Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
Σκιές στην εικόνα του προϊόντος

Σκιές στο πρεστίζ της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου αλλά και στο αντίστοιχο και πλέον εμπορικό της προϊόν όπως είναι η διοργάνωση του Τσάμπιονς Λιγκ άφησε η τελευταία αγωνιστική, της φάσης των ομίλων. Με επίκεντρο τα όσα συνέβησαν σε δυο γήπεδα στη Γερμανία και στον αγώνα της Ντόρτμουντ με την Μαρσέιγ, αλλά και στο Ζάγκρεμπ στη συνάντηση της Ντιναμό με την Λιόν, έδωσαν τροφή για αρκετά σχόλια και σενάρια...

Σε ένα ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, που τα τελευταία χρόνια έχει στο ενεργητικό του αρκετά περιστατικά με στήσιμο αγώνων, αποτέλεσμα της πλήρους εμπορευματοποίησής του και της παράδοσής του στις πολυεθνικές, στα κυκλώματα των μάνατζερς, που λειτουργεί ως πλυντήριο για ξέπλυμα χρήματος και προσφέρεται για κινήσεις παρασκηνίου, η καχυποψία πλέον έχει τον πρώτο λόγο. Η σαπίλα του προϊόντος είναι εμφανής όσες ανακοινώσεις ή έρευνες κάνουν οι παράγοντες της ΟΥΕΦΑ, προκειμένου να το προστατέψουν και να διατηρήσουν την απατηλή λάμψη του.

Στην πρώτη περίπτωση, ως γνωστό η Μαρσέιγ, που βρέθηκε να χάνει με 2-0 από την γερμανική ομάδα, κατάφερε να κάνει την ανατροπή μειώνοντας αρχικά σε 2-1 στις αρχές του ημιχρόνου και ολοκληρώνοντας το έργο της με δυο γκολ σε ένα τρίλεπτο και μάλιστα στο τελευταίο πεντάλεπτο του αγώνα. Η νίκη με 3-2 έδωσε την πρόκριση στον επόμενο γύρο στους Μαρσεγέζους αφήνοντας εκτός τον Ολυμπιακό, που εκείνη την ώρα νικούσε την Αρσεναλ με 3-1. Ο τρόπος που εξελίχθηκε η αναμέτρηση και κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, όπως π.χ. το γεγονός ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι καθυστέρησε να αρχίσει στο β' μέρος (παρά τη ρητή εντολή της ΟΥΕΦΑ για κοινή ώρα έναρξης του αγώνα και του β' μέρους) έφεραν σκεπτικισμό στον Ολυμπιακό, που μελετάει την περίπτωση να προβεί σε κάποιες ενέργειες προς την ΟΥΕΦΑ (κατάθεση ερώτησης).

Πολύ πιο σοβαρά, όμως φαίνεται να είναι τα όσα συνοδεύουν το αποτέλεσμα του αγώνα της Ντιναμό Ζάγκερμπ με τη Λιόν, όπου η γαλλική ομάδα με την εκκωφαντική νίκη της με 7-1 (από τις μεγαλύτερες εκτός έδρας στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ) ήταν αυτή που πήρε την πρόκριση στους «16» έναντι του Αγιαξ, με τον οποίο ισοβάθμισε στη δεύτερη θέση του ομίλου. Η Λιόν προκρίθηκε με συνολική διαφορά τερμάτων (9-7 έναντι 6-6 των Ολλανδών) αφού στο πρώτο κριτήριο για την ισοβαθμία - τα μεταξύ τους παιχνίδια - οι δυο ομάδες ήταν επίσης ισόβαθμες (0-0 οι μεταξύ τους αγώνες). Κάτι που έφερνε τη Λιόν πριν το παιχνίδι να θέλει ήτα του Αγιαξ από τη Ρεάλ (όπως και έγινε, με 3-0) και νίκη δική της με πολλά γκολ. Στα μεθεόρτια, ένα βίντεο που αναρτήθηκε χτες στο διαδίκτυο και δείχνει τον παίκτη των γηπεδούχων Βίντα... να κλείνει το μάτι στους αντιπάλους του, άλλα και φωτογραφίες με τον ίδιο παίκτη να βγαίνει από πρακτορείο στοιχημάτων λίγες ώρες πριν το παιχνίδι, έφεραν θύελλα αντιδράσεων στην Ολλανδία. Στον Τύπο της χώρας γίνεται πλέον ανοιχτά λόγος για «στημένο» παιχνίδι, ενώ ο τεχνικός του Αγιαξ Φρανκ Ντε Μπουρ κάλεσε την ΟΥΕΦΑ «να ψαχτεί για το 1-7» επισημαίνοντας όμως το γεγονός ότι πολύ δύσκολα θα βρεθούν κάποιες αποδείξεις. Από την πλευρά της η Ντιναμό απειλεί με μηνύσεις όσα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για στημένο αγώνα.

Την ίδια ώρα η ΟΥΕΦΑ προκειμένου να προλάβει συνέχεια των αντιδράσεων έσπευσε χτες να βγάλει άρον άρον ανακοίνωση με την οποία διευκρινίζει πως για την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία δεν υπάρχει τίποτε επιλήψιμο για να αρχίσει έρευνα. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι στην ανακοίνωση της ΟΥΕΦΑ το τίποτε επιλήψιμο αφορά στοιχηματική παρανομία και μόνο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ