Κυριακή 25 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Η ανάπτυξη που υπερασπίζονται δεν είναι για το λαό

Ανάπτυξη για το λαό σημαίνει τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του, με ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων
Ανάπτυξη για το λαό σημαίνει τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του, με ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων
Τη στιγμή που κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επέλαση και χρεοκοπεί ο λαός, τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ, προβάλλουν «αναπτυξιακά οράματα» για να πείσουν το λαό ότι οι θυσίες του «θα πιάσουν τόπο» και πως «έρχονται καλύτερες μέρες». Διαγκωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος έχει το καλύτερο «αναπτυξιακό πρόγραμμα», ποιος μπορεί καλύτερα να συμβάλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της πλουτοκρατίας, να προσελκύσει την επένδυση των συσσωρευμένων κεφαλαίων της. Κάνουν και οι δύο τεμενάδες στις «αναπτυξιακές δυνατότητες» της χώρας, επικαλούνται αναξιοποίητες πλουτοπαραγωγικές πηγές και κοροϊδεύουν το λαό ότι σε συνθήκες εξουσίας των μονοπωλίων, η ανάπτυξη μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Λένε ψέματα. Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται, όταν έρθει, θα είναι αναιμική, θα έχει θεμελιωθεί πάνω στα αποκαΐδια των τελευταίων εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων και θα συμβάλει αποκλειστικά στην αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Τόσο ο Γ. Παπανδρέου, όσο και ο Α. Σαμαράς, στις ομιλίες τους στο πλαίσιο της ΔΕΘ, παρουσίασαν τα σχέδιά τους για την καπιταλιστική ανάπτυξη, καταθέτοντας ο καθένας για το κόμμα του τα διαπιστευτήρια του καλύτερου διαχειριστή. Ο Γ. Παπανδρέου, μίλησε για αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και την ανάπτυξη του τουρισμού. Για αποκρατικοποιήσεις που «αποτελούν βασικό αναπτυξιακό εργαλείο». Για την πράσινη ενέργεια και «επενδύσεις που μόλις υλοποιηθούν στο σύνολό τους θα ξεπερνούν σε ενεργειακή ισχύ τον εθνικό στόχο που έχουμε θέσει για το 2020». Είπε ακόμα ότι η «Ελλάδα ξεκινά έρευνες πετρελαίου και Φυσικού Αερίου στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης και η απόφαση για τη σχετική προκήρυξη υπογράφεται άμεσα». Μίλησε για την «απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και Φυσικού Αερίου» και ξεκαθάρισε ότι ο αναπτυξιακός παράδεισος θα έρθει με την προϋπόθεση «να διασφαλίσουμε αυτό το οποίο είπαμε, τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου». Δηλαδή, με το τσάκισμα του λαϊκού εισοδήματος, την κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων, τη γιγάντωση της ανεργίας, τη χρεοκοπία του λαού.

Από την πλευρά του, ο Α. Σαμαράς είπε ότι «η Ελλάδα έχει τεράστιες ανεκμετάλλευτες δυνατότητες και αναξιοποίητο πλούτο». Υπερθεμάτισε των αποκρατικοποιήσεων, σημειώνοντας ότι «μόνο η αξία της γνωστής δημόσιας περιουσίας μας είναι όση περίπου το συνολικό μας χρέος». Είπε ακόμη ότι «η Ελλάδα έχει τα μεγάλα πλεονεκτήματα από τη φύση της, τη θέση της και το υπέδαφός της. Για χρόνια επικράτησε στον τόπο μας η παρωχημένη άποψη ότι για να αναπτυχθούμε πρέπει, τάχα, να περιορίσουμε ασφυκτικά όλη την πρωτογενή μας παραγωγή, δηλαδή τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία. Τέρμα αυτά τα παραμύθια! Υπάρχουν σύγχρονες, ιδιαίτερα αναπτυγμένες χώρες, και μάλιστα με μέγεθος μικρότερο ή ίσο περίπου με την Ελλάδα που κάνουν τα αντίθετα (...) Κι αυτό δεν τις εμποδίζει να έχουν και σύγχρονη βιομηχανία σε πολύ μεγάλη γκάμα προϊόντων. Μπορούμε λοιπόν, με σύγχρονες εκμεταλλεύσεις να κάνουμε τον αγρότη επιχειρηματία. Και με μεταποίηση στηριγμένη στα προϊόντα της γης μας (...) Οχι μόνο στην ελληνική αγορά. Κυρίως στις ξένες αγορές».

Οπως και ο Γ. Παπανδρέου, μίλησε κι αυτός για τον τουρισμό, τη ναυτιλία, για «να προσελκύσουμε τους εφοπλιστές μας, ως επενδυτές. Και να τους δώσουμε ευκαιρίες να μετατρέψουν την Ελλάδα σε διεθνή κόμβο: Ναυτιλιακό, τραπεζικό, επικοινωνιακό, ενεργειακό, διαμετακομιστικό. Να τους προσελκύσουμε και ως ευεργέτες, αναμφίβολα! Αλλά πώς να τους φέρουμε ως ευεργέτες, όταν τους διώχνουμε ως επενδυτές;». Μίλησε για «πλούσιο υπέδαφος», διαπιστώνοντας ότι η Ελλάδα «περιέργως, όμως, έχει ελάχιστη εξορυκτική και μεταλλευτική δραστηριότητα». Μίλησε για την ενέργεια, διαφοροποιούμενος στις πράσινες μπίζνες, σημειώνοντας ότι «θα δώσω προτεραιότητα στη φθηνή ενέργεια που είναι και περιβαλλοντικά ασφαλής. Ασφαλώς από την ηλιακή ενέργεια και από την αιολική ενέργεια μπορούμε να αντλήσουμε σημαντικά οφέλη. Αλλά δεν θα ξεγράψουμε κι όλες τις άλλες (...) Ενέργεια μπορούμε να βγάλουμε ακόμα κι από τα σκουπίδια».

Και οι δύο αναφέρονται με τα καλύτερα λόγια στις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας. Δεν απαντούν όμως σε καίρια ερωτήματα: Ποιος έχει στα χέρια του αυτές τις πηγές και ποιος ωφελείται από την όποια αξιοποίησή τους; Σε ποια κατεύθυνση αξιοποιούνται, όταν αξιοποιούνται; Αν ωφελούνται όλοι από την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, τότε γιατί μέχρι σήμερα αυτήν την ανάπτυξη δεν την έχει απολαύσει ο λαός, ενώ αντίθετα την απολαμβάνουν τα μονοπώλια μετρώντας υπερκέρδη; Αν αυτή η ανάπτυξη είναι ανάπτυξη για όλους, τότε γιατί δεν έγινε μέχρι σήμερα; Γιατί, για παράδειγμα, στην αγροτική οικονομία, μετά την ΚΑΠ η Ελλάδα εισάγει αντί να εξάγει αγροτικά προϊόντα; Γιατί στη ναυπηγική βιομηχανία, τα ναυπηγεία κλείνουν αντί να ενισχύονται; Γιατί η μεταποιητική βιομηχανία έχει σχεδόν εκλείψει;

Γιατί, δηλαδή, τομείς της παραγωγής, που μπορούν να αναπτυχθούν και να καλύψουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, όπως η αγροτική παραγωγή, που μπορεί να καλύψει εξ ολοκλήρου τις διατροφικές ανάγκες του λαού, η κτηνοτροφία και η αλιεία, η κλωστοϋφαντουργία, η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, η ναυτιλία, όλα τα προηγούμενα χρόνια αντί να αναπτύσσονται έφθιναν; Γιατί η Ελλάδα εισήγαγε και εισάγει προϊόντα που μπορεί να παράγει; Η απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα είναι απλή: Επειδή οι κεφαλαιοκράτες, που έχουν στα χέρια τους τα μέσα παραγωγής, επιλέγουν κάθε φορά πού θα επενδύσουν και ποιοι τομείς θα αναπτυχθούν με βάση το κριτήριο του μέγιστου κέρδους και όχι το κριτήριο της κάλυψης των λαϊκών αναγκών. Για τον ίδιο λόγο, εργοστάσια μεταποίησης Ελλήνων κεφαλαιοκρατών μεταφέρονταν σε άλλα κράτη, πρωτίστως βαλκανικά, επειδή εκεί απολάμβαναν φθηνότερη εργατική δύναμη. Γιατί, οι συμφωνίες στο πλαίσιο της ΕΕ για τον καταμερισμό της καπιταλιστικής παραγωγής, επιβάλλει περιορισμούς στο τι και πόσο μπορεί να παράγει μια χώρα.

Αυτή είναι η ουσία που κάνει τα αναπτυξιακά κηρύγματα των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, κάλπικα για το λαό. Γιατί η ανάπτυξη που υπόσχονται είναι ανάπτυξη για τα μονοπώλια. Τα μονοπώλια θα συνεχίσουν να έχουν στα χέρια τους τα μέσα παραγωγής, θα συνεχίσουν να καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι. Τα μονοπώλια θα ωφεληθούν από τις αποκρατικοποιήσεις, το ξεπούλημα, δηλαδή, της δημόσιας περιουσίας, των λιμανιών, των αεροδρομίων, των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας. Θα ανοίξουν νέες μπίζνες, θα διοχετεύσουν συσσωρευμένα κεφάλαια σε νέες επενδυτικές δραστηριότητες και θα αυξήσουν τα κέρδη τους, αφού είτε με ΠΑΣΟΚ, είτε με ΝΔ, με μνημόνια και χωρίς, έχουν διασφαλίσει το τσεκούρωμα των εργατικών δικαιωμάτων, τη δραματική μείωση των μισθών, την καταστρατήγηση εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, τη μείωση, δηλαδή, της τιμής της εργατικής δύναμης.

Ο λαός δεν πρόκειται να ωφεληθεί από αυτού του είδους την ανάπτυξη. Τα χρήματα από τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων δεν θα μπουν στις τσέπες ούτε των εργαζομένων, ούτε της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, που ξεκληρίζεται και θα συνεχίσει να ξεκληρίζεται όσο μεγαλώνει η καπιταλιστική ιδιοκτησία, όσο συγκεντρώνεται η γη και η αγροτική παραγωγή σε λίγα χέρια. Τα κέρδη από την αξιοποίηση της ηλιακής, της αιολικής ή και άλλων μορφών ενέργειας δε θα αυξήσουν τα έσοδα των εργαζομένων, η κερδοφορία των τουριστικών επιχειρήσεων δε θα μοιραστεί στο λαό. Ολα αυτά τα κέρδη είναι κέρδη της πλουτοκρατίας. Αντίθετα, το τσεκούρωμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η φοροληστεία που υφίσταται το πενιχρό τους εισόδημα, θα συνεχιστούν και κατά την περίοδο της αναιμικής ανάπτυξης του κεφαλαίου. Αυτά τα μέτρα ήρθαν για να μείνουν, ακριβώς επειδή δεν αποτελούν «γιατρικό» για το χρέος και τα ελλείμματα, αλλά προϋποθέσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της πλουτοκρατίας, στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επικροτούν την αντιλαϊκή πολιτική, τα χαράτσια στα λαϊκά νοικοκυριά, τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα, την πλήρη εμπορευματοποίηση Παιδείας και Υγείας. Γι' αυτό υπόσχονται και οι δυο νέες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, ενέσεις ρευστότητας στις επιχειρήσεις, μειώσεις των εργοδοτικών εισφορών. Ο δρόμος για την ανάπτυξη που υπόσχονται, είναι ο ίδιος δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης που οδήγησε στη βαθιά κρίση υπερσυσσώρευσης και υπερπαραγωγής. Η ανάπτυξη που υπόσχονται περνάει μέσα από τις βαρύτατες θυσίες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Αυτή την προοπτική, της ανάπτυξης προς όφελος των μονοπωλίων, τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ την παρουσιάζουν ως «εθνική υπόθεση» και «πατριωτικό καθήκον». Καλούν το λαό να κάνει θυσίες, να δεχθεί υπομονετικά τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, για να ωφεληθεί η πλουτοκρατία.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, με γνώμονα τις δικές τους ανάγκες, πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στα δήθεν πατριωτικά κελεύσματα των αστικών κομμάτων, που στόχο έχουν να τους καθυποτάξουν, να τους κάνουν συνένοχους στην εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων. Οσο κυριαρχούν τα μονοπώλια, οι δικές του ανάγκες θα παραμένουν ανικανοποίητες, οι θυσίες και οι εκβιασμοί θα μεγαλώνουν, η εκμετάλλευση θα αυξάνεται. Στο συμφέρον του είναι να χαράξει το δικό του δρόμο. Με λαϊκή συμμαχία να ανοίξει ο δρόμος για να περάσουν τα κλειδιά της οικονομίας στο λαό, με λαϊκή εξουσία. Ο λαός δεν έχει ανάγκη από άλλη κυβέρνηση στο πλαίσιο του καπιταλισμού. Εχει ανάγκη από τη δική του, λαϊκή κυβέρνηση, τη δική του, λαϊκή εξουσία. Γιατί μόνο η εργατική λαϊκή εξουσίας μπορεί να απαλλάξει τη χώρα από τις δεσμεύσεις της ΕΕ, από τα δεσμά του ιμπεριαλισμού, από την καπιταλιστική, τη μονοπωλιακή ιδιοκτησία. Να αξιοποιήσει όλες τις παραγωγικές δυνατότητες και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες, για να καρπωθεί ο λαός τον πλούτο που παράγει.


Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ποια ανάπτυξη και για ποιον;(2012-07-24 00:00:00.0)
Ποια ανάπτυξη;(2012-05-04 00:00:00.0)
Για τα 102 χρόνια από την εξέγερση των αγροτών στο Κιλελέρ(2012-03-18 00:00:00.0)
Ανάπτυξη από ποιον για ποιον το πραγματικό δίλημμα(2012-03-04 00:00:00.0)
Κρίση - χρέος και ανάπτυξη για ποιον;(2011-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ