Τρίτη 31 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
Ακόμη και 20 μέρες το μήνα χωρίς καρδιολόγο!

Ολο και πιο τραγικές αναδεικνύονται οι επιπτώσεις των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων

Σε κίνδυνο τίθεται η ζωή και η υγεία ακόμη και μικρών παιδιών ως αποτέλεσμα των συγχωνεύσεων των δημόσιων νοσοκομείων

Eurokinissi

Σε κίνδυνο τίθεται η ζωή και η υγεία ακόμη και μικρών παιδιών ως αποτέλεσμα των συγχωνεύσεων των δημόσιων νοσοκομείων
Μέχρι και 20 μέρες το μήνα μένει τελείως ακάλυπτο από καρδιολόγο το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης μετά τη συγχώνευσή του με το Παίδων «Η Αγία Σοφία» και με το Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και τις μετακινήσεις γιατρών για να καλύψουν εφημερίες, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του Παίδων Πεντέλης. Σε κάθε νοσοκομείο της χώρας η κατάσταση που επικρατεί αποκαλύπτει πως οι διοικητικές συγχωνεύσεις των νοσοκομείων είχαν ως αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων κι ας θέτει αυτό σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των ασθενών. Ταυτόχρονα η υποβάθμιση ευνοεί τον ιδιωτικό τομέα, όπως προκύπτει και από τη συγκεκριμένη περίπτωση.

«Αν υπάρξει καρδιολογικό συμβάν και προκληθεί βλάβη σε κάποιο παιδί, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη;», υπογραμμίζουν την κρισιμότητα της κατάστασης οι εργαζόμενοι.

Την ίδια ώρα το τμήμα Παιδοκαρδιοχειρουργικής του «Αγία Σοφία» παραμένει κλειστό, έχουν απομείνει μόλις 7 καρδιολόγοι και στο «Αγλαΐα Κυριακού» υπάρχουν 4 καρδιολόγοι, παρότι αυτά τα δύο νοσοκομεία μαζί με το Παίδων Πεντέλης καλύπτουν ουσιαστικά τη νοσηλεία του παιδιατρικού πληθυσμού όλης της Αττικής και βαριά περιστατικά από όλη τη χώρα. «Στο παρελθόν υπήρχαν περίοδοι, όπου δεν ήταν καλυμμένες και οι δυο θέσεις καρδιολόγου στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και ο μοναδικός που υπήρχε ήταν αδύνατο να εφημερεύει όλες τις μέρες του μήνα ή να μην παίρνει άδειες», τονίζουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και προσθέτουν: Συχνά «η ανάγκη καρδιολογικής αντιμετώπισης ασθενών, που δεν ήταν δυνατόν να μετακινηθούν, λόγω βαρύτητας», «μας ανάγκαζε να καλέσουμε είτε το μοναδικό μας καρδιολόγο εκτός ωραρίου και εκτός εφημερίας, είτε ακόμα και ιδιώτες καρδιολόγους, η αμοιβή των οποίων καλυπτόταν κυρίως από μη κερδοσκοπικές οργανώσεις»!

Κι ενώ τα κενά είναι μεγάλα και οι συνταξιοδοτήσεις γιατρών έχουν αρχίσει να δημιουργούν ελλείψεις που δεν αντικαθίστανται, ο διοικητής του νοσοκομείου ζητάει μετακίνηση και γιατρών άλλων ειδικοτήτων, όπως παιδιάτρου, ορθοπεδικού, αναισθησιολόγου κ.ά. Πρόταση που ζητά να κλείσουν «τρύπες» και να ανοίξουν άλλες. Οι μετακινήσεις γιατρών και προσωπικού όχι απλά δεν λύνουν κανένα πρόβλημα, αλλά επιπλέον έχει σαν συνέπεια να υπολειτουργούν τα νοσοκομεία και οι συνθήκες νοσηλείας των ασθενών να μην πληρούν τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας. Ταυτόχρονα η σταδιακή αποδυνάμωσή τους από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό οδηγεί σε μαρασμό των νοσοκομείων, σε απαξίωση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας που θα μπορούσε να στελεχώνει τις υπηρεσίες Υγείας όλων των βαθμίδων.

Ενδεχόμενο κλείσιμο ή συρρίκνωση του Παίδων Πεντέλης θα έχει σαν αποτέλεσμα οι οικογένειες της Βορειοανατολικής Αττικής να μην έχουν νοσοκομείο και να πρέπει να μετακινούνται πολλά χιλιόμετρα ακόμη και για σοβαρά περιστατικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ