Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Πρώτος απολογισμός 30 χιλιάδων νεκρών!
  • Ανέγγιχτα τα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας
  • Νέο μήνυμα Καντάφι που δηλώνει ότι θα συνεχίσει τη μάχη

Οι μάχες στο Μπαν Βαλίντ συνεχίζονται
Οι μάχες στο Μπαν Βαλίντ συνεχίζονται
TΡΙΠΟΛΗ.--

Τα πρώτα, αν και σίγουρα πρόχειρα στοιχεία, για το μακελειό στη Λιβύη, με τη βάρβαρη επέμβαση του ΝΑΤΟ που στηρίζει τους αντικαθεστωτικούς πρώην στελέχη του καθεστώτος Καντάφι, δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα στην πρώτη συνέντευξη Τύπου έδωσε η προσωρινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Εκεί ανακοινώθηκε ότι «τα υπάρχοντα στοιχεία από νοσοκομεία δείχνουν ότι από την έναρξη των συγκρούσεων μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί 30.000 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 50.000» και ότι συνεχίζεται η συγκέντρωση πληροφοριών.

Την ίδια στιγμή, τα προπύργια των δυνάμεων του Καντάφι (Μπάνι Ουαλίντ, Σύρτη, Τζούφρα, Σάμπχα) παραμένουν υπό πολιορκία ενώ το τελεσίγραφο παράδοσης που έχουν δώσει οι αντικαθεστωτικοί λήγει το Σάββατο. Χτες, στο Μπάνι Ουαλίντ, όπου είχε αναφερθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για λύση της πολιορκίας αναίμακτα, σημειώθηκε εκτόξευση ρουκετών από τις πιστές στον Καντάφι δυνάμεις, χωρίς να υπάρξει απάντηση αφού αναμένεται η λήξη του τελεσιγράφου. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, πάντως, επανέλαβε ότι «μέχρι να εξαλειφθεί η απειλή του Καντάφι, θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις».

Ο ίδιος ο Καντάφι, σε νέο ηχητικό του μήνυμα, δήλωσε αποφασισμένος «να συνεχίσει τη μάχη» και ότι «ετοιμάζονται πολλές επιθέσεις κατά των αντικαθεστωτικών», ενώ χαρακτήρισε «ψυχολογικό πόλεμο» τη φημολογία ότι έχει φύγει από τη Λιβύη και βρίσκεται στο Νίγηρα. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, από την πλευρά του, κάλεσε την Ιντερπόλ να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για το συνταγματάρχη, το γιο του Σαΐφ αλ Ισλάμ και τον πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Αμπντάλα Σανούσι. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι οι τυνησιακές αρχές απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα σε στενό συνεργάτη του Καντάφι «αναμένοντας διευκρινίσεις για το ποιος και αν πρέπει να συλληφθεί και πού να παραδοθεί».

Ταυτόχρονα, έρχεται στην επιφάνεια άλλο ένα στοιχείο που διαψεύδει τη φημολογία που σκόπιμα διοχετεύτηκε από τα διεθνή αστικά ΜΜΕ ότι υπήρξε από την οικογένεια Καντάφι μεγάλη υπεξαίρεση περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Λιβυκής Τράπεζας, χρηματικών ποσών και χρυσού. Ο επικεφαλής της Τράπεζας δεν απέκλεισε οι Καντάφι να έχουν πάρει χρυσό αλλά συμπλήρωσε ότι προφανώς πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία που είχαν σε προσωπικούς λογαριασμούς.

Ο Αζόζ υποστήριξε ότι, με βάση τους ελέγχους που έγιναν, τα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης αποτιμήθηκαν στα 115 δισ. δολάρια, εκ των οποίων περίπου τα 90 βρίσκονται στο εξωτερικό. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και 145 τόνοι χρυσού. Ο Αζόζ τόνισε ότι κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων η ηγεσία Καντάφι ρευστοποίησε το 20% του χρυσού που διέθετε προκειμένου να καλύψει μισθούς, συντάξεις και την καθημερινή λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ