Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΑΦΟΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟΥ»
Μετά την εκ περιτροπής εργασία και ατομικές συμβάσεις

Σε στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της εταιρείας προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι

Μονόδρομος και για τους εμποροϋπαλλήλους είναι η ταξική συσπείρωση και οργάνωση κατά χώρο δουλειάς, αλλά και σε όλο τον κλάδο (φωτ. από κινητοποίηση του περασμένου φθινοπώρου)
Μονόδρομος και για τους εμποροϋπαλλήλους είναι η ταξική συσπείρωση και οργάνωση κατά χώρο δουλειάς, αλλά και σε όλο τον κλάδο (φωτ. από κινητοποίηση του περασμένου φθινοπώρου)
Με «αβάντα» την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης η εργοδοσία της επιχείρησης «Αφοί Κωνσταντακάτος» μετά την επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας (4 ημέρες τη βδομάδα) έρχεται να επιβάλει και τις ατομικές συμβάσεις εργασίας με δραστική μείωση των μισθών επικαλούμενη το άρθρο 37 του ν. 4024/2011 και τη μη κήρυξη της κλαδικής σύμβασης από το υπουργείο Εργασίας ως υποχρεωτικής. Σήμερα, η διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της διοίκησης στο πλαίσιο δίωρης στάσης εργασίας που έχει κηρύξει από τις 2.30 μ.μ. έως τις 4.30 μ.μ.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο η επιχείρηση είχε επιβάλει την εκ περιτροπής εργασία, ενώ το ίδιο έκανε και το Σεπτέμβρη και Οκτώβρη αυτή τη φορά όμως στο 1/3 του συνόλου των καταστημάτων της. Ταυτόχρονα, η εργοδοσία έδωσε τη διαχείριση της αποθήκης στην οποία απασχολούσε 27 εργαζόμενους σε εταιρεία «logistics» και παρά την απόφασή της να απολύσει το σύνολο των εργαζομένων στην αποθήκη δεν τα κατάφερε χάρη στην αποφασιστικότητα των εργαζομένων που συσπειρώθηκαν στο επιχειρησιακό τους σωματείο και έδωσαν τη μάχη ενάντια στις απολύσεις. Τελικά η εργοδοσία αναγκάστηκε σε υποχώρηση και απορρόφησε την πλειοψηφία των εργαζομένων (ελάχιστοι παραιτήθηκαν οικειοθελώς) στα καταστήματά της.

Τώρα επανέρχεται, εκβιάζοντας για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων είτε με εκ περιτροπής απασχόληση είτε με απολύσεις. Σε σχετική επιστολή της προς το επιχειρησιακό σωματείο, αφού επικαλείται εκ νέου την κρίση, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «είμαστε αναγκασμένοι να προτείνουμε στο σύνολο του προσωπικού την τροποποίηση των όρων των ατομικών συμβάσεων εργασίας του και τον καθορισμό ενός πλαισίου μειωμένων αποδοχών και πάντως όχι κατώτερων από τις οριζόμενες στην ΕΓΣΣΕ 2010-2012».

Σημειώνει δε ότι «η αναγκαία δε αυτή απόφασή μας βρίσκεται εντός του ισχύοντος σήμερα θεσμικού πλαισίου, καθότι, όπως και σεις γνωρίζετε, η τελευταία, από 4/3/2011, κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας περί των όρων αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις όλης της χώρας δεν έχει κηρυχθεί υποχρεωτική, ενώ μετά την ψήφιση του ν.4204/2011 (άρθρο 37), ανεστάλη η δυνατότητα του υπουργού Εργασίας για την κήρυξη αυτής υποχρεωτικής και για την επέκταση των ρυθμίσεών της και σε μη μέλη των συμβαλλόμενων εργοδοτικών οργανώσεων, όπως είναι η εταιρεία μας».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δραματικής μείωσης που θα υποστούν εργαζόμενοι στο μισθό τους αποτελεί η περίπτωση εργαζόμενης ταμία με 28 χρόνια προϋπηρεσία στην εταιρεία η οποία παίρνει μεικτό βασικό μισθό, με βάση την κλαδική σύμβαση, 1.700 ευρώ και τώρα θα πέσει στα 1.040 ευρώ μεικτό βασικό μισθό (ο ανώτερος μισθός της ΕΓΣΣΕ είναι 1.037 ευρώ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ