Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Προκαλούν οι «υπερασπιστές» των συμβάσεων

Να κρύψει ότι το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αποτελεί προτεραιότητά της, αλλά και βασική απαίτηση των μεγαλοεργοδοτών επιχειρεί η κυβέρνηση. «Εχω την άποψη ότι δεν θα πρέπει να πάμε σε καμία περίπτωση σε μείωση του κατώτατου μισθού εκτός εξαιρέσεων που υπάρχουν και σήμερα βέβαια...», δήλωσε προχτές ο υπουργός Εργασίας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Βέβαια, την ίδια στιγμή, βιομήχανοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές κλπ. επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία πως ο ίδιος ο θεσμός των ΣΣΕ αποτελεί εμπόδιο για την κερδοφορία τους. Μόλις την περασμένη βδομάδα ο πρόεδρος του ΣΕΒ επανέλαβε ότι όσα εξασφαλίζουν (πολυετίες, επιδόματα κλπ.) οι ΣΣΕ δημιουργούν πρόβλημα στην «ανταγωνιστικότητα» των ελληνικών επιχειρήσεων, ζητώντας να κατοχυρωθεί και θεσμικά η υπονόμευση των ΣΣΕ. Την ίδια στιγμή, σε μια σειρά κλάδους η μη εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων, ακόμα και της ΕΓΣΣΕ, αποτελεί «κοινό μυστικό», με την εργοδοσία να εκβιάζει τους εργάτες ότι αν αντιδράσουν θα βρεθούν στο δρόμο.

Οι «εξαιρέσεις» για τις οποίες κάνει λόγο το κυβερνητικό στέλεχος τείνουν να γίνουν καθεστώς σε κάθε κλάδο και την ίδια στιγμή ο υπουργός δηλώνει ότι «οι κατώτατοι μισθοί είναι θέμα συμφωνίας, διαπραγμάτευσης και υπογραφής της συλλογικής σύμβασης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων... δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε νομοθετική ρύθμιση και να αφαιρέσουμε το δικαίωμα διαπραγμάτευσης και υπογραφής της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης...».

Δηλαδή η κυβέρνηση όχι μόνο εμφανίζεται Πόντιος Πιλάτος την ώρα που οι μισθοί έχουν μετατραπεί σε ...επιδόματα απορίας, αλλά τολμά και να παρουσιάζει ως τρομερή προσφορά στους εργαζόμενους τους ωμούς εκβιασμούς που υφίστανται με κάθε «κοινωνικό διάλογο» και «διαπραγμάτευση» που στήνουν εργοδότες κι εργατοπατέρες καθορίζοντας το επόμενο χτύπημα σε βάρος της εργατικής τάξης...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προτάσεις για ΣΣΕ που κατοχυρώνουν τα αντεργατικά «κεκτημένα» της κρίσης(2018-08-02 00:00:00.0)
Πρόταση νόμου για την επαναφορά του κατώτερου μισθού και την κατάργηση αντεργατικών διατάξεων(2014-10-03 00:00:00.0)
Καταργούν τις ΣΣΕ με τις πλάτες των συμβιβασμένων ηγεσιών(2012-04-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ