Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ» - «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»
Για νέες μειώσεις εκβιάζει η εργοδοσία

Κλιμακώνεται η επίθεση των εκδοτών στα δικαιώματα των εργαζομένων στις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης.

Στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος των Μπόμπολα, Ψυχάρη, Μπακατσέλου, η εργοδοσία επανήλθε με νέες απειλές και εκβιασμούς, μετά τις ατομικές συμβάσεις για μείωση μισθών κατά 12,5% που επέβαλε με την υπογραφή της ΕΣΗΕΜΘ και τις πρόσφατες απολύσεις. Απειλεί με διακοπή έκδοσης του καθημερινού φύλλου και απόλυση 55 εργαζομένων (32 δημοσιογράφοι, 16 διοικητικοί και 7 τεχνικοί), εκτός και αν η ΕΣΗΕΜΘ καταθέσει πρόταση ισοδύναμου οικονομικού αποτελέσματος, δηλαδή νέων σαρωτικών μειώσεων των μισθών. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα η εταιρεία ζήτησε περικοπές που θα φτάνουν το 35%. Πρόταση την οποία απέρριψαν οι εργαζόμενοι.

Συνολικά, στην Εκδοτική Βορείου Ελλάδος («Αγγελιοφόρος» και Τυπογραφείο «Φίλιππος») απασχολούνται περίπου 250 εργαζόμενοι.

Χθες το ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ συναντήθηκε με την εργοδοσία, η οποία είπε ότι θα πρέπει να αποδεχτούν μειώσεις στους μισθούς κατά 33% προκειμένου να μην κλείσει το καθημερινό φύλλο. Μάλιστα, έδωσε διορία στην ΕΣΗΕΜΘ να απαντήσουν αν αποδέχονται ή όχι την πρόταση ως τις 20 Δεκέμβρη. Σε περίπτωση που δε γίνει δεκτή η πρόταση των μειώσεων τότε όπως ανακοίνωσε θα προχωρήσει σε απολύσεις και μάλιστα με προειδοποίηση, με αποτέλεσμα οι αποζημιώσεις που θα καταβληθούν να είναι μειωμένες.

Στο συγκρότημα των εφημερίδων «Μακεδονία - Θεσσαλονίκη - Σπορ του Βορρά» οι εργαζόμενοι συμπλήρωσαν ήδη ένα μήνα επίσχεσης εργασίας, διεκδικώντας δεδουλευμένα 4 μηνών που τους οφείλει η εργοδοσία. Και σ' αυτή την περίπτωση οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τα σχέδια της εργοδοσίας για μαζικές απολύσεις και μειώσεις μισθών έως και 40%.

Θυμίζουμε ότι η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ πήρε επάνω της, τις διαπραγματεύσεις για τις μειώσεις μισθών στον «Αγγελιοφόρο», και προέτρεψε τους εργαζόμενους να υπογράψουν τις ατομικές συμβάσεις, στο όνομα της διάσωσης των θέσεων εργασίας.

Οι μειώσεις αποδοχών συνοδεύτηκαν από απολύσεις και σήμερα ο εκβιασμός από την εργοδοσία κλιμακώνεται.

Υπάρχει αρκετή πείρα συσσωρευμένη από τους εργαζόμενους ώστε να μπορούν πλέον να αποφεύγουν τα ψευτοδιλήμματα και τους εκβιασμούς. Το πραγματικό δίλημμα που πρέπει να απαντήσουν είναι αν θα αποδεχθούν την κατάργηση της ΣΣΕ, τις μειώσεις μισθών και τις απολύσεις ή θα αντισταθούν και θα οργανώσουν τον αγώνα τους χειραφετημένοι από τους εργοδότες και τα κόμματα που τους υπηρετούν και τις εργοδοτικές συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ