Παρασκευή 20 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΠΑΝΕΞΟΡΜΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ξεχωριστή και παραδειγματική πρωτοβουλία

Από τα χαράματα μέχρι το μεσημέρι, η Κομματική Οργάνωση έχει καθιερώσει την Πέμπτη σαν μέρα πλατιάς διάδοσης του «Ρ»

Με τους εργάτες στην «Προβλήτα 2»
Με τους εργάτες στην «Προβλήτα 2»
Από τα ξημερώματα μέχρι το μεσημέρι, συνεργεία της Νομαρχιακής Οργάνωσης Πειραιά της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ ήταν χτες επί ποδός, για να διαδώσουν χέρι με χέρι τον «Ριζοσπάστη» σε μια σειρά χώρους δουλειάς. Για να ανοίξουν με θέρμη, ζωντάνια και κυρίως αποφασιστικότητα τη συζήτηση με τους εργαζόμενους και το λαό, να ενημερώσουν για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του Κόμματος, να εμψυχώσουν, να απευθύνουν το κάλεσμα για μαζική οργανωμένη ανυπακοή και δράση, για συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Η Οργάνωση του Πειραιά έχει καθιερώσει την Πέμπτη σαν μέρα εξόρμησης με τον «Ριζοσπάστη», δίπλα στην κατακτημένη πλέον από τις Κομματικές Οργανώσεις πανεξόρμηση με το κυριακάτικο φύλλο. Πρόκειται για μια προσπάθεια, σχεδιασμένη και οργανωμένη παραδειγματικά, που ήδη μετράει αποτελέσματα. Ο «Ρ» έχει μονιμοποιήσει την παρουσία του εδώ και τρεις βδομάδες ακόμα και στο σιδερόφρακτο χώρο της COSCO, στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στο Ικόνιο. Κάθε βδομάδα, νέοι εργασιακοί χώροι εντάσσονται στη λίστα της εξόρμησης. Εχει ιδιαίτερη σημασία ότι τη μάχη τη δίνουν, μαζί με τα μέλη του Κόμματος, φίλοι και οπαδοί.

Η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Α' Πειραιά, που πήρε και τη σχετική πρωτοβουλία, σημείωσε μιλώντας στον «Ρ»: «Αυτή η πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Οργάνωσης του Πειραιά επιδιώκουμε να διαμορφώσει κλίμα μελέτης, διάδοσης του "Ριζοσπάστη" σαν καθημερινό αναντικατάστατο όπλο στην ενημέρωση και την οργάνωση της λαϊκής πάλης. Ο "Ρ", εκτός από βασικό εργαλείο για την καθοδηγητική δουλειά, μπορεί να γίνει επίσης εργαλείο στην προσπάθεια να οικοδομήσουμε γερούς δεσμούς με την εργατική τάξη, τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Από την εξόρμηση έξω από τον Ηλεκτρικό σταθμό
Από την εξόρμηση έξω από τον Ηλεκτρικό σταθμό
Στην κατεύθυνση αυτή, η Κομματική Οργάνωση μονιμοποιεί την κυριακάτικη εξόρμηση με ανεβασμένα πλάνα για να φτάσει ο "Ρ" σε εργάτες που ακουμπούν σε βασικούς κλάδους, αλλά μένουν, ζουν στις εργατογειτονιές του Πειραιά. Οργανώνει εβδομαδιαία, πανεξόρμηση με το φύλλο της Πέμπτης στο λιμάνι, στους λιμενεργάτες του ΟΛΠ και της COSCO, σε πύλες εργοστασίων, στα τρία μεγάλα νοσοκομεία, στον ΗΣΑΠ, στους δήμους και αλλού, με κοινά συνεργεία εδαφικών - κλαδικών ΚΟΒ. Στόχο έχει να φτάσει, να μπει ο "Ρ" σε σημαντικούς χώρους, όπου συγκεντρώνονται πολλοί εργάτες, νέοι εργάτες, γυναίκες, χώροι όπως λέμε στρατηγικής σημασίας, που σε μελλοντικές και σε πιο συναρπαστικές περιόδους θα έχουν ξεχωριστή συμβολή και αξία στην έκβαση της ταξικής πάλης».

Με τον «Ρ» κάτω από το γιλέκο...

Ο «Ριζοσπάστης» παρακολούθησε χτες από το πρωί την εξόρμηση στον Πειραιά. Ακριβώς στις 6.30 το πρωί, τα συνεργεία βρίσκονταν ήδη στην προβλήτα ΙΙ, όπου εγκαταστάθηκε από πέρσι η κινεζική πολυεθνική COSCO. Η πρωινή βάρδια εργαζομένων, λιμενεργάτες, χειριστές, τεχνικοί, βρίσκονταν συγκεντρωμένοι μπροστά στο κεντρικό κτίριο, περιμένοντας τα πούλμαν να τους μεταφέρουν στα πόστα τους, ενώ ταυτόχρονα σχολούσε η βραδινή βάρδια. Τα μέλη του Κόμματος ήταν εκεί, ανάμεσά τους, με τον «Ρ» στο χέρι και ανακοινώσεις του Κόμματος.

Οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν ήταν ξεχωριστές. Το κλίμα τρομοκρατίας έκδηλο. Ο εργολάβος προσπάθησε με έντονο ύφος να «πείσει» τους κομμουνιστές να απομακρυνθούν, όμως μάταια. Η ομάδα έμεινε εκεί αποφασιστικά. Παρά την παρουσία του εργοδότη, που παρακολουθούσε κάθε κίνηση, εργαζόμενοι πήραν τον «Ριζοσπάστη», τον έχωσαν κάτω από το γιλέκο εργασίας, ενώ αντάλλαξαν και κάποιες σύντομες κουβέντες: «Τι θα γίνει, βρε παιδιά, θα αλλάξει κάτι;». Κάποιοι άλλοι πήραν ανακοινώσεις.

«Ο Ριζοσπάστης, ο καθημερινός σύμμαχος και σύντροφος των εργαζομένων», ήταν η φράση που ακουγόταν χθες το πρωί έξω από τον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά, από το συνεργείο που ανέλαβε το συγκεκριμένο «πόστο». Με την εφημερίδα, με την ντουντούκα, με ανακοινώσεις του Κόμματος στα χέρια, για πάνω από μία ώρα, μπροστά στις πύλες του ηλεκτρικού σταθμού, οι κομμουνιστές ήρθαν σε επαφή με εκατοντάδες εργαζόμενους, νέους, συνταξιούχους, γυναίκες, που εκείνο το διάστημα έβγαιναν και έμπαιναν στο σταθμό. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που κοντοστέκονταν και έπιαναν γρήγορες συζητήσεις μαζί τους, μιλώντας για τη τραγική κατάσταση που βιώνουν στο πετσί τους από τη βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ και ΔΝΤ.

Σε νοσοκομεία και εργοστάσια

«Και το Κόμμα σας και εσείς μας τα λέγατε από χρόνια. Τώρα τα βρίσκουμε μπροστά μας. Αλλά τώρα τι κάνουμε;». Ηταν μία φράση από τη συζήτηση των εργαζομένων στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας με μέλη του Κόμματος που χτες το πρωί διακινούσαν τον «Ριζοσπάστη» στο χώρο. Τα φύλλα του «Ριζοσπάστη» εξαντλήθηκαν γρήγορα.

Στη διάρκεια της εξόρμησης και της κουβέντας, οι εργαζόμενοι εξέφραζαν την αγανάκτησή τους, καθώς είναι απλήρωτοι από το Δεκέμβρη τις υπερωρίες τους και βιώνουν στο πετσί τους τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, ώστε να αυξηθεί η δουλειά και να μειωθεί κι άλλο το εισόδημά τους. Μάλιστα, ενώ την ώρα εκείνη γινόταν Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, πολλές νοσοκόμες ήταν αναγκασμένες να παραμείνουν στα πόστα τους, καθώς, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, όπως έλεγαν, «δεν είμαστε τρεις, είμαστε ένας κούκος μόνος και δεν μπορούμε ούτε στη συνέλευσή μας να πάμε». «Θα πάρουμε "Ριζοσπάστη", αλλά τώρα πια από το υστέρημά μας», πρόσθεσε μία άλλη νοσηλεύτρια.

Παρά τις διαφορετικές απόψεις που εξέφρασαν κάποιοι για επιμέρους ζητήματα, κοινή ήταν η διαπίστωση πως πλέον «δεν πάει άλλο», πως το ΚΚΕ «δεν μας κορόιδεψε και τώρα επαληθεύεται». Πως οι εκπρόσωποί του ήταν στο πλευρό τους στις κινητοποιήσεις και πως πρέπει οι εργαζόμενοι, μέσα από κοινό μέτωπο αγώνα, να αντισταθούν. Εξορμήσεις έγιναν ακόμα στο νοσοκομείο «Μεταξά», στα εργοστάσια ΕΛΣΑ, ΠΙΤΣΟΣ, στους εργαζόμενους του Δήμου Κορυδαλλού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ