Σάββατο 23 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ο λαός δε θα κερδίσει τίποτα

Ως «θρίαμβο» θέλουν να εμφανίσουν την προχτεσινή συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης και η οποία προβλέπει το ελληνικό αστικό κράτος να δανειστεί ακόμα πιο πολλά για την αντιμετώπιση, λένε, του δημόσιου χρέους. Να πάρει ακόμα 109 δισ. ευρώ. Από αυτά τα χρήματα, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα δε θα πάρουν μία. Ισα ίσα θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα περισσότερα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κοροϊδέψει ξανά. Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι το νέο δάνειο θα φέρει «σιγουριά για τον ελληνικό λαό» και πως «ελαφρύνεται το βάρος στην ελληνική οικογένεια». Προφανώς, υποτιμούν τη νοημοσύνη και τη μνήμη των εργατικών και λαϊκών οικογενειών. Θέλουν να τους κάνουν να ξεχάσουν ότι μόλις ενάμιση χρόνο πριν, με τα ίδια επιχειρήματα, τα ίδια προσχήματα, τις ίδιες δικαιολογίες πήραν το δάνειο των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«

Για να μας δώσουν τη δόση» πρέπει να δεχθούμε τη μείωση των μισθών. Την κατάργηση των επιδομάτων. Την παράδοση του νερού, του ρεύματος, των τηλεπικοινωνιών στους ιδιώτες. Την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης σε σημείο που η σύνταξη να καταργείται λόγω θανάτου. Τη μείωση των συντάξεων, των εφάπαξ και οσονούπω των επικουρικών. Την καθιέρωση των ειδικών συμβάσεων εργασίας που νομιμοποιούν τη μαύρη εργασία. Τη συνεχή αύξηση των έμμεσων φόρων στα πάντα και τη μείωση του αφορολόγητου την ίδια ώρα που μειώνουν τους φόρους για τις επιχειρήσεις. Θέλουν να ξεχάσουμε τα παραπάνω και να πιστέψουμε ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν. Ομως και πάλι ο πρωθυπουργός εμμέσως πλην σαφώς αποκάλυψε το μέλλον λέγοντας για το νέο δάνειο πως «όλα θα πάνε στράφι αν δεν συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές»... Είναι σαφής προειδοποίηση για το τι θα ακολουθήσει. Τα εκβιαστικά διλήμματα θα τίθενται πιο συχνά και θα γίνονται πιο σκληρά. Θα μπαίνει πλέον ζήτημα κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, αφού υποθηκεύονται για να δοθεί το νέο πακέτο δανεισμού.

Μπροστά μας είναι η νέα φοροληστεία, η κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, οι χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο, η πλήρης ασυδοσία των κεφαλαιοκρατών. Θα αποφασίζουν χωρίς κανέναν περιορισμό πόσες απολύσεις θα κάνουν, πόσες ώρες θα δουλεύει ο ένας και πόσες ο άλλος, σε ποιο πόστο και σε ποιο μέρος. Με λίγα, λιγότερα λεφτά. Θα αποφασίζουν αν θα ζούμε ή όχι. Αν δεν τα δεχθούμε, λένε, όλα αυτά, η χώρα θα χρεοκοπήσει. Θα σταματήσουν να καταβάλλονται οι μισθοί και οι συντάξεις. Παραβλέπουν, βέβαια, ότι έχουν φθάσει σχεδόν στο σημείο που οι εργαζόμενοι δεν έχουν μισθούς και συντάξεις...

Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν καθαρό ότι το νέο δάνειο θα φέρει νέα δεινά για τους ίδιους. Δεν πρέπει, ταυτόχρονα, να νιώθουν καμία υποχρέωση για την αποπληρωμή του χρέους, για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης συνολικότερα. Δεν είναι δικό τους το χρέος, δεν είναι δική τους η κρίση. Αντιθέτως, οι εργαζόμενοι παράγουν τον πλούτο και οι κεφαλαιοκράτες τον κατατρώγουν. Οι εργαζόμενοι δημιουργούν και οι κεφαλαιοκράτες παρασιτούν. Είναι σήμερα πιο καθαρό από ποτέ ότι μόνη διέξοδος είναι η κατάργηση των παρασίτων. Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν το βασίλειο της βαρβαρότητας.


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ