Τρίτη 10 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Δεκαήμερο αγωνιστικών κινητοποιήσεων

Διευρυμένη σύσκεψη της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ. Αποφασίστηκαν μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας:

  • Στα γραφεία του ΕΛΓΑ στις 23 του Γενάρη
  • Στα γραφεία της ΔΕΗ στις 25 του Γενάρη
  • Στα υποκαταστήματα της ΑΤΕ στις 27 Γενάρη

Αποψη από τη σύσκεψη της ΠΑΣΥ
Αποψη από τη σύσκεψη της ΠΑΣΥ
Με πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, συντονισμένες σε πανελλαδικό επίπεδο, που πραγματοποιούνται, με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ, το τελευταίο 10ήμερο του Γενάρη, η μικρομεσαία αγροτιά συνεχίζει και κλιμακώνει τον αγώνα για την ανατροπή της ΚΑΠ και, γενικότερα, της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και το άνοιγμα του δρόμου για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας, κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων, προς όφελος του ελληνικού λαού.

Οι τωρινές αγροτικές κινητοποιήσεις, που γίνονται έρχονται και ως άμεση αγωνιστική απάντηση των μικρομεσαίων αγροτών στην ολομέτωπη, σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση που έχει εξαπολύσει η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., η οποία πλήττει άγρια και τον αγροτικό κόσμο.

Στη διευρυμένη σύσκεψη της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, που πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Κυριακή, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και η οποία ήταν μαζική - εκτός των μελών της Πανελλαδικής Γραμματείας, πήραν μέρος και άλλα αγροτοσυνδικαλιστικά στελέχη από όλη, σχεδόν, την Ελλάδα (παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου) - συζητήθηκε και αποφασίστηκε πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων και πάρθηκαν μέτρα για την καλύτερη προετοιμασία τους.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που πάρθηκαν στη σύσκεψη:

* Τη Δευτέρα, 23 Γενάρη, θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ. Με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή τους σ' αυτήν την κινητοποίηση οι μικρομεσαίοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι θα διατρανώσουν την αγωνιστική αντίθεσή τους στο βαρύ χαράτσι για τ' ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ που επιβλήθηκε με το νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και, ταυτόχρονα, θα προβάλλουν τη διεκδίκηση για ΕΛΓΑ κρατικό φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θ' αποζημιώνει στο 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους.

* Την Τετάρτη, 25 Γενάρη, με κοινή πρωτοβουλία των ΠΑΣΥ, ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ και ΟΓΕ, μικρομεσαίοι αγρότες, εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες έμποροι, σπουδαστές και φοιτητές, γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, θα πραγματοποιήσουν μαχητικές συγκεντρώσεις στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ. Με την αγωνιστική παρουσία τους στην κινητοποίηση θα διαδηλώσουν τη λαϊκή άρνηση πληρωμής των χαρατσιών για τ' ακίνητα που επιβάλλονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και θα καταγγείλουν τη νέα, μεγάλη αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος - οικιακού και αγροτικού - που αποφάσισε η κυβέρνηση.

* Την Παρασκευή, 27 Γενάρη, θα γίνουν μαζικές κινητοποιήσεις στα γραφεία των Περιφερειών και στα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας. Θα προβληθεί το συνολικό αγωνιστικό πλαίσιο πάλης, που αφορά στις βασικές διεκδικήσεις - κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, προστασία της ντόπιας παραγωγής από τις εισαγωγές, μείωση του κόστους παραγωγής, μέτρα για τη βελτίωση της ζωής στην ύπαιθρο κ.ά. - και η διέξοδος, η οποία βρίσκεται στην εφαρμογή μιας διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης, που προϋποθέτει την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με διάφορες μορφές - μαζικές συγκεντρώσεις, με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, σε πλατείες πόλεων, άνοιγμα διοδίων αποκλεισμούς εθνικών οδών κ.ά. - ενώ αγωνιστικός σταθμός θα είναι το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την έκθεση «Αγρότικα».

Το αγωνιστικό πρόγραμμα, καθώς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, κατά τόπους, για να έχουν επιτυχία όλες οι κινητοποιήσεις, θα συζητηθούν σε συνεδριάσεις των Τοπικών Γραμματειών της ΠΑΣΥ και των ΔΣ των Ομοσπονδιών και των Αγροτικών Συλλόγων που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιό της. Θα καθοριστεί και θα μπει άμεσα σε εφαρμογή πρόγραμμα περιοδειών κλιμακίων και ενημερωτικών συγκεντρώσεων στα χωριά και σε επαρχιακά κέντρα, ενώ θα βγουν προκηρύξεις και άλλο ενημερωτικό υλικό που θα μοιράζεται στην ύπαιθρο, αλλά και στις πόλεις.

«Ωριμη» η πρόταση της ΠΑΣΥ

Χαιρετισμό στην έναρξη της σύσκεψης έκανε, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, ο Τ. Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, τονίζοντας την ανάγκη της συγκρότησης του κοινού αγωνιστικού μετώπου της εργατικής τάξης με τη μικρομεσαία αγροτιά και τα άλλα λαϊκά στρώματα και υπογραμμίζοντας πως χρειάζεται το εργατικό - λαϊκό κίνημα να περάσει στην αντεπίθεση, διεκδικώντας τη Λαϊκή Εξουσία.

Στην εισήγησή του στη σύσκεψη ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, προχώρησε σε απολογισμό για τις αγωνιστικές παρεμβάσεις που έγιναν στο αμέσως προηγούμενο διάστημα - συγκέντρωση για τη «Δωδώνη», πανελλαδική κινητοποίηση κτηνοτρόφων, συγκεντρώσεις αγροτών, με τρακτέρ στην Καρδίτσα και άλλες πόλεις κ.ά. - για να υπογραμμίζει ότι αυτές οι κινητοποιήσεις ανέδειξαν και τις δυνατότητες ανάπτυξης των αγώνων που υπάρχουν σήμερα, αλλά και τις δυσκολίες και τα προβλήματα που εμφανίζονται και πρέπει να ξεπεραστούν.

Τονίζοντας ότι στη νέα χρονιά που ξεκίνησε θα είναι πολύ πιο άγρια και βάρβαρη η επίθεση της συγκυβέρνησης ενάντια στην μικρομεσαία αγροτιά, η οποία θα υποστεί και νέα βαριά χτυπήματα με την νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ για το 2014 - 2020, επισήμανε πως για να έχει αποτέλεσμα ο αγώνας των αγροτών χρειάζεται, απαραίτητα, να συνδυάζεται και να συντονίζεται με τους αγώνες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, να στηρίζεται σε μια λαϊκή αγωνιστική συμμαχία που θα συγκρούεται με την εξουσία των μονοπωλίων και θα παλεύει για την ανατροπή της.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο νόμο για τους νέους συνεταιρισμούς και το αγροτικό κίνημα, υπογραμμίζοντας ότι στόχο έχει να δημιουργήσει συνεταιρισμούς στους οποίους δε θα συμμετέχουν μικροί και μεσαίοι αγρότες, αλλά μόνο λίγοι μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες του αγροτικού τομέα και θα δρουν, αποκλειστικά, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών. Σε ό,τι δε αφορά στη νέα συνδικαλιστική οργάνωση, ο στόχος τους - είπε - είναι να φτιάξουν ένα «αγροτικό κίνημα» που θα συνδιαλέγεται, αρμονικά, με την εκάστοτε κυβερνητική εξουσία και θα χρησιμοποιείται για το πέρασμα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, καθώς και για το χτύπημα των αγροτικών αγώνων.

Ο Ρ. Μαρούδας επισήμανε, με έμφαση, την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αναβάθμιση της λειτουργίας και της αγωνιστικής δράσης των υπαρχόντων αγροτικών συλλόγων, σημειώνοντας ότι αυτό κρίνεται ζωτικά αναγκαίο στη σημερινή συγκυρία που τα προβλήματα της αγροτιάς οξύνονται στο έπακρο και, εκ των πραγμάτων, προβάλλει η ανάγκη εκδήλωσης και ανάπτυξης πιο μαζικών, πιο δυναμικών κι αποτελεσματικών αγώνων.

Στην παρέμβασή του ο Βαγγ. Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, στάθηκε, ιδιαίτερα, στην ανάγκη να «καλλιεργηθεί», ακόμα πιο πλατιά και πειστικά, η πρόταση της ΠΑΣΥ για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, η οποία - όπως είπε - έχει «ωριμάσει» στη μικρομεσαία αγροτιά και βρίσκει όλο και μεγαλύτερη αποδοχή και απήχηση μέσα στον αγροτικό κόσμο, αλλά και συνολικά στον ελληνικό λαό. Και τόνισε πως η αγωνιστική συμμαχία της μικρομεσαίας αγροτιάς με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αποτελεί προϋπόθεση, αλλά και εχέγγυο και για το σωστό προσανατολισμό, την προοπτική και την αποτελεσματικότητα των αγροτικών αγώνων.

Την πείρα που έχουν αποκτήσει από τους αγώνες στις περιοχές τους, καθώς και τις προτάσεις τους για την καλύτερη οργάνωση των νέων κινητοποιήσεων μετέφεραν στη σύσκεψη οι εκπρόσωποι από διάφορες περιοχές που πήραν το λόγο - μίλησαν, κατά σειρά, οι Γ. Κυριακίδης (Εβρος), Γ. Σκούφας (Πιερία), Κ. Αλεξίου (Ελασσόνα), Γ. Μαργαριτίδης (Εβρος), Αλ. Ουγγρίνος (Κ. Μακεδονία), Ν. Μωραΐτης (Αιτωλοακαρνανία), Σπ. Κλινάκης (Πρέβεζα), Γ. Στεφανίδης (Δράμα), Χαρ. Αρχοντής (Λάρισα), Γ. Σακοράφας (Λάρισα), Γ. Νικολάου (Φθιώτιδα) - ενώ αναφέρθηκαν και σε διάφορα προβλήματα που εμφανίζονται αυτό το διάστημα - πολλοί παραγωγοί γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων παραμένουν, επί μήνες απλήρωτοι, χιλιάδες αγρότες δεν μπορούν να πληρώσουν τις αυξημένες εισφορές στον ΟΓΑ και μένουν χωρίς υγειονομική και φαρμακευτική κάλυψη κ.ά.

Και η εισήγηση και οι ομιλητές στη σύσκεψη επισήμαναν την ανάγκη το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα και όλοι οι μικρομεσαίοι αγρότες να εκδηλώσουν μαζικά, μαχητικά και έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον πολυήμερο, σκληρό, ταξικό αγώνα των χαλυβουργών - αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥ, μαζί με πολλούς αγρότες θα πάρουν μέρος στην απεργιακή μάχη που θα δοθεί, μεθαύριο Πέμπτη, στο Βόλο, την οποία κήρυξαν σωματεία κι άλλοι φορείς της περιοχής για συμπαράσταση στον αγώνα των χαλυβουργών - που δεν αφορά μόνο τους ίδιους και την τάξη τους, αλλά και τους αγωνιζόμενους αγρότες και όλα τα αγωνιζόμενα λαϊκά στρώματα. Και, βεβαίως, δεν ήταν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι το πρώτο κομμάτι της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΠΑΣΥ που έκοψε ο Βαγγ. Μπούτας, ήταν για τους απεργούς της «Χαλυβουργίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ