Τετάρτη 20 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Πολυνομοσχέδιο που δίνει «γην και ύδωρ» στο μεγάλο κεφάλαιο

Την πλήρη αντίθεσή τους εξέφρασαν οι βουλευτές του ΚΚΕ

Ο λαός μπορεί να απαντήσει στα αντιλαϊκά μέτρα
Ο λαός μπορεί να απαντήσει στα αντιλαϊκά μέτρα
Με διαδικασίες εξπρές η κυβέρνηση περνάει από τη Βουλή το «πολυνομοσχέδιο» του Ε. Βενιζέλου, το οποίο περιέχει πλήθος αντιλαϊκών διατάξεων όπως η τουριστική κατοικία, τα τυχερά παιχνίδια, η μείωση του εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συζήτησή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής άρχισε χτες και θα ολοκληρωθεί σήμερα μετά την ακρόαση φορέων.

Καταγγέλλοντας το νομοσχέδιο, ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση επισπεύδει το χρόνο υλοποίησης της βάρβαρης και ταξικής της πολιτικής που ακολουθεί από την αρχή της θητείας της.

Το νομοσχέδιο, είπε, με σκανδαλώδη και εξοργιστικό τρόπο συνεχίζει την πολιτική της κυβέρνησης να δίνει «γην και ύδωρ» στο μεγάλο κεφάλαιο, προκειμένου αυτό να προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας.

Τόνισε ότι είναι σε υλοποίηση του προηγούμενου εφαρμοστικού νόμου και διαμορφώνει το πεδίο για μια επίθεση κατά του λαού με ορίζοντα δεκαετιών.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για την τουριστική κατοικία είπε ότι ακολουθείται η πεπατημένη και εκτός των άλλων αυτό θα οδηγήσει στο ξεκλήρισμα των μικρών ξενοδοχειακών μονάδων. Για δε τα τυχερά παιχνίδια ζήτησε την κατάργηση συνολικά του τζόγου και χαρακτήρισε πρόσχημα το επιχείρημα ότι γίνεται για το χτύπημα του παράνομου στοιχήματος. Στην ουσία, είπε, πρόκειται για μια ακόμα προίκα στους ιδιώτες η οποίοι θα πάρουν τον ΟΠΑΠ.

Με το νομοσχέδιο, κατήγγειλε ο Ν. Καραθανασόπουλος, επέρχεται ένα ακόμα χτύπημα στο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ χτυπιούνται, για μια ακόμα φορά, οι αυτοαπασχολούμενοι μέσω της νέας «περαίωσης».

Είναι πρόκληση, είπε, η κυβέρνηση να δέχεται την παρανομία των πλουτοκρατών και να την επιβραβεύει όπως φαίνεται στη ρύθμιση για τα σκάφη αναψυχής.

Ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος είπε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τις 5 Αυγούστου, αποτελεί υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου και στις 16 Αυγούστου αρχίζει ο έλεγχος από την τρόικα για το πώς υλοποιείται το μεσοπρόθεσμο. Εάν, είπε, δεν είναι θετική η αξιολόγηση, τότε δε θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου της τρόικας και έχει σημασία η ψήφισή του ενόψει και του Σεπτεμβρίου όταν θα συζητηθεί το νέο πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας. Ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητάς του και ισχυρίστηκε ότι η επιτάχυνση των διαδικασιών για την τουριστική κατοικία θα οδηγήσει στο ξεκίνημα της ανάπτυξης.

Στο μεταξύ, με τη σύμφωνη γνώμη βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο διορισμός των μελών του ταμείου που θα οργανώσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ, όπως έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα. Μάλιστα, η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. πρότειναν και δικά τους πρόσωπα για τη στελέχωση του ταμείου, στο οποίο πρόεδρος είναι ο Ι. Κουκιάδης και διευθύνων σύμβουλος ο Κ. Μητρόπουλος, ενώ θα μετέχουν και τοποτηρητές της τρόικας.

Οπως είπε ο Ι. Κουκιάδης, το ταμείο σε 45 μέρες θα είναι σε πλήρη λειτουργία και το τι θα ξεπουλιέται κάθε φορά θα είναι απόφαση της κυβέρνησης και το ταμείο το μόνο που θα κάνει είναι να οργανώνει τις διαδικασίες ξεπουλήματος.

Εκφράζοντας την πλήρη αντίθεση του ΚΚΕ στην ίδρυση του εν λόγω ταμείου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι η διαδικασία εκποίησης της δημόσιας περιουσίας είναι επικίνδυνη και καταστροφική και δεν έχει να κάνει με την καταλληλότητα ή όχι κάποιων προσώπων. Σήμερα, είπε, διαπιστώνουμε ότι τεράστια ακίνητη περιουσία του Δημοσίου έχει υπονομευθεί και απαξιωθεί και ότι η πώληση περιουσιακών στοιχείων είναι επικίνδυνη. Πρόσθεσε δε ότι πρόκειται για περιουσία ουσιαστική που αφορά την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, τον ορυκτό πλούτο, τα δάση, τις παραλίες και διάφορα άλλα και δεν πρόκειται απλώς για κάποια οικοδομικά τετράγωνα, όπως λένε, αφού δε μένει τίποτα όρθιο ούτε τα λιμάνια, ούτε τα αεροδρόμια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ