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΙΣΧΡΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ «ΟΛΥΜΠΟΣ»
Ζητούν από τους εργάτες να αποκηρύξουν το ταξικό κλαδικό συνδικάτο

Οι ιδιοκτήτες Αφοι Σαράντη έχουν στόχο να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, να προχωρήσουν σε μειώσεις μισθών μέχρι και 53% και κατάργηση του 8ωρου - 5ήμερου

Από την περιφρούρηση της απεργίας την περασμένη Δευτέρα
Από την περιφρούρηση της απεργίας την περασμένη Δευτέρα
Σε έναν ακόμα απαράδεκτο και ωμό εκβιασμό σε βάρος των εργαζομένων της γαλακτοβιομηχανίας «ΟΛΥΜΠΟΣ» προχωρούν οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης ΑΦΟΙ ΣΑΡΑΝΤΗ, που συνεχίζουν τη τρομοκρατική - αντεργατική δράση τους, με στόχο το σταμάτημα των εργατικών αντιδράσεων που έχει ξεσηκώσει η απόφασή τους για μειώσεις μισθών μέχρι και 53% και κατάργηση του 8ωρου - 5ήμερου, την οποία «πέρασαν» μέσω της επιχειρηματικής σύμβασης που υπέγραψαν με την «Ενωση Προσώπων» που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Με αισχρό, επαίσχυντο και προκλητικό τρόπο, ζητούν από τους εργαζόμενους ν' αποκηρύξουν, προφορικώς και εγγράφως, τους τρεις συνδικαλιστές, στελέχη του ΠΑΜΕ, που, μέσω του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ν. Λάρισας και της Ομοσπονδίας, καθώς και του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, πρωτοστατούν στην οργάνωση του αγώνα ενάντια σ' αυτήν τη σφοδρή εργοδοτική επίθεση.

Συγκεκριμένα, τους μοιράζουν ένα χαρτί στο οποίο τίθεται το ερώτημα: «Θέλω να με εκπροσωπούν ως εργαζόμενο της εταιρίας ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΛΑΡΙΣΗΣ Α.Ε. ΟΛΥΜΠΟΣ, οι:

1. Λιόλιος Πάρις

2. Καλέτσιος Κωνσταντίνος

3. Τσερβούλης Βασίλειος»...

Από κάτω, με μαύρα κεφαλαία γράμματα, γράφει ΝΑΙ, ΟΧΙ, ένα εκ των δυο που πρέπει να επιλέξουν κι αφού βάλουν την υπογραφή τους, να επιστρέψουν, αμέσως κι επιτόπου, το χαρτί στον εκπρόσωπο της εταιρείας, που είναι δίπλα τους και περιμένει.

Τη διαταγή να γίνει αυτό είχε δώσει ο ίδιος ο Τάκης Σαράντης, προχτές Τρίτη, ημέρα της πανελλαδικής απεργίας, στην οποία συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι της «ΟΛΥΜΠΟΣ», με αποτέλεσμα, για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα τριών ημερών, να μη βγει γάλα κι άλλα προϊόντα της συγκεκριμένης επιχείρησης στην αγορά. Αμέσως μετά την αποχώρηση της απεργιακής περιφρούρησης, στις 9 το πρωί, από την πύλη του εργοστασίου, ζήτησε να συγκεντρωθούν οι εργάτες σε μια αίθουσα και μιλώντας τους ζήτησε ν' αποφασίσουν - «δημοκρατικά και μόνοι σας», είπε - για το αν τους εκπροσωπούν οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές. Προηγουμένως, βεβαίως, είχε δηλώσει: «Ως εδώ και μη παρέκει. 'Η εγώ, ή αυτοί. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα το κλείσω το εργοστάσιο»...

Αμεση αντίδραση

Αυτή η εργοδοτική μεθόδευση και πρακτική που θυμίζουν άλλες, αλήστου μνήμης εποχές, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ν. Λάρισας, εκπρόσωποι του οποίου πήγαν, αμέσως, στο εργοστάσιο για να ζητήσουν εξηγήσεις από την εργοδοσία και να συνδράμουν τους εργαζόμενους που, για μια ακόμα, φορά, βρέθηκαν υπό την πίεση του εκβιασμού να συμμετάσχουν σε μια πράξη που καταρρακώνει την εργατική περηφάνια και, γενικότερα, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Σε συνάντηση που είχαν οι συνδικαλιστές με τον τμηματάρχη Κούρτη, που γυρνούσε διαρκώς στους χώρους της επιχείρησης για να βρει τους εργαζόμενους και να τους δώσει να υπογράψουν το «χαρτί της αποκήρυξης», ο Πάρις Λιόλιος του είπε «πρέπει να ντρέπεσαι για όσα κάνεις», ενώ στο διευθυντή του εργοστασίου με τον οποίο συναντήθηκε στη συνέχεια επισήμανε: «Αυτά που γίνονται είναι απίστευτα πράγματα και δεν συμβαίνουν ούτε στο Μπαγκλαντές και τη Σρι Λάνκα. Ακόμα και η χούντα των συνταγματαρχών στο "δημοψήφισμα" με το "ναι ή όχι" που οργάνωσε, επέτρεψε να υπάρχει παραβάν, ενώ οι αδελφοί Σαράντη όχι»!

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου επισκέφτηκαν την Επιθεώρηση Εργασίας και έθεσαν το θέμα σε συνάντηση που είχαν με τον προϊστάμενο Ανδ. Μίχο και τον περιφερειακό διευθυντή Πασχ. Ζωγάκη. Η Επιθεώρηση Εργασίας έκανε τηλεφωνική παρέμβαση στη διεύθυνση της «ΟΛΥΜΠΟΣ», η οποία και δεσμεύτηκε ότι θα σταματήσει τη διαδικασία συλλογής υπογραφών. Ομως - όπως το συνηθίζει, άλλωστε - όχι μόνο δεν τήρησε τη δέσμευσή της, αλλά εντατικοποίησε τις προσπάθειες για το «τέλειωμα της δουλειάς», με τον Κούρτη να «κυνηγάει» να βρει εργαζόμενους που προσπαθούσαν να τον αποφύγουν, για να πάρει την υπογραφή τους.

Το Συνδικάτο

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ν. Λάρισας, αναφέρεται στην επιτυχία των απεργιακών κινητοποιήσεων στην «ΟΛΥΜΠΟΣ», καθώς και στην πετυχημένη αντιμετώπιση της τρομοκρατικής επίθεσης των τραμπούκων της εργοδοσίας εναντίον της απεργιακής φρουράς το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής και σημειώνει: «Χαιρετίζουμε την αξιοπρεπή στάση όλων των συναδέλφων μας - πλην ελάχιστων θλιβερών εξαιρέσεων - που παρά την προσπάθεια των εργοδοτών να τους τρομοκρατήσουν και να τους στρέψουν ενάντια στο σωματείο και στους εργαζόμενους της περιφρούρησης δεν ενέδωσαν! Οι εργαζόμενοι αυτές τις μέρες κατάλαβαν πολύ καλά ότι έχουν δίπλα τους ισχυρό στήριγμα το Συνδικάτο, την Ομοσπονδία, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το ΠΑΜΕ, που δεν φοβούνται τις απειλές των εργοδοτών και τους μηχανισμούς τους και είναι σε θέση να τις αποκρούσουν».

Και συνεχίζει: «Οι εργοδότες μας αντί να μας καλέσουν σαν συνδικάτο να συζητήσουμε και να βρούμε λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα, βάζουν πάλι τους εργαζόμενους του εργοστασίου σε διαδικασίες να αποφασίσουν ποιους θέλουν για διοίκηση του συνδικάτου. Θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι οι εργαζόμενοι αποφασίζουν από μόνοι τους πότε, πώς και ποιος θα τους εκπροσωπεί».

Καταλήγοντας τονίζει: «Μην τους φοβάστε. Το δίκιο είναι μαζί μας και θα το κερδίσουμε! Το Συνδικάτο ξέρει πολύ καλά πώς θα απαντήσει στη νέα αυτή πρόκληση των εργοδοτών. Ολοι ενωμένοι! Οργανωθείτε όλοι στο Συνδικάτο που έχει τη δύναμη να υπερασπιστεί τα εργατικά δικαιώματα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ