Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Ξανά εμπαιγμός με την ιδιωτική αποθεματοποίηση

Συνεχίζει την πολιτική εμπαιγμού των ελαιοπαραγωγών η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εμφανίζοντας ως σπουδαίο γεγονός ότι η ΕΕ αποφάσισε να ξεκινήσει ιδιωτική αποθεματοποίηση στο λάδι για 100.000 τόνους.

Ιδιωτική αποθεματοποίηση στο λάδι για 100.000 τόνους είχε ανακοινωθεί και τον περασμένο Οκτώβρη αλλά το μόνο που έγινε ήταν οι τιμές να κατρακυλήσουν ακόμα περισσότερο. Τον περασμένο Νοέμβρη, η τιμή στο έξτρα παρθένο λάδι ήταν 2,2 με 2,3 ευρώ το κιλό και τώρα έχει πέσει στο 1,7, με 1,8 ευρώ το κιλό. Κάτι ανάλογο είχε γίνει και το 2009. Η ιδιωτική αποθεματοποίηση δεν απέφερε και δε θα αποφέρει κανένα όφελος στους ελαιοπαραγωγούς. Δεν πρόκειται να λυθεί κανένα πρόβλημα αν αποθηκευτούν πάλι για μερικούς μήνες 100.000 τόνοι κοινοτικού ελαιολάδου, που βασικά θα είναι Ισπανικό. Και ελπίζουμε μετά τη νέα ιδιωτική αποθεματοποίηση στο λάδι, οι τιμές να μην οδηγηθούν ακόμα πιο χαμηλά... Πάντως, ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Δριβελέγκας εξέδωσε σχετικά χτες μια ανακοίνωση κοροϊδίας και υποτίμησης της νοημοσύνης των ελαιοπαραγωγών. Και το συγκεκριμένο στέλεχος της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου, θα έπρεπε να ντραπεί διπλά για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, γιατί εκλέγεται σε ελαιοπαραγωγό περιοχή.

Το θέμα είναι πως όσο κυριαρχούν οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς και τα συμφέροντα των μονοπωλίων, οι κανονισμοί της ΚΑΠ και οι συμφωνίες του ΠΟΕ, η κατάσταση θα γίνεται όλο και χειρότερη σε βάρος των ελαιοπαραγωγών και της αγροτιάς συνολικότερα. Θα κυριαρχεί μονίμως η ανελέητη κερδοσκοπία σε βάρος των αγροτών και σε βάρος των καταναλωτών. Οι τιμές στο λάδι όλο και θα πέφτουν και οι καταναλωτές θα το αγοράζουν όλο και πιο ακριβά. Οι ελαιοπαραγωγοί καλούνται να αγωνιστούν μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ μαζί με όλη την αγροτιά και τα λαϊκά στρώματα για την ανατροπή αυτής της άθλιας κατάστασης, για την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης φιλοαγροτικής - φιλολαϊκής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ