Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΙΡΑΝ
Ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΙΑΝΤ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Η ιρανική ηγεσία πρέπει να λογοδοτήσει και οι ΗΠΑ μπορούν να προσκομίσουν αποδείξεις ότι όντως εμπλέκεται στη συνωμοσία, που αποκαλύφθηκε και είχε ως στόχο τη δολοφονία του Σαουδάραβα πρέσβη στις ΗΠΑ» υποστήριξε, χτες αργά το απόγευμα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανεβάζοντας περαιτέρω τους τόνους στο ήδη εξαιρετικά τεταμένο κλίμα απέναντι στο Ιράν. Εκτίμησε, δε, ότι πρόκειται για «ένα παράδειγμα εξαιρετικά επικίνδυνης συμπεριφοράς» εκ μέρους της Τεχεράνης. Η όλη υπόθεση φαίνεται να διαμορφώνει το κλίμα για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που ήδη υπάρχουν.

Ο Ομπάμα συνομίλησε, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες ώρα Ελλάδας, με τον Σαουδάραβα βασιλιά Αμπντουλάχ, και, όπως ανακοινώθηκε, «συμφώνησαν ότι η συνωμοσία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανόνων και συμφωνιών» και ότι «θα βρεθεί από κοινού λύση για τις επιπτώσεις που η συμπεριφορά αυτή θα πρέπει να έχει». Την εκδοχή της «συνωμοσίας» υιοθέτησε αβίαστα και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου σπεύδοντας, φυσικά, να υποστηρίξει το μέλος του, τη Σ. Αραβία. Εξαιρετικά ανήσυχοι δήλωσαν, επίσης, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και ο Βρετανός, τονίζοντας ότι «θα υπάρξει σίγουρα μια κοινή απάντηση» εφόσον επιβεβαιωθεί η εμπλοκή της ιρανικής ηγεσίας, αν και ο Ουίλιαμ Χέιγκ άφηνε να εννοηθεί ότι το Λονδίνο δεν εξετάζει την επιλογή της στρατιωτικής λύσης.

Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αλλά και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, τηρώντας την ανωνυμία τους, υποστήριζαν ότι η ιρανική ηγεσία φαίνεται ότι «γνώριζε για τη συνωμοσία», κάνοντας διάκριση ανάμεσα στο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Χαμενεΐ και την ηγεσία των ειδικών δυνάμεων «αλ Κουντς» του παραστρατιωτικού σώματος «Φρουροί της Επανάστασης» και τον πρόεδρο Αχμαντινετζάντ, εκτιμώντας ότι ο τελευταίος μάλλον δεν γνώριζε... Την άποψη αυτή, όμως, δεν μοιράζονται ειδικοί αναλυτές ινστιτούτων ανάλυσης, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, οι οποίοι υπογράμμιζαν ότι η ιστορία της συνωμοσίας φαίνεται να έχει «κενά», χαρακτηρίζεται από πρόχειρο σχεδιασμό, που δεν συναντά κανείς στη δράση των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών και ότι ο φερόμενος ως στόχος της (δολοφονία του Σαουδάραβα πρέσβη και βομβιστικές επιθέσεις σε ξένες πρεσβείες) δεν φαίνεται να εξυπηρετεί κανέναν σκοπό της ιρανικής διπλωματίας.

Η ιρανική ηγεσία, εξαρχής, κατέστησε σαφές ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση, την οποία χαρακτήρισε «σκευωρία, με στόχο την πρόκληση κρίσης στην περιοχή του Κόλπου και αποπροσανατολισμού από τα εσωτερικά προβλήματα των ΗΠΑ».

  • Με την κατηγορία της κατασκοπείας σε βάρος διαδηλωτών (κυρίως Αμερικανών υπηκόων) που διαμαρτύρονταν κατά της συριακής ηγεσίας συνελήφθη και παρουσιάστηκε, χτες, ενώπιον δικαστηρίου στη Βιρτζίνια, ο συριακής καταγωγής Αμερικανός υπήκοος Μουχάμαντ Σουέιντ. Οι αμερικανικές αρχές τον κατηγορούν ότι όχι μόνο έστειλε 20 αναφορές στη συριακή ηγεσία αλλά ότι μετέβη, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, στη Δαμασκό όπου συναντήθηκε με τον ίδιο τον πρόεδρο Ασαντ.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ