Κυριακή 10 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Στο πλευρό των αγωνιζόμενων λαϊκών δυνάμεων
  • Συναντήσεις είχε αντιπροσωπεία του Κόμματος με δυνάμεις που αντιστέκονται στην ισραηλινή κατοχή σε Ραμάλα και Ιερουσαλήμ
  • Μεγάλη η ανταπόκριση στην πρωτοβουλία του ΚΚΕ για αναγνώριση ανεξάρτητου κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ βρέθηκε την Τετάρτη και την Πέμπτη στην Παλαιστίνη, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Κόμματος για την αναγνώριση ανεξάρτητου κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους. Σε αυτή συμμετείχαν οι Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, βουλευτής, Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ και Οδυσσέας Μάιτα, συνεργάτης του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ. Η αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να δει από πρώτο χέρι το κλίμα της αστυνομοκρατίας, που κυριαρχεί στο κράτος του Ισραήλ, καθώς και την πολιτική του εξευτελισμού, που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες Ισραηλινοί Αραβες και Παλαιστίνιοι, όταν αναγκάζονται να περάσουν από κάποιο από τα 520 και πλέον σημεία ελέγχου του ισραηλινού στρατού στο τείχος της ντροπής που έχουν οικοδομήσει οι ισραηλινές αρχές, με την υποστήριξη της λεγόμενης «διεθνούς κοινότητας», των ΗΠΑ και της ΕΕ. Είδε, επίσης, τις τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές διαφορές στα παλαιστινιακά εδάφη που μοιάζουν με μια τεράστια φυλακή περιστοιχισμένη από τα εκατοντάδες χιλιόμετρα τείχους.

Στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε την Τετάρτη διαδοχικά με αντιπροσωπείες του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης, του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Επίσης στην Κνεσέτ (στο ισραηλινό Κοινοβούλιο) στην Ιερουσαλήμ συναντήθηκε με αντιπροσωπείες του ΚΚ Ισραήλ και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΧΑΝΤΑΣ (του «Δημοκρατικού Μετώπου για την Ειρήνη και την Ισότητα» όπου πρωτοστατούν οι κομμουνιστές). Την Πέμπτη έγιναν συναντήσεις με το ΚΚ Παλαιστίνης και τον ΓΓ του Μαχμούντ Σαάντε, την «Φατάχ» (Κίνημα για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης), την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), που είναι η κοινή πλατφόρμα αρκετών οργάνωσεών, και με την «Χαμάς» (Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης).

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τον Σαλχί Μπασάμ, ΓΓ του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης, σε μια από τις πολλές συναντήσεις με τις πολιτικές δυνάμεις στην Παλαιστίνη
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τον Σαλχί Μπασάμ, ΓΓ του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης, σε μια από τις πολλές συναντήσεις με τις πολιτικές δυνάμεις στην Παλαιστίνη
Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε στη Ραμάλα και με τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριάντ Αλμάλκι, ο οποίος ευχαρίστησε το ΚΚΕ όχι μόνο για τη δράση του μέχρι τώρα, αλλά και για την τελευταία πρωτοβουλία του. Σημείωσε: «Υπάρχουν φίλοι που κάποιες στιγμές σε προδίδουν κι άλλοι φίλοι, που χωρίς να τους το ζητήσεις προχωρούν μπροστά, κι αυτό δείχνει το επίπεδο της πραγματικής φιλίας τους. Το ΚΚΕ είναι για εμάς ένας καλός φίλος, που με τη στάση του βοηθά την υπόθεση του λαού της Παλαιστίνης».

Επίσης την Πέμπτη ο Γιώργος Μαρίνος, εκ μέρους του ΚΚΕ, έδωσε στη Ραμάλα κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σάλχι Μπασάμ, ΓΓ του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης, όπου ενημέρωσε τους Παλαιστίνιους δημοσιογράφους για τις θέσεις του ΚΚΕ και την πρόσφατη πρωτοβουλία του. Μοιράστηκαν οι θέσεις του ΚΚΕ για το Παλαιστινιακό στα αραβικά, όπως και η πρόσφατη επιστολή που έστειλε η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Γ. Παπανδρέου, ζητώντας του η Ελλάδα να στηρίξει την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους - μέλους του ΟΗΕ.

Θετική ανταπόκριση

Ολες οι δυνάμεις χαιρέτισαν την πρωτοβουλία του ΚΚΕ, που εκδηλώθηκε σε μιαν ιδιαίτερα κρίσιμη φάση εξέλιξης του αγώνα για τη συγκρότηση και αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, λίγες βδομάδες πριν την κρίσιμη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Την ώρα μάλιστα, που, όπως σημείωσαν, η ελληνική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναπτύσσει τη στρατιωτική συνεργασία της με το Ισραήλ και εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια στο δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής
Στις συναντήσεις, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισήμανε την ένταση των πιέσεων που ασκούνται για συμβιβαστική λύση στο Παλαιστινιακό, για λύση που απέχει πολύ από τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ, γραμμή που ακολουθούν σήμερα οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επιχειρώντας να εμποδίσουν τη διαδικασία ουσιαστικής συγκρότησης και αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους. Στις συνθήκες αυτές, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η πρωτοβουλία του ΚΚΕ, η οποία ανταποκρίνεται στα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού και περιλαμβάνει:

  • Συνεχές, αποφασιστικό μέτωπο ενάντια στον ιμπεριαλισμό και σ' αυτό το πλαίσιο πάλη για την αποχώρηση των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων, για ανεξάρτητο, κυρίαρχο, βιώσιμο κράτος, στα σύνορα του 1967, δηλαδή πριν τον «πόλεμο των έξι ημερών», που εξαπόλυσε το Ισραήλ, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ
  • Επιστροφή προσφύγων στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.
  • Απομάκρυνση εποίκων.
  • Κατεδάφιση του τείχους.
  • Απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων.

Το ΚΚΕ βλέπει τη δημιουργία του παλαιστινιακού κράτους σε αντίθεση με τα σχέδια ΗΠΑ και ΕΕ, που ουσιαστικά εννοούν ένα μόρφωμα με περιορισμένη κυριαρχία, ενώ καυτηρίασε και τη στάση ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε θύτη και θύμα που ακολουθεί η ΕΕ αλλά και την υποχωρητική στάση οπορτουνιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη, όπως του λεγόμενου «Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς» (ΚΕΑ).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ