Τετάρτη 11 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Δηλώνουν πρόθυμοι για πιο επιθετική συναίνεση

Κλίνουν σε όλες τις πτώσεις την ανάγκη της πλουτοκρατίας για «εθνική συνεννόηση» και σιγοντάρουν τα προαποφασισμένα μέτρα

Οταν τα αστικά κόμματα μιλούν για συναίνεση, ο λαός πρέπει να βλέπει αυξημένη την ευθύνη του στην οργάνωση της αντεπίθεσης για την ανατροπή τους
Οταν τα αστικά κόμματα μιλούν για συναίνεση, ο λαός πρέπει να βλέπει αυξημένη την ευθύνη του στην οργάνωση της αντεπίθεσης για την ανατροπή τους
Επίδειξη «υπεύθυνης στάσης» απέναντι στα συμφέροντα της πλουτοκρατίας κάνουν η ηγεσία της ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, ενθαρρύνοντας αφ' ενός την κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση των νέων μέτρων και διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι θα συνεχίσουν να βάζουν πλάτες, το καθένα στο μέτρο της δύναμής του, στο πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής.

Η συναίνεση στην πράξη για την υλοποίηση των νέων μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος είναι δεδομένη, ανεξάρτητα από τη στάση που θα κρατήσει η ΝΔ κατά την ψήφισή του στη Βουλή, είναι το μήνυμα που στέλνουν σε όλους τους τόνους τα ηγετικά στελέχη του κόμματος. Ταυτόχρονα, υποστηρίζουν ότι η δήθεν «δικαίωση» της αντιμνημονιακής στάσης της βοηθά στην πιο αποτελεσματική στήριξη της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Από τη σκοπιά αυτή, ο Α. Σαμαράς θα επιχειρήσει να «νομιμοποιήσει» στις λαϊκές συνειδήσεις τα νέα φιλομονοπωλιακά μέτρα που θα παρουσιάσει αύριο στο Ζάππειο.

Σε κάθε περίπτωση, είναι εμφανής η προσπάθεια που καταβάλλουν ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες να δείξουν ότι δεν είναι η ΝΔ που ευθύνεται για τα αδιέξοδα της διαχείρισης από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά η «αναποτελεσματικότητα» του κυβερνητικού σχήματος. Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος Τύπου, Γ. Μιχελάκης, ανέδειξε την «υπεύθυνη αντιπολίτευση» που ασκεί το κόμμα του τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, επισημαίνοντας ότι έχει ψηφίσει και στηρίξει όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση.

Την υπεύθυνη στάση της ηγεσίας της ΝΔ απέναντι στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, αναδεικνύει χτεσινό σημείωμα της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού, στο οποίο επισημαίνεται ότι «η ΝΔ επιδεικνύει, όλο αυτό το διάστημα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση έως και σήμερα, αταλάντευτη στάση ευθύνης, χωρίς παρεκκλίσεις και χωρίς λαϊκισμούς».

Αναδεικνύοντας τη «διαφορά» της από το ΠΑΣΟΚ, σημειώνει ότι «σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που όσο βρισκόταν στην αντιπολίτευση έλεγε μόνιμα "όχι", πρωταγωνιστούσε σε κάθε είδους και μορφής διαμαρτυρία και υποσχόταν τα πάντα στους πάντες για να κερδίσει την εξουσία, η ΝΔ δεν ασκεί καταστροφική αντιπολίτευση». Ως απτές αποδείξεις, αναφέρει αποκαλυπτικά ότι «ζήτησε εγκαίρως μέτρα (σ.σ. λιτότητας) που θα απέτρεπαν την κρίση δανεισμού της χώρας, αλλά και (σ.σ. φιλομονοπωλιακά) μέτρα ανάπτυξης». Οσο για το μνημόνιο, επισημαίνει με νόημα ότι «η κριτική εστιάστηκε σε δύο καίρια ζητήματα: α) η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε τους όρους δανεισμού και β) από τα μέτρα του μνημονίου έλειπε η αναπτυξιακή διάσταση».

Στο ίδιο μήκος η δήλωση που έκανε ο επικεφαλής της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού Μ. Χαρακόπουλος, επισημαίνοντας ότι «επειδή πολύς λόγος γίνεται περί συναίνεσης, οφείλω να υπενθυμίσω ότι το πρόβλημα δεν είναι η συναίνεση ή μη της ΝΔ στο μνημόνιο, αλλά η απουσία σοβαρού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης και η πρόδηλη πλέον αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης».

Οι άλλοι «πρόθυμοι»

Το σύνθημα της πλουτοκρατίας για «εθνική συνεννόηση», προκειμένου να περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, αναπαράγουν το ένα μετά το άλλο τα αστικά κόμματα. Από τη Θεσσαλονίκη, η Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε ξανά πανέτοιμη να υπερψηφίσει και να στηρίξει το νέο πακέτο μέτρων, επαναλαμβάνοντας ότι «το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων, με πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου, να ψηφιστεί από 180 βουλευτές, έτσι ώστε να στείλουμε μήνυμα ενότητας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό». Διαφορετικά, πρότεινε να γίνουν εκλογές και ταυτόχρονα εξέφρασε την πλήρη συμφωνία της με την παρέμβαση του Α. Λοβέρδου, προσθέτοντας ότι «μια κυβέρνηση της οποίας δύο μόνο υπουργοί πιστεύουν στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, είναι μια κυβέρνηση που αναιρεί εαυτόν».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης ζήτησε από τον Γ. Παπανδρέου να ακούσει τη σύσταση που του έκανε ο Κ. Παπούλιας, ο οποίος, «σαφώς και ξεκάθαρα του μίλησε για εθνική συστράτευση. Μήνυμα που πρέπει να ακουστεί και από τον κ. Σαμαρά». Από κοντά και ο δήθεν «αντιμνημονιακός» Γ. Δημαράς, ο οποίος είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι χρειάζεται «πανεθνική εγρήγορση και επιφυλακή για να λυθούν τα μεγάλα μας προβλήματα», τα οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα μόνο κόμμα, αλλά «χρειάζεται συνεργασία όλων των Ελλήνων, των πολιτικών φορέων και κοινωνικών στρωμάτων, με καθήκον να συμφωνήσουμε σε προγραμματικές επιλογές».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ