Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Τσιλικροτά», ένα γνήσιο λαϊκό παραμύθι

Εκδήλωση για μικρά και μεγάλα παιδιά στο βιβλιοπωλείο «Σύγχρονη Εποχή»

Τα παιδιά «μαγεμένα» άκουγαν τα λόγια του συγγραφέα
Τα παιδιά «μαγεμένα» άκουγαν τα λόγια του συγγραφέα
Με μια ζεστή εκδήλωση για παιδιά και μεγάλους με δώρα και άλλα καλούδια των γιορτών διοργάνωσε η «Σύγχρονη Εποχή» στο κεντρικό βιβλιοπωλείο στην Αθήνα, το περασμένο Σάββατο το πρωί, παρουσιάζοντας «Τα τσιλικροτά», όπως λέγονται στη μανιάτικη διάλεκτο οι καλικάντζαροι, το παραμύθι που έγραψε ο παλιός δάσκαλος Αντώνης Λαμπρινίδης. Πρόκειται για το νέο βιβλίο που κυκλοφορεί από το εκδοτικό προσφέροντας όχι μόνο στα μικρά παιδιά που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, αλλά και σε όλα όσα θα το διαβάσουν, όπως και στους ενήλικες, τη μαγεία της φαντασίας του λαού μας. Φαντασία που κρύβεται σε κάθε λαϊκό παραμύθι, με την οποία «τράφηκε» ο συγγραφέας, ακούγοντας μικρό παιδί, από τη γιαγιά του, παραδοσιακά λαϊκά παραμύθια της Μάνης.

«Το λαϊκό παραμύθι», τόνισε ο συγγραφέας, «δε λέει ψέματα. Πηγάζει από την ψυχή του λαού και τα νοήματά του, είναι ζυμωμένα με τα αισθήματα, τα βιώματα, τις παραδόσεις του λαού. Είναι δημιούργημα της φαντασίας του απλού, ανώνυμου λαού. Των βοσκών, των γεωργών, των ανθρώπων που "ζυμώνονται" καθημερινά με τη γη. Τα παραμύθια πηγάζουν από τα κατάβαθα της ψυχής του λαού μας. Επομένως, ποιος μπορεί να ισχυριστεί, πει, ότι λένε ψέματα»;

Την εκδήλωση άνοιξε η παιδαγωγός Ιωάννα Χριστοδουλοπούλου, από το 36ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας, μεταφέροντας τα παιδιά στο κλίμα των Χριστουγέννων και στις ιστορίες για τους καλικάντζαρους, ενώ η Αθηνά Μπίνιου, συγγραφέας παιδικών βιβλίων και αφηγήτρια παραμυθιών, διάβασε αποσπάσματα από τα «Τσιλικροτά».

Αποψη της εκδήλωσης - αφήγησης του παραμυθιού στη «Σύγχρονη Εποχή»
Αποψη της εκδήλωσης - αφήγησης του παραμυθιού στη «Σύγχρονη Εποχή»
Να σημειώσουμε, επίσης, ότι την περασμένη βδομάδα, το παραμύθι αυτό παρουσιάστηκε δραματοποιημένο από τους μαθητές της Α' τάξης Δημοτικού του 36ου Δημοτικού Σχολείου Πάτρας. Τη δημιουργία αυτή των μικρών μαθητών του 36ου Σχολείου της Πάτρας παρακολούθησαν και μαθητές από άλλα σχολεία, στην κατάμεστη από παιδιά αίθουσα του μεγάρου Λόγου και Τέχνης της Πάτρας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ