Παρασκευή 20 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Η απεργία πέτυχε, απομόνωσε τους υπονομευτές!

Τις δυνάμεις που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στράφηκαν ενάντια στην απεργία στις 17 Γενάρη, καταγγέλλει η Γραμματεία Αττικής του ΜΑΣ

Αποκαλυπτική για τη στάση πολλών δυνάμεων μέσα στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ ήταν η απεργία της περασμένης Τρίτης. Η Γραμματεία Αττικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, σε ανακοίνωση, με τίτλο «Απεργία 17 Γενάρη: Μάθημα αξιοπρέπειας και αγώνα ενάντια στους προσκυνημένους», περιγράφει αποκαλυπτικά παραδείγματα για εκείνους που στάθηκαν απέναντι και έκαναν «την πιο σιχαμένη και βρωμερή επίθεση».

Καταγράφουμε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα, απ' τις καταγγελίες του ΜΑΣ:

Συγκεκριμένο ρόλο έπαιξαν ορισμένα μέλη της διοίκησης πανεπιστημίων και σχολών, αλλά και κάποιοι καθηγητές. Σε Φιλοσοφική και ΑΣΟΕΕ, αντίστοιχα, οι διοικήσεις δήλωσαν ότι οι καθηγητές έχουν ...δικαίωμα στην απεργοσπασία και πως τη μέρα της απεργίας η σχολή θα μείνει ανοιχτή. Στο ΤΕΙ της Αθήνας (ΣΓΚΤΣ και ΣΕΥΠ) εκπαιδευτικοί και υπεύθυνοι εργαστηρίων έφτασαν στο σημείο να απειλήσουν τους σπουδαστές ότι αν πάνε στην απεργία θα τους κόψουν στο μάθημά τους! Πρόεδροι σχολών της Αττικής δηλώνουν «αναρμόδιοι» να πάρουν απόφαση για κλείσιμο της σχολής, άλλοι προειδοποιούσαν ανοιχτά ή συγκαλυμμένα ότι η συμμετοχή στην απεργία μπορεί να στοιχίσει στους φοιτητές την εξεταστική. Υπήρχαν και περιπτώσεις (π.χ. σχολές θετικών επιστημών) όπου έγιναν σεμινάρια την ημέρα και την ώρα της απεργίας, ενώ ορισμένοι καθηγητές (π.χ στην Αρχιτεκτονική) έκαναν μάθημα την ώρα των Γενικών Συνελεύσεων.

Σε αυτή τη διαδικασία ρόλο έπαιξαν και οι δυνάμεις στο χώρο των φοιτητών και των σπουδαστών. ΠΑΣΠ και ΔΑΠ στα μισά Διοικητικά Συμβούλια που θα συζητούσαν για την απεργία δεν εμφανίστηκαν, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά καταψήφισαν με το επιχείρημα ότι «δεν αφορά τους φοιτητές», ενώ στη ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Αθήνας, στελέχη τους, εκβίαζαν ότι οι «σχολές θα μείνουν ανοιχτές γιατί αλλιώς θα χαθούν οι εξεταστικές». Την ώρα των Γενικών Συνελεύσεων καλούσαν τους φοιτητές να πάνε για μάθημα (ΔΑΠ στη Νοσηλευτική, και από κοινού σε Γεωλογικό και Ιατρική). Στη ΣΔΟ του ΤΕΙ Αθήνας η ΔΑΠ υποστήριξε πως ο «σύλλογος διαδηλώνει μόνο με τη ΓΣΕΕ», ενώ η ΠΑΣΠ αναφερόμενη στην απεργία έκανε λόγο για μικροπολιτικά παιχνίδια του ΚΚΕ! Στα ΔΣ της ΣΔΟ και ΣΤΕΦ Αθήνας, στη ΣΤΕΤΡΟΔ και στη ΣΔΟ Πειραιά, ΠΑΣΠ και ΔΑΠ ψήφισαν κατά στη συμμετοχή στην απεργία.

Το ρόλο τους έπαιξαν και οι δυνάμεις του οπορτουνισμού. Για παράδειγμα, στη Γενική Συνέλευση της ΣΕΜΦΕ η ηγεσία της ΕΑΑΚ υποστήριξε πως «η γραμμή του ΠΑΜΕ υπονομεύει τον αγώνα και το σωματείο δε δέχεται βοήθεια από άλλους»! Στους Πολιτικούς Μηχανικούς και τους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς οι παρατάξεις ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΕΑΑΚ, ΣΥΝ καταψήφισαν στη Γενική Συνέλευση, με διάφορα επιχειρήματα. Στο ΔΣ της Νομικής «ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΡΕΝ υπερασπίστηκε τη στάση του Συνασπισμού στο Εργατικό Κέντρο Βόλου καθώς δεν ψήφισε την απεργία γιατί "καλούσαν τα σωματεία του ΠΑΜΕ"». Στη ΣΤΕΦ ψήφισαν κατά και τα ΕΑΑΚ, ενώ «καλούσαν σε συνέλευση 1 μέρα μετά την απεργία», ενώ στη Νομική τα ΕΑΑΚ πρότειναν να οριστεί Γενική Συνέλευση δύο μέρες μετά την απεργία.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών τονίζει ότι «οι προσπάθειές τους πέσανε στο κενό. Η απεργία πέτυχε» και υπογραμμίζει: «Απομόνωσέ τους! Ολοι οι φοιτητές στον αγώνα! Κάτω η κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Εξω η τρόικα από την Ελλάδα! Αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία! Επιστήμη στην υπηρεσία του λαού και της εξουσίας του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ