Παρασκευή 15 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ
Μαρτυρίες για διαχρονικές ευθύνες ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Στην επιτροπή της Βουλής κατέθεσε χτες ο Β. Βασιλάκος, διευθυντής Εξοπλισμών επί Ε. Μεϊμαράκη και Ε. Βενιζέλου

Τα εξοπλιστικά προγράμματα είναι «μέλι» για τις πολυεθνικές του χώρου, που δαπανούν τεράστια ποσά σε μίζες για να κάνουν μπίζνες με την εκάστοτε κυβέρνηση

Eurokinissi

Τα εξοπλιστικά προγράμματα είναι «μέλι» για τις πολυεθνικές του χώρου, που δαπανούν τεράστια ποσά σε μίζες για να κάνουν μπίζνες με την εκάστοτε κυβέρνηση
Τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το σκάνδαλο των τεσσάρων υποβρυχίων που προμηθεύτηκε το Πολεμικό Ναυτικό, ανέδειξε χτες καταθέτοντας στην επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής που ασχολείται με το θέμα ο Β. Βασιλάκος, διευθυντής Εξοπλισμών στο υπουργείο Αμυνας επί υπουργίας Ε. Μεϊμαράκη και Ε. Βενιζέλου, οπότε και παραιτήθηκε.

Στην κατάθεσή του, εκτίμησε ότι με βάση τα στοιχεία που διαθέτει «οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ευθύνονται για τις απαράδεκτες συμβατικές προβλέψεις, την υπερτιμολόγηση και την κακή εκτέλεση των συμβάσεων και οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Αμυνας επί κυβερνήσεων της ΝΔ ευθύνονται για την καταβολή πληρωμών ενώ οι συμβάσεις εκτελούνταν πλημμελώς ή καθόλου». Τόνισε ακόμα ότι «σε κάθε περίπτωση οι ενέργειες αυτές προξένησαν βλάβη στο δημόσιο συμφέρον η οποία μάλιστα θα μπορούσε και πρέπει να ποσοτικοποιηθεί».

Ο ίδιος επισήμανε ότι «το πόρισμα που κατέθεσε το ΚΚΕ στην Προανακριτική Επιτροπή για τον Α. Τσοχατζόπουλο παρουσιάζει τα πραγματικά περιστατικά με σχεδόν αντικειμενικό τρόπο» και ότι η προμήθεια των υποβρυχίων «είναι μία δυσώδης υπόθεση με πολλές παραμέτρους, η οποία δυστυχώς αντί να διαλευκανθεί προσέκρουσε σε συμπληγάδες των μικροκομματικών επιδιώξεων». Ο Β. Βασιλάκος ανέφερε ότι οι γερμανικές εταιρείες που είχαν εμπλοκή στην προμήθεια και την κατασκευή των υποβρυχίων διατηρούσαν «τουλάχιστον μέχρι το 2010 τις ίδιες επαφές με τους ίδιους ανθρώπους που ενεπλάκησαν στις αρχικές προμήθειες του 2000 και του 2002».

Ζήτησε από την Επιτροπή να καλέσει για κατάθεση επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των εξοπλισμών καθώς και δημοσιογράφους «του αμυντικού ρεπορτάζ για να διερευνήσει το πώς οι δημοσιογράφοι αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι των εμπορικών δημόσιων σχέσεων των ξένων εταιρειών και των Ελλήνων αντιπροσώπων τους». Οπως κατέθεσε, η βασική ευθύνη για την υπόθεση πέφτει στις αρχικές συμβάσεις του 2000 επί Α. Τσοχατζόπουλου και του 2002 επί Γ. Παπαντωνίου, ενώ είπε ότι είχε ζητήσει από τον Ε. Μεϊμαράκη να καταγγείλει τις συμβάσεις.

Σχετικά με τα περίφημα «Αντισταθμιστικά Οφέλη», είπε ότι αυτό που γνωρίζει είναι πως δεν έχουν εκτελεστεί στο σύνολό τους και θα πρέπει να ελεγχθούν τόσο για τη σκοπιμότητά τους, όσο και για την αποτελεσματικότητά τους. Ανέφερε δε ότι ο μόνος έλεγχος που γινόταν στα Αντισταθμιστικά ήταν στο εάν τα παραστατικά ήταν τυπικά εντάξει και δεν υπήρχαν επιτροπές που να παραλάμβαναν στα διάφορα έργα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ