Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Σε αδιέξοδο από την κρίση ο Ομπάμα

Προεκλογικού χαρακτήρα εξαγγελίες για τις «θέσεις εργασίας»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τίποτα το εξαιρετικό ή το πρωτοφανές δεν αναμενόταν να προσφέρει η πολυαναμενόμενη ομιλία του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ενώπιον της Ολομέλειας του Κογκρέσου, ομιλία κατά την οποία θα παρουσίαζε το «πρόγραμμα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας» εν μέσω της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και το τσάκισμα των δικαιωμάτων του αμερικάνικου λαού.

Σύμφωνα με τις διαρροές, που είναι αρκετά φειδωλές σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική, το «πρόγραμμα» στηρίζεται σε 4 βασικούς πυλώνες: παράταση ενός χρόνου των φορολογικών ελαφρύνσεων στη μισθοδοσία, συνέχιση του προγράμματος των επιδομάτων ανεργίας - ψίχουλα, δαπάνες για τις υποδομές που θα κατευθυνθούν προς τις πολιτειακές κυβερνήσεις και φορολογικά κίνητρα για την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων να προσλαμβάνουν και να επενδύουν, δηλαδή νέο «ζεστό» χρήμα στο κεφάλαιο.

Το κόστος του προγράμματος αναμένεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια και τα κονδύλια θα εξοικονομηθούν, σύμφωνα με το CNN, όταν κλείσουν «εταιρικά παραθυράκια» και με την αύξηση της φορολογίας στους πλουσιότερους Αμερικανούς, όπως δηλώνουν στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος. Ωστόσο, κατά αναλυτές πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ανακοινώνεται για προεκλογικούς λόγους και ελάχιστα θα διαφοροποιήσει την κατάσταση για το λαό. Η προεκλογική περίοδος για τις προεδρικές του Νοεμβρίου του 2012 έχει ήδη αρχίσει, τα ποσοστά του Αμερικανού Προέδρου βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο από την εκλογή του ενώ η ανεργία είναι εκρηκτική. Επισήμως, το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε στο 9,1% το μήνα Αύγουστο αν και στην πραγματικότητα θεωρείται ότι ο πραγματικός αριθμός των ανέργων είναι πολύ μεγαλύτερος. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 14 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι άνεργοι, και αντίστοιχα υπάρχουν τέσσερις άνεργοι για κάθε θέση εργασίας που δημιουργείται. Αυτοί όμως οι άνεργοι «διαγκωνίζονται» με 8,8 εκατομμύρια αναγκαστικά μερικά απασχολούμενων, ενώ 2,6 εκατομμύρια είναι οι μακροχρόνια άνεργοι που έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια ανεύρεσης εργασίας. Σύνολο 25 εκατομμύρια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ