Σάββατο 12 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Τιμές απελπισίας

Δυσοίωνα ξεκινά η νέα σοδειά στο λάδι

Σε εξευτελιστικά επίπεδα κινούνται και τη νέα ελαιοκομική περίοδο οι τιμές στο λάδι, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στις βρώσιμες ελιές. Οι τιμές όλο και συμπιέζονται, ενώ το κόστος παραγωγής όλο αυξάνεται με αποτέλεσμα οι ελαιοπαραγωγοί να βρίσκονται σε απόγνωση και να εξαναγκάζονται να σταματήσουν να μαζεύουν ελιές.

Με το ξεκίνημα της νέας σοδειάς στις πρώτες αγοραπωλησίες που έγιναν στην Πελοπόννησο, το έξτρα παρθένο λάδι (τρία δέκατα) έπιασε τιμή 2,20 με 2,25 ευρώ το κιλό στην Τριφυλία της Μεσσηνίας και 2,4 ευρώ το κιλό στη Νεάπολη της Λακωνίας. Για το παρθένο λάδι οι τιμές είναι ακόμα πιο χαμηλές. Τέτοιες τιμές δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής και δεν αφήνουν κέρδος στους παραγωγούς. Οπως εκτιμάται, όταν σε λίγες βδομάδες θα ξεκινήσει κανονικά η παραγωγή λαδιού, οι τιμές θα μειωθούν ακόμα περισσότερο. Υποτίθεται ότι ξεκίνησε διαδικασία ιδιωτικής αποθεματοποίησης στην ΕΕ τον Οκτώβρη που πέρασε, για 100.000 τόνους λαδιού, αλλά σε τίποτα δε βελτίωσε και ούτε πρόκειται να βελτιώσει την κατάσταση. Από την άλλη στις βρώσιμες ελιές που η συγκομιδή ξεκίνησε νωρίτερα, οι τιμές είναι απελπιστικά χαμηλές, αφού για παράδειγμα οι έμποροι δίνουν για τις πράσινες ελιές 40 λεπτά το κιλό (200 κομμάτια).

Οι τιμές για τους ελαιοπαραγωγούς είναι εδώ και χρόνια καθηλωμένες, ενώ οι καταναλωτές αγοράζουν πανάκριβα το λάδι. Τα μονοπώλια που λυμαίνονται το χώρο βγάζουν κέρδος για κάθε κιλό λάδι πάνω από 200 με 250%! Μπρος σ' αυτή την κατάσταση οι ελαιοπαραγωγοί καλούνται να αντιδράσουν αγωνιστικά και συντονισμένα για να προασπίσουν το εισόδημά τους. Να διεκδικήσουν: Εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν αξιοπρεπές εισόδημα. Προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις εισαγωγές. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα αγροτικά εφόδια, μηχανήματα, ενέργεια κ.ά.

Οσο κυριαρχούν οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς και τα συμφέροντα των μονοπωλίων, οι κανονισμοί της ΚΑΠ και οι συμφωνίες του ΠΟΕ, η κατάσταση θα γίνεται όλο και χειρότερη σε βάρος των ελαιοπαραγωγών και της αγροτιάς συνολικότερα. Θα κυριαρχεί μονίμως η ανελέητη κερδοσκοπία σε βάρος των αγροτών και σε βάρος των καταναλωτών. Οι τιμές στο λάδι όλο και θα πέφτουν και οι καταναλωτές θα το αγοράζουν όλο και πιο ακριβά. Οι ελαιοπαραγωγοί καλούνται να αγωνιστούν μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ μαζί με όλη την αγροτιά και τα λαϊκά στρώματα για την ανατροπή αυτής της κατάστασης, για την ανατροπή της ακολουθούμενης αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής. Είναι κοινό το συμφέρον των μικρομεσαίων αγροτών, των εργατοϋπαλλήλων, των μικροεπαγγελματιών για παραγωγή ποιοτικών, καλών και σε προσιτές τιμές τροφίμων που θα ικανοποιούν τις διατροφικές ανάγκες του λαού. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε καθεστώς λαϊκής εξουσίας και λαϊκής οικονομίας και όχι σε καθεστώς κυριαρχίας των μονοπωλίων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξανά κοροϊδία με ιδιωτική αποθεματοποίηση(2012-05-26 00:00:00.0)
Ξανά εμπαιγμός με την ιδιωτική αποθεματοποίηση(2012-02-09 00:00:00.0)
Τιμές φτώχειας και εξαθλίωσης(2012-01-25 00:00:00.0)
Δίνουν μαχητικό «παρών» αύριο(2011-02-16 00:00:00.0)
Ανάγκη ζωής οι αποζημιώσεις(1999-01-09 00:00:00.0)
Τους βγάζουν το ...λάδι κυβέρνηση και ΕΕ(1998-03-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ