Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αγωνιστική απάντηση στον αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο

Σύλλογοι πανεπιστημιακών, διοικητικών υπαλλήλων και φοιτητών μπλόκαραν τις διαδικασίες της εφορευτικής επιτροπής για το νέο Συμβούλιο Διοίκησης

Στιγμιότυπα από τη χτεσινή κινητοποίηση

Motion Team

Στιγμιότυπα από τη χτεσινή κινητοποίηση
Μαχητική και μαζική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας που κατέληξε στο κτίριο της Ιατρικής Σχολής, όπου συνεδρίαζε η εφορευτική επιτροπή για τις εκλογές του Συμβουλίου Διοίκησης, πραγματοποίησαν χτες το πρωί πανεπιστημιακοί, διοικητικοί εργαζόμενοι και φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Απαίτησαν δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, ταγμένο στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, στην υπηρεσία της κοινωνίας και όχι των επιχειρήσεων. Διαμήνυσαν ότι θα συνεχίσουν και θα κλιμακώσουν τη δράση τους, με στόχο να ματαιώσουν τις εκλογές για την ανάδειξη του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ που έχουν οριστεί να γίνουν στις 15 του Φλεβάρη, να αποτρέψουν την εφαρμογή του νόμου - πλαισίου, να τον καταργήσουν στην πράξη.

Εργαζόμενοι, φοιτητές και διδάσκοντες, αρχικά, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην είσοδο του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ και στη συνέχεια πορεία από την πλατεία Χημείου προς την Ιατρική Σχολή. Κάλεσαν την εφορευτική επιτροπή να παραιτηθεί και να σταματήσει τη διαδικασία για τις εκλογές. Τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής σταμάτησαν τη συνεδρίαση και αποχώρησαν.

Με κοινή τους ανακοίνωση, οι σύλλογοι ΕΣΔΕΠ, Διοικητικών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του ΑΠΘ σημειώνουν ότι ο νέος νόμος - πλαίσιο (ν.4009/11) οδηγεί στη «μετατροπή των ΑΕΙ σε επιχειρηματικούς ομίλους, την απαλλαγή της πολιτείας από την υποχρέωσή της να χρηματοδοτεί την Παιδεία και προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός φθηνού μαζικού και "ευέλικτου" επιστημονικού δυναμικού που θα εργάζεται με επισφαλείς και ελαστικές σχέσεις εργασίας, κάτω από το μόνιμο εκβιασμό της απόλυσης και της ανεργίας.


Motion Team

Οι εκλογές για την ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης αποτελούν ένα ακόμη αλλά καθοριστικό βήμα για την εφαρμογή του ν.4009/11. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μία απλή αλλαγή του τρόπου διοίκησης, αλλά με τη δημιουργία εκείνου του αυταρχικού οργάνου που θα μεταλλάξει τη φιλοσοφία και τον προορισμό του πανεπιστημίου.

Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αυταπάτες, εφησυχασμό και αδράνεια.

Εχουμε τη δύναμη να σταματήσουμε τις πολιτικές:

-- Παραπέρα υπονόμευσης και κατάργησης του δημόσιου δωρεάν και ακαδημαϊκού χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

-- Υποβάθμισης της εκπαίδευσης και κατάργησης της έρευνας σε αναντιστοιχία με τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.

-- Αποκλεισμού στο δικαίωμα της μόρφωσης των παιδιών των λαϊκών οικογενειών, συρρίκνωσης και διάλυσης των υπηρεσιών διοικητικής και τεχνικής υποστήριξης του Πανεπιστημίου», τονίζουν οι σύλλογοι.

Απειλές από την υπουργό Παιδείας

Στην κινητοποίηση φοιτητών, διδασκόντων και εργαζομένων η υπουργός Παιδείας ...είδε «δογματικές μειοψηφίες» που «επιβάλλουν το νόμο της βίας, περιφρονούν τις αποφάσεις του ελληνικού λαού και καταλύουν κάθε έννοια δημοκρατίας»! Μάλιστα, απείλησε πως «αυτός ο φαύλος - στην κυριολεξία - κύκλος της ανομίας θα σπάσει». Η Α. Διαμαντοπούλου, φανερά ενοχλημένη από το γεγονός πως ο νόμος - πλαίσιο βρίσκει εμπόδια από τον αγώνα φοιτητών, διδασκόντων και εργαζομένων, υποστήριξε, προκλητικά, πως «είναι θλιβερό την ώρα που δίνεται η μάχη για την οικονομική επιβίωση της χώρας και το ξημέρωμα μιας επόμενης καλύτερης μέρας, σε ορισμένα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να γίνεται επίδειξη των συμπεριφορών που μας έφεραν σε αυτό το τραγικό σημείο»! Σα να λέμε, δηλαδή, ότι φταίνε οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την κρίση του κεφαλαίου...!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ