Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΠΥΡΗΝΙΚΟ «ΕΓΚΛΗΜΑ» ΣΤΗ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ
«Ευθύνες» για τη διαδικασία όχι για την ουσία

Από τη βιβλική καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή της Φουκουσίμα
Από τη βιβλική καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή της Φουκουσίμα
ΤΟΚΙΟ.--

«Ευθύνες» στην ιαπωνική κυβέρνηση και στην εταιρεία ηλεκτρισμού «TEPCO» για την έλλειψη μηχανισμών παρεμπόδισης πυρηνικού δυστυχήματος μετά από τσουνάμι και σοβαρότατα σφάλματα στη διαχείριση της κρίσης και στη συλλογή πληροφοριών αναφορικά με τη διαρροή ραδιενέργειας μετά το τσουνάμι της 11ης Μάρτη 2011 επιρρίπτει μεταξύ άλλων η έκθεση 507 σελίδων που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που μελέτησε το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα της βορειοανατολικής Ιαπωνίας.

Ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης αποσιωπούν επιμελώς τις σχέσεις διαπλοκής ανάμεσα σε όλες τις αστικές κυβερνήσεις και των οργανωμένων συμφερόντων των εταιρειών ηλεκτρισμού που επιδιώκουν συνεχή μεγιστοποίηση των κερδών ακόμη και με τίμημα τη δημόσια ασφάλεια και την υγεία του λαού. Πράγμα, άλλωστε, που απεδείχθη περίτρανα με την πυρηνική τραγωδία στη Φουκουσίμα. Επισημάνσεις γίνονται για τη διαδικασία και το «τυπικό» σκέλος της υπόθεσης παρά την ουσία, που δείχνει πώς ένα κοινωνικό αγαθό, η ηλεκτρική ενέργεια στα χέρια των μονοπωλίων γίνεται εμπόρευμα προς πλουτισμό αδιαφορώντας και για τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας και κανόνες ασφάλειας.

Οι εμπειρογνώμονες εστιάζουν στην πολύ βολική «έλλειψη συντονισμού» μεταξύ των αρμόδιων κυβερνητικών υπηρεσιών, στην «κακή δημόσια ενημέρωση» σε σχέση με τη διαρροή πυρηνικής ενέργειας, στην ανεπαρκή εκπαίδευση των εταιρικών στελεχών, στα ολέθρια σφάλματα που σχετίζονται με το εφεδρικό σύστημα ψύξης των πυρηνικών αντιδραστήρων...

Στο μεταξύ, χτες οι μετοχές της «TEPCO» έκαναν βουτιά 10% στο χρηματιστήριο του Τόκιο έπειτα από τις πληροφορίες της εφημερίδας «Γιομιούρι» πως επίκειται εθνικοποίησή της και αγορά πάνω από τα 2/3 των μετοχών της ώστε να αποτραπεί ο (ορατός...) κίνδυνος κατάρρευσης της εταιρείας. Η «ΤEPCO» διέψευσε τις πληροφορίας έχοντας νωρίτερα ζητήσει από την κυβέρνηση πρόσθετη βοήθεια 684,4 δισ. γιεν για να καταβάλει αποζημιώσεις στις οικογένειες των χιλιάδων θυμάτων του πυρηνικού δυστυχήματος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ