Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λαϊκή παράδοση σε μέλλοντες διαρκείας...

Σπουδαίοι παραδοσιακοί δεξιοτέχνες δίνουν το «παρών» στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» αυτές τις μέρες στο Πάρκο «Τρίτση»

Ηπειρώτικη ζυγιά, στο περσινό Φεστιβάλ
Ηπειρώτικη ζυγιά, στο περσινό Φεστιβάλ
Η παραδοσιακή μουσική του τόπου μας, κατέχει, όπως πάντα, θέση ξεχωριστή και στο φετινό 37ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», ένα μοναδικό πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός που για άλλη μια φορά ανοίγει τις πύλες του στο αυθεντικό λαϊκό πολιτισμό, αυτόν που επιχειρείται ποικιλότροπα από το σύστημα να παραγκωνισθεί και να σβήσει ή να χάσει το πραγματικό του περιεχόμενο.

Σήμερα (9.30μμ), στη Λαϊκή Σκηνή, δύο εξαίρετοι μουσικοί, ο Γιώργος Αμαραντίδης και ο Αλέξανδρος Παπαδάκης ταξιδεύουν «Με μια λύρα από τον Πόντο ως την Κρήτη». Κορυφαίος πρωτομάστορας της ποντιακής παράδοσης, ο Γ. Αμαραντίδης από το Kαπνοχώρι Κοζάνης, γιος του λυράρη πρόσφυγα από τη Ματσούκα του Πόντου, με τη λύρα του θα προσφέρει πυρρίχιους, σέρρα, τας, διπάτ, «λεμόνα» και «σαράντα μήλα κόκκινα». Κοντυλιές, σούστες, πεντοζάλη αλλά και παραβολές παλαιότατης καταγωγής και σπάνιας ομορφιάς από τον Αλέξανδρο Παπαδάκη, έναν από τους καλύτερους νέους λυράρηδες και τραγουδιστές της κρητικής παράδοσης, που παίζει με τον παλαιότερο τύπο της κρητικής λύρας - το λυράκι με τις εντέρινες χορδές και τα γερακοκούδουνα στο δοξάρι.

Αύριο, στη Λαϊκή Σκηνή, στις 7μμ, εμφανίζεται το χορευτικό συγκρότημα παραδοσιακών χορών της Βαγγελιώς Λύτρα. Χοροί από τη Θεσσαλία, την Ηπειρο, τη Ρούμελη, την Πελοπόννησο, από τα μέλη του «Συνδέσμου Διάδοσης Δημοτικών Χορών και Τραγουδιών» και τη δασκάλα «ψυχή» της ομάδας Βαγγελιώ Λύτρα, που δίνουν πάντα το «παρών» στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Στον ίδιο χώρο, στις 11μμ, «Ταξίδι στο Αιγαίο» με τον κορυφαίο παραδοσιακό δεξιοτέχνη του βιολιού Νίκο Οικονομίδη, από τη Σχοινούσα των Μικρών Κυκλάδων. Μαζί του, στο τραγούδι η Παριανή Κυριακή Σπανού. Ενα καθαρόαιμο νησιώτικο γλέντι με αιγαιοπελαγίτικα τραγούδια και σκοπούς: ικαριώτικοι, καβοντορίτικοι, μπάλοι, σούστες.

Το Σάββατο, στις 9.30μμ, στη Λαϊκή Σκηνή, «Η λαϊκή παράδοση σε μέλλοντες διαρκείας...». Ενα μεγάλο ταξίδι στη μουσική μας παράδοση, από την Ηπειρο σε Μακεδονία, Θράκη και Αιγαίο. Η παράδοση που δεν παραδίνεται αλλά τολμά τους μέλλοντες διαρκείας... Γκάιντες, λύρες θρακιώτικες, μακεδονίτικες, ικαριώτικες, τσαμπούνες αιγαιοπελαγίτικες και ηπειρώτικα πολυφωνικά και κλαρίνα σε ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα γεμάτο παλμό, έξαρση και χορό. Επιμέλεια προγράμματος Αλέξανδρος Λαμπρίδης, με τη συνεργασία του εθνομουσικολόγου Χάρη Σαρή και τη συμμετοχή των: Πολυφωνικού συνόλου «Χαονία» σε ηπειρώτικα πολυφωνικά τραγούδια και πολυφωνίες από την Κάτω Ιταλία και το Βώλακα Δράμας. Μουσικού σχήματος «Περιμπαιχτες» από την Ικαρία, με τους Δημήτρη Σπανό (τσαμπουνοφυλάκα), Σταύρο Νικολαΐδη (Ικαριώτικη λύρα) και Επαμεινώνδα Βαλσαμή (λαούτο). Μουσικού σχήματος από Μακεδονία - Θράκη με τους Αλέξανδρο Καστανιώτη (γκάιντα), Δημήτρη Αρβανίτη (λύρα Θράκης, Μακεδονίας κι Αναστενάρικη) και Γιάννη Ζευγίτη (νταούλι).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μουσική Εγνατία του λαϊκού πολιτισμού(2012-09-19 00:00:00.0)
Αφιέρωμα στον Κώστα Μουντάκη(2012-02-02 00:00:00.0)
«Χρώματα» μουσικής(2010-12-29 00:00:00.0)
Μουσική ...αυλή(2010-06-16 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2006-10-17 00:00:00.0)
«Τα μάγια»... του Λόρκα(2003-10-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ