Τετάρτη 20 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΠΕ
Συντονισμός και πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες

Κοινή ανακοίνωση τριών παρατάξεων του χώρου μετά την πολυήμερη κινητοποίηση

Από την πρόσφατη απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ
Από την πρόσφατη απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ
Τους εργαζόμενους στον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) και ιδιαίτερα τους νέους, που συμμετείχαν με μεγάλη αποφασιστικότητα στις πρόσφατες πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις χαιρετίζουν με κοινή τους ανακοίνωση οι ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στις τρεις παρατάξεις του χώρου και συγκεκριμένα η «Ταξική Αγωνιστική Ενότητα» στην Ομοσπονδία, το «Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων» στα ΕΛΠΕ και η «Συνδικαλιστική Συνεργασία» στην ΕΚΟ. Ταυτόχρονα, χαιρετίζουν και τους εργαζόμενους στις εργολαβίες των «έργων επέκτασης της πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ» και τα ταξικά σωματεία των Οικοδόμων και των Μεταλλεργατών για την έμπρακτη συμπαράστασή τους στην απεργία.

Οπως σημειώνεται στην κοινή ανακοίνωση: «Στόχος της εργοδοσίας είναι να τσακίσει τις αμοιβές των χαμηλόμισθων στον όμιλο. Επιδιώκει μειώσεις μισθών - παροχών, σύνδεση των μισθών με την κερδοφορία της επιχείρησης, αύξηση ωρών εργασίας και άλλα. Στο πίσω μέρος του μυαλού τους είναι η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και η "ατομική διαπραγμάτευση" με τον εργοδότη.

Τα προβλήματα όμως των εργαζομένων σχετίζονται με τη συνολική πολιτική και οικονομική κατάσταση. Πρόκειται για συνολική επίθεση που υλοποιείται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης με στόχο τη διασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων σε συνθήκες κρίσης, και σε βάρος των εργαζομένων. Γι' αυτό ο αγώνας των εργαζομένων πρέπει να έχει στο στόχαστρό του την πολιτική κυβέρνησης - ΔΝΤ - ΕΕ».

«Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στο χώρο, όμως - καταγγέλλουν οι τρεις παρατάξεις - αποφάσισαν απεργία με "συντεχνιακά" αιτήματα. Με αυτό τον τρόπο όμως εκτονώνονται οι αγωνιστικές διαθέσεις και τελικά ξεφουσκώνει η αγανάκτηση μακριά από το υπόλοιπο εργατικό κίνημα. Οσο η πάλη δεν αποκτά πολιτικά χαρακτηριστικά, και μένει σε συντεχνιακά αιτήματα, ο αγώνας γίνεται ακίνδυνος. Ετσι ακριβώς, τη στιγμή κορύφωσης της απεργίας, η Διοίκηση της Ομοσπονδίας παρασκηνιακά και χωρίς να ληφθεί υπόψη η θέληση των εργαζομένων, αποφάσισε την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων».

Υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων

Καταλήγοντας στην ανακοίνωση, οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο σημειώνουν ότι «οι συλλογικές συμβάσεις και οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης υπήρξαν αποτέλεσμα σκληρών ταξικών αγώνων. Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον αγώνα, όσα πισώπλατα μαχαιρώματα και αν δοθούν από ανθρώπους της εργοδοσίας μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Το διεκδικητικό μας πλαίσιο θα διαμορφώνεται βάσει των σύγχρονων αναγκών της εργαζόμενης οικογένειας και δε θα σέρνεται πίσω από τη δίψα των εργοδοτών για περισσότερα κέρδη» και απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους για:

- Γενικές Συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς.

- Διεκδίκηση Επιχειρησιακών Συμβάσεων σε όλες τις εταιρείες του Ομίλου ΕΛΠΕ.

- Πρόγραμμα κινητοποιήσεων με συντονισμό όλων των Σωματείων.

- Κοινό πλαίσιο δράσης και αιτήματα με τα Σωματεία των εργαζομένων στις εργολαβίες των νέων έργων.

- Αγώνας για Ενέργεια κοινωνικό αγαθό. Φθηνά καύσιμα για τους εργαζόμενους. Ο στρατηγικός Τομέας Ενέργειας, λαϊκή περιουσία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ