Τρίτη 28 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ
Ολοι στην Απεργία, όλοι στο Διήμερο!

Πολιτιστικό και Πολιτικό Διήμερο της ΚΟΑ, Παρασκευή και Σάββατο, στο πάρκο «Φιξ», στα Πατήσια

Πλήθος εργατών μεταναστών και Ελλήνων στο περσινό Διήμερο
Πλήθος εργατών μεταναστών και Ελλήνων στο περσινό Διήμερο
Δυο σημαντικές συσκέψεις διοργάνωσε την Κυριακή η ΚΟΑ του ΚΚΕ με μετανάστες και μετανάστριες εργάτες και εργάτριες στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες καθαρισμού. Αντικείμενο, η καλύτερη προπαρασκευή για τη συμμετοχή και αυτού του τμήματος της Εργατικής Τάξης στην 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο με τις σημαίες του ΠΑΜΕ, αλλά και την παρουσία τους την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο στο Πολιτικό και Πολιτιστικό Διήμερο που διοργανώνει η ΚΟΑ για Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενους, με κεντρικό σύνθημα «Κοινός εχθρός, κοινός αγώνας, όπλο μας η αλληλεγγύη» στο πάρκο «Φιξ» στα Πατήσια.

Η πρώτη σύσκεψη έγινε με μετανάστες (από Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Ρουμανία, Αλβανία και αλλού) βιομηχανικούς εργάτες (σε μέταλλο, χαρτί, Τύπο, ιματισμό και αλλού). Εισηγητικά, ο Λεωνίδας Σακκάς από τη ΝΕ Βιομηχανίας της ΚΟΑ του ΚΚΕ μεταξύ άλλων τόνισε: Οι μετανάστες είναι κομμάτι της Εργατικής Τάξης, όλοι οι εργάτες έχουν κοινά προβλήματα, κοινά συμφέροντα και μόνο ενωμένοι μπορούν να τα αντιμετωπίσουν.

Με τα τελευταία μέτρα, η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη για την εργατική τάξη, η κυβέρνηση ζητά συναίνεση των κομμάτων, στην Ελλάδα όμως υπάρχουν δύο ειδών κόμματα. Απ' τη μια τα κόμματα του κεφαλαίου που συμφωνούν ότι τα αφεντικά θα έχουν τους εργάτες να δουλεύουν ουσιαστικά τζάμπα, κι απ' την άλλη το ΚΚΕ, το κόμμα της εργατικής τάξης. Το τελευταίο διάστημα κινητοποιούνται μηχανισμοί καταστολής, η Αστυνομία, ρατσιστικές οργανώσεις, με στόχο τον εκφοβισμό των εργατών για να μη διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Ακόμα, οργιάζει η προπαγάνδα ότι για όλα τα προβλήματα φταίνε οι μετανάστες και αποσιωπάται ότι όλοι οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με την εκμετάλλευση, την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, τις μεθοδεύσεις διάσπασής τους. Γι' αυτό η στάση των μεταναστών θα είναι πολύ σημαντική για την παραπέρα εξέλιξη της κατάστασης.

Ο μόνος τρόπος για να προστατέψουν τα δικαιώματά τους, για μια ζωή με αξιοπρέπεια είναι ο κοινός αγώνας με τους Ελληνες συναδέλφους τους, οργανωμένοι όλοι τους στα ταξικά συνδικάτα, με επιτροπές αγώνα σε κάθε τόπο δουλειάς, σε συμπόρευση με το ΠΑΜΕ και με πρώτο σταθμό στον αγώνα την 48ωρη απεργία, όπου οφείλουν όλοι οι εργάτες να δώσουν έμπρακτη απάντηση ότι δε φοβούνται, δεν τρομοκρατούνται από την εργοδοσία και την κυβερνητική προπαγάνδα περί πτώχευσης της χώρας, την ώρα που έχει πτωχεύσει ο λαός.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι μετανάστες εργάτες παρέθεσαν πικρή την πείρα τους για τις απειλές και την εκμετάλλευση που υφίστανται, το γεγονός πως εργοδότες - πατώντας στο θεσμικό πλαίσιο ΕΕ και κυβερνήσεων - τους κλέβουν τον κόπο. Παράδειγμα, η κατάσταση στη χαρτοβιομηχανία «Μαυρίδης», με βάρβαρες συνθήκες εργασίας και τον εργοδότη να αρνείται στους εργάτες την καταβολή δεδουλευμένων τους.

Η δεύτερη σύσκεψη έγινε με εργαζόμενες και εργαζόμενους σε εργολαβικά γραφεία καθαρισμού. Ο Γιάννης Βλάχος, από το Γραφείο της Αχτίδας Υπηρεσιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, τόνισε πως ως Κόμμα δε διαχωρίζουμε τους ανθρώπους με βάση εθνικοπολιτισμικά, φυλετικά ή θρησκευτικά κριτήρια, αλλά η διάκριση γίνεται στο δίπολο εκμεταλλευτές - εκμεταλλευόμενοι.

Και εδώ ακολούθησε γόνιμη συζήτηση, αναφέρθηκαν μια σειρά περιπτώσεις άγριας εκμετάλλευσης, όπως στο «Τζάννειο», όπου για τη διοίκηση του νοσοκομείου οι καθαρίστριες, οι εργαζόμενες στην εργολαβία που έχει αναλάβει τον καθαρισμό, είναι ουσιαστικά «αόρατες», ενώ ο εργολάβος κονομάει ένα εκατομμύριο ευρώ το εξάμηνο για τη δουλειά που κάνουν οι 70 εργαζόμενες στην εταιρεία του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ