Τρίτη 2 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας για τα ΒΑΕ

Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του Εργατικού Κέντρου Νομού Λάρισας (ΕΚΝΛ) καθώς και πρωτοβάθμιων σωματείων πραγματοποίησε, χτες, στις 11.30 το πρωί, παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση του ΙΚΑ Λάρισας ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τα ΒΑΕ σε μια σειρά κλάδους και ειδικότητες.

Στο υπόμνημα προς τον υπουργό Εργασίας και τον διοικητή του ΙΚΑ που υπέβαλαν οι συνδικαλιστές αναφέρεται ότι η διοίκηση του ΕΚΝΛ και οι διοικήσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων της δύναμής του εκφράζουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους σ' αυτή την αντεργατική απόφαση της κυβέρνησης. Μια απόφαση που «στηρίζεται» σε σαθρά επιχειρήματα για να δικαιολογήσει την επιδρομή εναντίον μιας θεμελιώδους κατάκτησης των εργαζομένων, που αποτελεί αγκάθι για τα κέρδη των καπιταλιστών. Ο θεσμός των ΒΑΕ - επισημαίνεται - αποτελεί τη βασική ελάχιστη ασφαλιστική συμβολή στον περιορισμό των συνεπειών του επαγγελματικού κινδύνου και της πρώιμης φθοράς της υγείας των εργαζομένων σε διάφορους κλάδους και ειδικότητες.

Το Εργατικό Κέντρο Νομού Λάρισας αξιώνει από την κυβέρνηση:

1. Να μην αποχαρακτηριστούν τα ΒΑΕ εκτός αυτών που έχουν εκλείψει. Να μη διαχωρίζει τους εργαζόμενους ανάμεσα σε παλιούς και νέους και να διευρυνθεί ο θεσμός των ΒΑΕ.

2. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, δουλειά για όλους μόνιμη και πλήρης.

3. 6ωρη δουλειά - 5ήμερο, 30ωρο σε όσους είναι στα ΒΑΕ.

4. Μείωση ορίου συνταξιοδότησης στα 55 για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες που είναι στα ΒΑΕ και γενική μείωση των μη ΒΑΕ σε 60 και 55 αντίστοιχα.

5. Λήψη όλων των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας των Εργαζομένων ανάλογα με τον επαγγελματικό κίνδυνο, ανάπτυξη των υποδομών και των διαδικασιών που απαιτούνται, για πρόληψη επαγγελματικού κινδύνου.

6. Δημιουργία κρατικού σώματος γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας, στα πλαίσια αποκλειστικά δημόσιου συστήματος Υγείας, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο προστασίας της υγείας και ασφάλειας.

7. Τακτικές ιατρικές εξετάσεις, ιδιαίτερη φροντίδα για έγκυες και γενικότερα εργαζόμενες γυναίκες.

8. Απαγόρευση νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία, ενώ για άλλα επαγγέλματα, όπως στις νοσηλεύτριες, να απαγορευτεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

9. Υποχρεωτικό έλεγχο της ασφάλειας των υποδομών και της υγιεινής, όπως εξαερισμός, κλιματισμός, επίπεδο θορύβου κλπ., στους χώρους εργασίας.

10. Κατοχύρωση ασφαλιστικής κάλυψης του επαγγελματικού κινδύνου, η οποία θα είναι ανεξάρτητη από το καθεστώς συνταξιοδότησης. Το επασφάλιστρο να βαραίνει τον εργοδότη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ