Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εντείνονται οι διπλωματικοί διαξιφισμοί

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντείνονται οι διπλωματικοί διαξιφισμοί και ο ανταγωνισμός μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με επίκεντρο τη Συρία. Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε, χτες, «μη ρεαλιστική» την προοπτική άμεσου τερματισμού της βίας στη Συρία επιρρίπτοντας την ευθύνη στη στάση της Ρωσίας και της Κίνας. Απέρριψε, όμως, το ενδεχόμενο είτε εξαπόλυσης στρατιωτικής επίθεσης είτε εξοπλισμού των ένοπλων ομάδων της αντιπολίτευσης, πρόταση που διατυπώθηκε από γερουσιαστές, όπως ο Τζον Μακ Κέιν, και έχει, ήδη, αρχίσει να συζητιέται, και επανέλαβε ότι μακροπρόθεσμα μόνο η διπλωματική πίεση και απομόνωση θα φέρουν καρπούς.

Τόσο ο Λευκός Οίκος, όσο και η γαλλική και η βρετανική ηγεσία υποβάθμισαν τις δεσμεύσεις Ασαντ, όπως μεταφέρθηκαν από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, για τερματισμό της βίας, υποστηρίζοντας ότι «όλα αυτά είναι λόγια και απλώς κερδίζουν χρόνο». Ενώ η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ φέρεται να προετοιμάζει μηχανισμό «απομάκρυνσης» των υπηκόων της από τη Συρία διά μέσου των γειτονικών χωρών, στη Μόσχα η ρωσική ηγεσία επανήλθε στη θέση της και στηλίτευσε τις δυτικές δυνάμεις.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Δύση ότι «συμπεριφέρεται σαν ταύρος σε υαλοπωλείο» ως προς το ζήτημα της Συρίας και υπενθύμισε ότι στην περίπτωση της Λιβύης, όπου και πάλι χρησιμοποιήθηκε το επιχείρημα της «σωτηρίας του λαού από το αιματοκύλισμα του καθεστώτος», τελικά ακολούθησε στρατιωτική επέμβαση και διαπράχθηκαν «φριχτά εγκλήματα» στις πόλεις που στήριζαν τον Μουαμάρ Καντάφι.

Στο «παιχνίδι» εισέρχεται, εκ νέου, η τουρκική ηγεσία, η οποία ήδη έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τασσόμενη ανοιχτά στο πλευρό της αντιπολίτευσης, από ένα σημείο και μετά, και κυρίως των δυνάμεων που πρόσκεινται στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους». Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μ. Νταβούτογλου, λίγο πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα ομόλογό του και θα συζητήσει κυρίως το θέμα της Συρίας, προανήγγειλε ότι η Αγκυρα προσπαθεί να δρομολογήσει την πραγματοποίηση συνόδου στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή όλων (αραβικών, ανατολικών και δυτικών χωρών), προκειμένου να εξευρεθεί κοινός τρόπος αντίδρασης. Οπως έγινε γνωστό, για τον πυρήνα της τουρκικής πρωτοβουλίας επρόκειτο να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ρώσο Πρόεδρο, Ντ. Μεντβέντεφ, αργά χτες, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Τ. Ερντογάν. Τέλος, ο Μ. Νταβούτογλου εκτίμησε ότι η Δαμασκός «δεν θα τολμήσει να χρησιμοποιήσει το "κουρδικό χαρτί" κατά της Αγκυρας γιατί τότε οι συνέπειες θα είναι αδιανόητες».

Στο μεταξύ, εντός Συρίας, στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας παραμένει η πόλη Χομς, όπου μαίνονται οι ένοπλες συγκρούσεις, με τους αμάχους να έχουν εγκλωβιστεί μεταξύ των πυρών. Η κρατική τηλεόραση διέψευσε τους ισχυρισμούς τμημάτων της αντιπολίτευσης ότι έχει διακοπεί το ρεύμα ακόμη και στα νοσοκομεία της πόλης όπου πεθαίνουν ασθενείς και μωρά και χαρακτήρισε «προπαγάνδα» τις αιτιάσεις περί δράσης παραστρατιωτικής ομάδας κατά αμάχων μέσα στα σπίτια τους. Οι αρχές δεν διέψευσαν ούτε επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες ότι άρματα μάχης έχουν εισέλθει σε ορισμένες περιοχές της πόλης και ανέφεραν 30 κηδείες μελών των σωμάτων ασφαλείας χτες. Αντίθετα, κατηγόρησαν τους «τρομοκράτες συμμορίτες που δρουν στην πόλη ότι ανατίναξαν ένα διυλιστήριο στα περίχωρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ