Κυριακή 26 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ομάρ αλ Μπασίρ

Ο Σουδανός ισλαμιστής Πρόεδρος Ομάρ αλ Μπασίρ αποκάλυψε την περασμένη Πέμπτη τον κυριότερο λόγο για τον οποίο επαπειλείται η ανάφλεξη του εμφύλιου στη χώρα του, ενώ σε περίπου δύο βδομάδες αναμένεται η επίσημη ανεξαρτητοποίηση του Νότιου Σουδάν: Τα πετρέλαια.

Οπως είπε, απευθυνόμενος στο Νότιο Σουδάν, υπάρχουν μόνον τρεις λύσεις». Πρώτον: Να μοιραστούμε τα πετρέλαια. Δεύτερον: Να μας καταβάλετε δασμούς και φόρους για τη χρήση πετρελαιοαγωγών και λιμανιών (που κατά κόρον βρίσκονται στο βορρά), ή να κλείσουμε τις στρόφιγγες των αγωγών, τρίτον.

Προφανώς, ώσπου να λυθεί το πρόβλημα εν μέσω συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων βορρά - νότου, ο ισλαμιστής πρόεδρος θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη γλώσσα των όπλων και τη βρώμικη δράση των βορειοσουδανικών στρατευμάτων «συμπτωματικά» είτε σε περιοχές που είναι πλούσιες σε κοιτάσματα πετρελαίου, όπως η κεντρική περιοχή Αμπγέι, ή σε περιοχές που διαθέτουν πετρελαιοπηγές όπως η πολιτεία του Νότιου Κορντοφάν.

Ωστόσο, η ανάφλεξη ή όχι ενός νέου εμφύλιου πολέμου δεν είναι μόνον στα χέρια του Ομάρ αλ Μπασίρ, ούτε μόνον στα χέρια της νοτιοσουδανικής ηγεσίας του επικεφαλής των πρώην ανταρτών του SPLA, Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ. Μέρος της κρίσης βρίσκεται και στον έντονο ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό ΗΠΑ, Ευρωπαϊκών δυνάμεων και Κίνας και Ινδίας για τον τεράστιο ορυκτό πλούτο της χώρας και γενικότερα της περιοχής.


Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ