Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
34ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ
Απτόητοι «μικρομηκάδες»

Ξεκίνησε χτες το 34ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και μαζί του τόσο η 17η διοργάνωση του Διεθνούς Διαγωνιστικού καθώς και του τμήματος των ψηφιακών ταινιών «digi2011». Ολα αυτά θα διαρκέσουν μέχρι και τις 24/9... «σε πείσμα των δύστροπων καιρών», όπως λένε και οι διοργανωτές, ενθουσιασμένοι από τη συμμετοχή: Στο Ελληνικό Διαγωνιστικό τμήμα και στο «digi2011» διαγωνίζονται συνολικά 75 ταινίες, ενώ στο Διεθνές Διαγωνιστικό διαγωνίζονται 53 ταινίες από 43 χώρες. Παράλληλες και προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, εκθέσεις εικαστικών και ημερίδες συμπληρώνουν το πρόγραμμα.

Η τελετή έναρξης προγραμματιζόταν για χτες το απόγευμα στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας. Επικεφαλής της κριτικής επιτροπής για το Ελληνικό Διαγωνιστικό είναι ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης, ενώ του διεθνούς διαγωνιστικού είναι ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Μπακογιαννόπουλος.

Τιμώμενο πρόσωπο του Φεστιβάλ είναι ο Γιάννης Βόγλης για την προσφορά του στον ελληνικό κινηματογράφο και το θέατρο, ενώ στη διάρκεια της τελετής έναρξης παρουσιάστηκε αφιέρωμα στον σπουδαίο Θανάση Βέγγο.

Ταινία έναρξης, η γαλλική μικρού μήκους «Μέθοδος Μπουρσνικόφ», του Gregoire Sivan.

Ανάμεσα στις 28 ελληνικές ταινίες του 34ουΦεστιβάλ ξεχωρίζει η ταινία μυθοπλασίας του Κώστα Σταματόπουλου και του Σήφη Στάμου «Μάθε εργάτη πώς» (11') με σαφή - όσο και σπάνιο για το σύγχρονο κινηματογράφο, ελληνικό και ξένο - ταξικό περιεχόμενο, από την πλευρά των εκμεταλλευόμενων. Είναι χαρακτηριστική η επιλογή των νέων σκηνοθετών να παραπέμψουν στο περιεχόμενο της ταινίας τους μέσω της ρήσης του Μαρξ: «Ετσι κι αλλιώς η ιστορία δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι πράξεις των ανθρώπων που επιδιώκουν τους δικούς τους σκοπούς». Η ταινία θα προβληθεί την Πέμπτη.

Οι υπόλοιπες ταινίες του Ελληνικού Τμήματος είναι οι παρακάτω: «In the distance of a glance» Χριστόφορος Ροδίτης, «Κινητά στοιχεία» Ανδρέας Σιαδήμας, «Γεια σου Ανέστη» Δημήτρης Κανελλόπουλος, «Musikhof» Θωμάς Κιάος, «Ελένη» Στέργιος Πάσχος, «Αρχουσα τάξη» Αντυ Παπαδημητρίου, «If you have no place to cry» Αριστοτέλης Μαραγκός, «Κύκλωπας 2» Βικτώρια Τρέτσιακ, «Ο μπαμπάς μου, ο Λένιν και ο Φρέντυ» Ρηνιώ Δραγασάκη, «Κόντρα» Δημήτρης Μπίτος, «Κάποιος» Λίζα Αποστολοπούλου, «Iris» Αλέξανδρος Σιπσίδης, «Hunting Frogs» Αδάμ Καρυπίδης, «Η νύφη» Λευτέρης Χαρίτος, «The fiddler» Στελάνα Κληρής, «Αμπάριζα για απόδραση» Ελενα Δημητρακοπούλου, «Μόνο 19» Γιώργος Παντελεάκης, «Μαύρη θύελλα» Νίκος Καλλαράς, «Κόφ' το!» Βασίλης Καλαμάκης, «Πίστομα» Γιώργος Φουρτούνης, «Make up» Χρήστος Μασσαλάς, «Το πατάρι» Μίνως Νικολακάκης, «Ηγέτης» Γαβριήλ Τζάφκας, Toothbrushes» Νίκος Μπρανίδης, Γιάννης Μπουγιούκας, «Ο γάμος» Αλέξανδρος Κακαβάς, «Τζαφάρ» Νάνσυ Σπετσιώτη, «Ποιος Βασίλης;» Δημήτρης Μουτσιάκας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ