Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Διαμόρφωση κλίματος έντασης και απειλές

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΡΙΑΝΤ.--

«Ούτε σταγόνα πετρελαίου δεν θα περάσει από τα στενά του Ορμούζ, εάν επιβληθεί εμπάργκο στις εξαγωγές του ιρανικού πετρελαίου» διεμήνυσαν, χθες, Ιρανοί αξιωματούχοι, προεξάρχοντος του αντιπροέδρου Αλί Ραχίμι. Οι δηλώσεις γίνονται την ώρα που διεξάγονται, ήδη, συζητήσεις στους κόλπους της ΕΕ, κατά κύριο λόγο, για επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου στο πλαίσιο των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, τόσο με αφορμή το πυρηνικό της πρόγραμμα όσο και λόγω της διπλωματικής έντασης που έχει προκληθεί τις τελευταίες βδομάδες μετά την εισβολή διαδηλωτών στη βρετανική πρεσβεία και τη διακοπή των ιρανο-βρετανικών διπλωματικών σχέσεων.

Από τα στενά του Ορμούζ, ανάμεσα στο Ιράν και στο Ομάν, περνά καθημερινά το 1/3 του πετρελαίου που διακινείται σε παγκόσμιο επίπεδο διά θαλάσσης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου από Σ. Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Ιράκ και Ιράν, καθώς και το σύνολο σχεδόν του υγροποιημένου φυσικού αερίου του Κατάρ.

Εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ έσπευσαν να υπογραμμίσουν ότι η Τεχεράνη θα βλάψει σοβαρά και τον εαυτό της αν κλείσει τα στενά του Ορμούζ, αφού αποτελούν τη βασική δίοδο και των δικών της εξαγωγών. Οι ίδιες πηγές επίσης εμφανίζονταν καθησυχαστικές υπογραμμίζοντας ότι ακόμη και στην περίπτωση που τελικά το Ιράν πραγματοποιήσει τις απειλές του, η Σ. Αραβία, κατ' αρχήν, αλλά και άλλες χώρες της περιοχής θα καλύψουν τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν, αξιοποιώντας τόσο τη διέξοδο της Σ. Αραβίας και προς την Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και το υπάρχον σύμπλεγμα αγωγών.

Αρχισε και η δίκη κατασκοπείας

Σε αυτό το ήδη τεταμένο κλίμα προστέθηκε, χθες, η έναρξη, στην Τεχεράνη, της δίκης του 28χρονου Αμερικανού ιρανικής καταγωγής Αμίρ Μιρζάι Χεκμάτι, ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της CIA. Ο Ιρανός εισαγγελέας επικαλέστηκε ως στοιχείο την «ομολογία» του Χεκμάτι μπροστά στις κάμερες τις περασμένες μέρες και υποστήριξε ότι ο νεαρός παραδέχτηκε ότι «είχε ως αποστολή να παρεισφρύσει στις ιρανικές μυστικές υπηρεσίες για λογαριασμό της CIA αλλά ότι απογοητεύτηκε από τις ΗΠΑ και ότι δεν είχε καμία πρόθεση να κάνει κακό στο Ιράν». Ο Χεκμάτι παρουσιάστηκε στο στρατό το 2001 όπου και υπηρέτησε ως μεταφραστής αραβικών και κατά τις ιρανικές αρχές εκπαιδεύτηκε ως κατάσκοπος στις αμερικανικές βάσεις στο Αφγανιστάν. Η Ουάσιγκτον έχει απορρίψει τις κατηγορίες και ζητά την άμεση απελευθέρωση του νεαρού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ