Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, υψηλών προδιαγραφών Ειδική Αγωγή

Ξεκίνησε χτες η τριήμερη απεργία των εργαζομένων που είναι απλήρωτοι από 3 έως και 10 μήνες

Τουλάχιστον 3.000 εργαζόμενοι σε δομές Ειδικής Αγωγής (ΕΑ) στην Αττική είναι απλήρωτοι από 3 μέχρι 10 μήνες: «Με τι ψυχικά αποθέματα να δουλέψεις; Είναι μια δουλειά που θέλει υπομονή, αγάπη για τον άνθρωπο, αλλά είσαι εξαντλημένος από την καθημερινότητα και δεν έχεις άλλο να δώσεις». Τουλάχιστον 15.000 παιδιά με ειδικές ανάγκες, που φοιτούν στις δομές, κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Ειδικής Αγωγής, ενώ οι γονείς καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν τροφεία σε αυτές, ή να κάνουν «δωρεές»: «Τα ιδιωτικά θέλουν 1.500 ευρώ το μήνα κι εγώ παίρνω 800 ευρώ μισθό. Αν κλείσουν οι δομές δε θα μπορώ να πάω ούτε για δουλειά, πού θα αφήνω το παιδί μου;». Την ίδια στιγμή, πάνω από 185.000 παιδιά με ειδικές ανάγκες παραμένουν εκτός εκπαίδευσης.

Χιλιάδες οικογένειες οδηγούνται με γοργά βήματα στο σύγχρονο Καιάδα και χιλιάδες εργαζόμενοι στην εξαθλίωση. Για όλα αυτά, εργαζόμενοι στις δομές Ειδικής Αγωγής, γονείς, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων πραγματοποίησαν χτες συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της τριήμερης απεργίας που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή. Μετά τις έντονες πιέσεις των εργαζόμενων, αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον γγ Πρόνοιας Γ. Κατριβάνο. Μεγάλη ήταν η απήχηση της εκπροσώπου του Συλλόγου Εργαζομένων Μονάδων Ιδρυμάτων Σχολείων Ειδικής Αγωγής Γεωργίας Κουρή, η οποία ανέδειξε την ανάγκη για ενιαία δράση των εργαζομένων, καθώς η επίθεση είναι κοινή σε όλους, απαίτησε την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, να μην πληρώνουν οι οικογένειες τροφεία στις δομές, να μη φύγουν τα παιδιά ακόμη και από αυτές τις ελάχιστες δομές. Η απάντηση του γγ στα παραπάνω ήταν ότι το υπουργείο δεν έχει καμία ευθύνη απέναντι στους γονείς, αλλά μόνο στους εργαζόμενους...

Οι εργαζόμενοι προχωρούν σήμερα σε συγκέντρωση, στις 11 το πρωί στο παράρτημα του υπουργείου Υγείας στην Κηφισίας και αύριο σε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες δομές Ειδικής Αγωγής είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και, αξιοποιώντας αυτό το θεσμικό πλαίσιο, οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις έχουν πετάξει από πάνω τους την ευθύνη για τα ΑμΕΑ. Σήμερα, με το πρόσχημα της κρίσης, η κρατική επιχορήγηση κόβεται. Αλλά και προ κρίσης, οι εργαζόμενοι έμεναν απλήρωτοι και τα οικονομικά κενά καλύπτονταν με ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για τον αποπροσανατολισμό τους από το κύριο ζήτημα. Δηλαδή, την αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, υψηλής ποιότητας ειδική αγωγή που θα ελέγχεται από τα κάτω, παρεχόμενη Πρόνοια και Παιδεία που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες, στις οποίες μπορεί να ανταποκριθεί η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, μειώνοντας σημαντικά το βαθμό αναπηρίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ