Τρίτη 10 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΕΗ ΑΕ
Ζητά νέες ανατιμήσεις στα τιμολόγια

«Στρέβλωση» της αγοράς η μη σύνδεση των τιμολογίων λιανικής με τη χονδρική τιμή, μέτρο που θα εκτινάξει τις τιμές σε βάρος των νοικοκυριών

Αμεσες παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, με άμεσες πρόσθετες επιβαρύνσεις και για τους καταναλωτές, αξιώνει η διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ, λιγότερο από 10 μέρες μετά την ενεργοποίηση των νέων, αυξημένων έως και πάνω από 15%, τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος! Ο επικεφαλής της ΔΕΗ ΑΕ, Α. Ζερβός, επανέλαβε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, το επιχείρημα - «καραμέλα» περί οφέλους των καταναλωτών «μακροπρόθεσμα» από την κατάργηση των «στρεβλώσεων» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας! Είναι το ίδιο επιχείρημα που οι θιασώτες της «ελεύθερης» αγοράς αναμασούν πάνω από 10 χρόνια τώρα, χωρίς αντίκρισμα. Η διοίκηση της ΔΕΗ παρουσίασε χτες με «μελανά χρώματα» την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, τις προβλέψεις, τους λόγους για την αρνητική μεταβολή των δεικτών - αν και μπορεί να σημειωθούν κέρδη το 2011 - προκειμένου να δικαιολογηθεί για τις αυξήσεις των «χαμηλότερων» τιμολογίων στην ΕΕ και να ζητήσει πρόσθετα μέτρα! Πίσω απ' όλα αυτά βρίσκεται όμως μόνο η πολιτική της «απελευθέρωσης» της αγοράς, βάσει της οποίας θεσπίζονται νόμοι που επιβαρύνουν διαρκώς το κόστος λειτουργίας των ηλεκτροπαραγωγικών επιχειρήσεων φροντίζοντας και για τη διασφάλιση των ιδιωτικών υπερκερδών στον κλάδο. Το πιο εξόφθαλμο παράδειγμα είναι οι τελευταίοι φόροι που μετακυλίονται πλήρως στα τιμολόγια.

Η ΔΕΗ ζητά σύνδεση των τιμών χονδρικής με τις λιανικές τιμές και αναδιαμόρφωση της ρύθμισης περί ανάκλησης του μεταβλητού κόστους των ιδιωτικών μονάδων, που έχει ως αποτέλεσμα την έμμεση πριμοδότησή τους από τη ΔΕΗ για να αναπληρώσουν τις επενδύσεις τους! Να σημειωθεί ότι το σχετικό κόστος για τη ΔΕΗ υπολογίζεται στα 13 εκατ. ευρώ για το 2010, στα 89 εκατ. ευρώ το πρώτο 9μηνο του 2011 και στα 300 εκατ. ευρώ για το 2012! Ο Α. Ζερβός ανέφερε ότι το υπουργείο αντιμετωπίζει θετικά την αλλαγή της διάταξης, που εξετάζεται αυτή την περίοδο από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Επίσης, την ερχόμενη Πέμπτη θα γίνει εισήγηση στο ΔΣ της ΔΕΗ για τη νέα οργανωτική δομή του ομίλου, που θα περιλαμβάνει πλέον και τις νέες θυγατρικές Μεταφοράς και Διανομής, αλλά και διοικητικές αναδιαρθρώσεις. Παράλληλα, η ΔΕΗ θα συνεχίσει την πολιτική μείωσης των λειτουργικών δαπανών με σημαντικές αρνητικές συνέπειες για τους εργαζομένους της, ενώ εάν δεν κατορθώσει να μειώσει το χρέος της, που μπαίνει ως προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση από τις τράπεζες, θα περιορίσει το επενδυτικό της πρόγραμμα. Στο μεταξύ, έχει ήδη «φεσωθεί» 67 εκατ. ευρώ από εταιρείες προμήθειας για χρήση του συστήματος.

Το μεγάλο δυστύχημα για τους καταναλωτές θα προέλθει από τη σύνδεση των τιμολογίων λιανικής με τη χονδρική τιμή και τις μεταβολές της. Κι αυτό επειδή όλο το σύστημα έχει φτιαχτεί για να πριμοδοτεί τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Τα κόστη επιμερίζονται και στη συνέχεια αυξάνονται δημιουργώντας δήθεν «αντικειμενικές» καταστάσεις. Για παράδειγμα, το κόστος της ΔΕΗ για αγορά ενέργειας το 9μηνο του 2011 ξεπέρασε τα 750 εκατ. ευρώ. Αποδόθηκε από τη διοίκηση τόσο στην αύξηση των τιμών, όσο και στο ότι ενώ παράγει το 69% της ενέργειας που μπαίνει στο σύστημα, πρέπει να καλύψει το 96,1% της ενέργειας που καταναλώνεται. Εάν όμως οι κυβερνήσεις του δικομματισμού δεν είχαν «παγώσει» τα προηγούμενα χρόνια την παραγωγική ανάπτυξη της ΔΕΗ, προκειμένου να υπάρξει «χώρος» για τους ιδιώτες, η ΔΕΗ θα είχε τις μονάδες για να αντεπεξέλθει στη ζήτηση. Το «αντικειμενικό» γεγονός του σήμερα προκύπτει από την άσκηση μιας υποκειμενικής πολιτικής υπέρ της εισόδου των ιδιωτών στην ηλεκτρική ενέργεια. Ακόμη κι έτσι, πολλά από τα «αντικειμενικά» ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία της ΔΕΗ είναι ψευδεπίγραφα. Το λειτουργικό κόστος εξόρυξης του λιγνίτη είναι μεγαλύτερο επειδή δεν μπορεί να προσλάβει ειδικευμένο προσωπικό για τη χρήση εξοπλισμού που θα μείωνε το κόστος.

Σχετικά με την κυβερνητική ανακοίνωση για την κατάργηση των εκπτώσεων στους υπαλλήλους της ΔΕΗ, ο Α. Ζερβός είπε ότι χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση επειδή είναι όρος συλλογικής σύμβασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ