Τρίτη 25 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΗΔΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΤΖΑΡΙΔΗ
Μ' αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το μεσημέρι στο νεκροταφείο Βύρωνα η κηδεία του συνδικαλιστή οικοδόμου, που μετατράπηκε σε μια μεγάλη συγκέντρωση

Ο Δημήτρης Κοτζαρίδης
Ο Δημήτρης Κοτζαρίδης
Το Σάββατο το μεσημέρι 22 Οκτώβρη 2011, η εργατική τάξη αποχαιρέτησε το νεκρό της. Είπε ένα αγωνιστικό «αντίο» στον Δημήτρη Κοτζαρίδη, οικοδόμο, που έχασε τη ζωή του κατή τη διάρκεια της δολοφονικής επίθεσης παρακρατικών ομάδων στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την περασμένη Πέμπτη, 20 Οκτώβρη. Η κηδεία του συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ μετατράπηκε σε μεγαλειώδη συγκέντρωση, σε μια διαδήλωση αντάξια της θυσίας του.

Χιλιάδες εργάτες και εργάτριες, νεολαίοι, αυτοαπασχολούμενοι, άνθρωποι του μόχθου και του αγώνα - όπως ήταν και ο ίδιος - πλημμύρισαν ασφυκτικά το νεκροταφείο του Βύρωνα, για να τιμήσουν το νεκρό αγωνιστή. Ηταν ένα «κατευόδιο» αντίστοιχο της ζωής και της δράσης του μαχητή συνδικαλιστή οικοδόμου, γραμματέα του παραρτήματος των οικοδόμων στο Βύρωνα. Ενας αποχαιρετισμός - υπόσχεση αγώνα, υπόσχεση πως τα ιδανικά για τα οποία έδωσε τη ζωή του ο Δημήτρης, θα βρουν χιλιάδες και χιλιάδες συνεχιστές.

Μόλις το φέρετρο, το στολισμένο με τις σημαίες του Συνδικάτου Οικοδόμων και του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου εμφανίζεται, το πλήθος του κόσμου ξεσπά σε αυθόρμητα χειροκροτήματα. Μπροστά είναι οι γονείς του, ο αδελφός του, η γυναίκα του Ελένη και οι κόρες του Δέσποινα και Νάνση. Ενας «διάδρομος» σχηματίζεται για να περάσει. Οι σύντροφοί του στο μεροκάματο, οι οικοδόμοι του Συνδικάτου, τον κουβαλούν στους ώμους τους μέχρι να φτάσει στην εκκλησία. Στη διάρκεια της τελετής, οι ίδιοι, οι συνάδελφοί του εναλλάσσονται στην τιμητική φρουρά, ο πρόεδρος Γιάννης Τασιούλας, ο γραμματέας Γιώργος Θεοδώρου, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, φίλοι και συναγωνιστές του. Μετά την τέλεση της νεκρώσιμης ακολουθίας ο Γ. Τασιούλας εκφωνεί τον επικήδειο.

Οταν το φέρετρο με τη σορό εμφανίζεται και πάλι μπροστά στους χιλιάδες συγκεντρωμένους, νέα χειροκροτήματα ξεσπούν και ακούγεται το πρώτο σύνθημα: «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά». Σαν αντίλαλος, ακούγεται ξανά και ξανά μέχρι να το φωνάξει και ο τελευταίος συγκεντρωμένος. Δεκάδες τριαντάφυλλα ραίνουν το φέρετρο πάνω απ' τους ώμους των συντρόφων του και αμέσως ακούγεται το νέο σύνθημα - υπόσχεση: «Ενας στο χώμα χιλιάδες στον αγώνα» και «Μ' αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας». Τα χειροκροτήματα είναι ασταμάτητα. Για μια στιγμή, όλοι σωπαίνουν. Αυθόρμητα ο κόσμος που βρίσκεται μπροστά τραγουδάει το «Επέσατε θύματα»...

Η Ελένη, η γυναίκα του Δημήτρη, μιλάει με το στόμα όλων όσων βρίσκονταν εκεί: «Ο,τι πάλεψες θα το παλέψουμε. Για το δίκιο όλων, γι' αυτό ήσουν εκεί, για όλους!», λέει, σα να μιλάει στον ίδιο και σε όλους τους συγκεντρωμένους, ταυτόχρονα.

Κι αυθόρμητα, νέα συνθήματα δονούν το χώρο: «Εννιά δεκαετίες αγώνας και θυσία το Κ-Κ-Ε στην πρωτοπορία», «Σε ΚΚΕ και ΚΝΕ δεν πιάνουν απειλές, κάτω τα χέρια απ' τους κομμουνιστές», «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει». Ολοι τραγουδούν το «Πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες, οδηγοί της ελπίδας οι πρώτοι νεκροί»... Τα συνθήματα αντιλαλούν σε όλη την περιοχή ξανά και ξανά και η κηδεία μετατρέπεται σε μια ογκώδη διαδήλωση.

Στην κηδεία παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, και από το Γραφείο του ΚΣ της ΚΝΕ με επικεφαλής το Γραμματέα του, Θοδωρή Χιώνη. Επίσης παραβρέθηκε σύσσωμη η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, εκπρόσωποι από την Ομοσπονδία Οικοδόμων, από δεκάδες Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Σωματεία εργαζομένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
9η Αυγούστου 1926: Οι καπνεργάτες του Αγρινίου στο πόδι(2023-08-10 00:00:00.0)
Ενθουσιασμός για το θετικό εκλογικό αποτέλεσμα(2023-06-26 00:00:00.0)
Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Ούγκο Τσάβες(2013-03-08 00:00:00.0)
Τίμησαν τα θύματα της εφτάχρονης τυραννίας(2000-04-22 00:00:00.0)
Συντρόφισσα κοιμήσου ήσυχη, εμείς συνεχίζουμε...(1997-07-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ