Παρασκευή 20 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Περιοδεία Αμπάς στην Ευρώπη

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Με στάση στη Γερμανία, όπου συναντήθηκε με την Καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, συνεχίζει την περιοδεία του σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος. Η παλαιστινιακή πλευρά εμμένει στη θέση της ότι προϋπόθεση οποιουδήποτε διαλόγου είναι το «πάγωμα» του εποικισμού και η αποδοχή ως αφετηρίας των συνόρων του 1967, κάτι που η ισραηλινή πλευρά δε δέχεται, κατηγορώντας τους Παλαιστινίους ότι «υποσκάπτουν το διάλογο».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, χτες, αρκέστηκε σε τυπικές δηλώσεις. Εξαίροντας τις συμμαχικές και φιλικές σχέσεις της Γερμανίας τόσο με το Ισραήλ όσο και με την Π. Αρχή, αρκέστηκε να ζητήσει να επιτευχθεί πρόοδος. Αντίθετα, «σκληρού ύφους» ήταν οι δηλώσεις του Βρετανού αναπληρωτή πρωθυπουργού, Νικ Κλεγκ, με τον οποίο ο Αμπάς συναντήθηκε τη Δευτέρα. Ο Κλεγκ χαρακτήρισε τον εποικισμό «ηθελημένο βανδαλισμό των αρχών της οποιασδήποτε ισραηλινο-παλαιστινιακής διαπραγμάτευσης». Οι δηλώσεις Κλεγκ προκάλεσαν τις έντονες ισραηλινές αντιδράσεις.

Μετά το Βερολίνο ο Αμπάς θα επισκεφτεί τη Μόσχα. Κατά πολλούς, οι επαφές αυτές αφορούν το σχεδιασμό της Π. Αρχής για το πώς θα προχωρήσει τη διπλωματική καμπάνια για μονομερή ανεξαρτησία που έχει, ήδη, ξεκινήσει.

  • Την Τετάρτη, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν από ισραηλινή επίθεση στη βόρεια Γάζα, κοντά στην Μπέιτ Χανούν. Η παλαιστινιακή πλευρά υποστηρίζει ότι πρόκειται για απρόκλητη επίθεση κατά αμάχων, ενώ ο ισραηλινός στρατός αρκέστηκε να επιβεβαιώσει ότι «έπληξε υπόπτους». Δε γνωστοποιήθηκε η φύση της επίθεσης (αεροπορική ή πυραυλική).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ