Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Βαθαίνουν τα αδιέξοδα, κλιμακώνουν τη βαρβαρότητα

Προαναγγελία νέας σφοδρής επίθεσης, στο φόντο της κρίσης που μεγαλώνει σε ΕΕ - Ευρωζώνη

Η κρίση βαθαίνει και είναι του κεφαλαίου. Μόνη διέξοδος για το λαό είναι η αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία για μονομερή διαγραφή του χρέους
Η κρίση βαθαίνει και είναι του κεφαλαίου. Μόνη διέξοδος για το λαό είναι η αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία για μονομερή διαγραφή του χρέους
Πρόσθετα αντιλαϊκά πακέτα για το 2011, για το «κλείσιμο» του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, ορυμαγδό από νέα μέτρα για το 2012 και τα πολλά επόμενα χρόνια προαναγγέλλει η ΕΕ, μέσα από την έκθεση με τις «φθινοπωρινές προβλέψεις 2011-2013», που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από την Κομισιόν. Διαπιστώνουν ότι η «ανάπτυξη έχει σταματήσει στην Ευρώπη και υπάρχει κίνδυνος νέος ύφεσης», με τον Κοιναγορίτη παράγοντα Ο. Ρεν να προετοιμάζει το έδαφος για το κατάμαυρο μέλλον που ετοιμάζουν απέναντι στους λαούς. Οπως δήλωσε, «ουδεμία βελτίωση προβλέπεται για την κατάσταση της ανεργίας συνολικά στην ΕΕ».

Ομολογώντας ότι η κρίση είναι υπερσυσσώρευσης και υπερπαραγωγής, στην έκθεση της Κομισιόν επισημαίνουν ότι οι «επιχειρήσεις θα αναβάλουν ή θα ακυρώσουν επενδύσεις». Λένε δηλαδή ότι τα χρήματα που έχουν στα θησαυροφυλάκιά τους δεν θα κατευθυνθούν στην παραγωγή, λόγω μειωμένων ακόμα προσδοκιών για κέρδη. Αναγγέλλουν επίσης ότι η σφοδρή κλιμάκωση είναι προ των πυλών, με τη «δημοσιονομική εξυγίανση να έχει καταστεί επιτακτικότερη, καθώς οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα οξύνονται και εξαπλώνονται σε μέχρι πρότινος ανεπηρέαστες χώρες».

Στην ενότητα με τις εξελίξεις στην Ελλάδα προδιαγράφουν τα πολύ χειρότερα απέναντι στο λαό. Χωρίς καν να έχουν συνυπολογίσει τις επιπτώσεις από το «κούρεμα» στην περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων και τα αμύθητα κεφάλαια που θα διοχετεύσουν στους τραπεζίτες, μέσα από τα διάφορα πακέτα στήριξης, προβλέπουν την επιδείνωση των «ελλειμμάτων» και την εκτίναξη των ποσοστών της επίσημης ανεργίας. Ταυτόχρονα, έρχονται τώρα να διαπιστώσουν τις νέες τρανταχτές αστοχίες της εγκληματικής πολιτικής τους, προκειμένου, στον επόμενο τόνο, να επιβάλουν νέα χαράτσια και μέτρα.

Οι προβλέψεις για την Ελλάδα

Συγκεκριμένα - και χωρίς την επίπτωση των αποφάσεων Κορυφής της ΕΕ - προβλέπουν:

  • Το εμφανιζόμενο έλλειμμα για το 2011 θα φτάσει στο 9% του παραγόμενου ΑΕΠ, δηλαδή 2,5 εκατοστιαίες μονάδες πάνω από τον προηγούμενο στόχο της πλουτοκρατίας (6,5%). Ετσι και για την κλιμάκωση της βαρβαρότητας, το μαύρο μέτωπο της συμμαχίας των προθύμων ετοιμάζει - και μόνο για τις φετινές αστοχίες - πρόσθετα αντιλαϊκά πακέτα για ποσά πάνω από 5 δισ. ευρώ. Το μόνο ανοιχτό ζήτημα είναι η ημερομηνία των κυβερνητικών ανακοινώσεων, με την Κομισιόν να επισημαίνει ότι ο «φορολογικός στόχος για το 2011 έχει χαθεί».
  • Η βύθιση του παραγόμενου ΑΕΠ συνεχίζεται αδιάλειπτα με ρυθμό 5,5% για φέτος και 2,8% για το 2012. Ερχονται τώρα να ομολογήσουν το γεγονός ότι έχουν πέσει εντελώς έξω σε όλες τις προηγούμενες εκτιμήσεις τους, τις οποίες κάθε τρεις και λίγο αλλάζουν από το κακό στο χειρότερο, λόγω της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης. Για την περίοδο 2008-2012 βλέπουν την κατρακύλα του ΑΕΠ να φτάνει στο 15,2%.
  • Το ποσοστά της επίσημης ανεργίας, όπως οι ίδιοι τα υπολογίζουν, ήδη αποδείχνονται πολύ κατώτερα από την υπάρχουσα ζοφερή πραγματικότητα. Τόσο για το 2012, όσο και για το 2013, τα «βλέπουν» να εκτινάσσονται στο 18,4%, δηλαδή στα επίπεδα που τα έχουν διαμορφώσει από φέτος το κατακαλόκαιρο, για να σημειώσουν ότι δεν «πρόκειται να μειωθούν στο ορατό μέλλον». Επιβεβαιώνουν δηλαδή ότι η αναιμική ανάκαμψη δεν θα επουλώσει στο ελάχιστο τις συνέπειες από τη βαθιά κρίση.
  • Επιχαίρουν για τη συντελούμενη μείωση των μισθών, την πολιτική με την οποία οι «επιχειρήσεις προσπαθούν να ανακτήσουν ανταγωνιστικότητα». Βλέπουν την όποια «ανάκαμψη της απασχόλησης» μόνο όταν επέλθει η «φάση της αποκατάστασης» (ενίσχυση ΑΕΠ) και μόνο με την αυστηρή προϋπόθεση για παραπέρα «μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας», με περισσότερο «ευέλικτες ρυθμίσεις», όπως για «μερική και πρόσκαιρη απασχόληση».
  • Το κρατικό χρέος συνεχίζει να διογκώνεται με ασύλληπτους ρυθμούς. Συγκεκριμένα, από 145% του ΑΕΠ το 2010 κλιμακώνεται στο 162,8% το 2011 και στο 198,3% το 2012. Επί της ουσίας έρχονται τώρα να ξεφουρνίσουν ότι οι προηγούμενες «εκτιμήσεις» τους είχαν «πέσει έξω» καμιά 50αριά μονάδες του ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από 100 δισ. ευρώ!

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ