Κυριακή 17 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΕΞΩ ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΥΗ
Ετοιμάζουν χερσαία επιχείρηση

Την Κρήτη προσφέρει ως ορμητήριο η ελληνική κυβέρνηση, βαθαίνοντας την εμπλοκή της στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Δεδομένη θεωρείται πλέον η κλιμάκωση της ΝΑΤΟικής επιδρομής κατά της Λιβύης και η εξέλιξή της σε χερσαία επέμβαση «χαμηλής έντασης», όπως την ονομάζουν τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία. Ηδη καλλιεργείται συστηματικά το έδαφος για την ανάληψη από την ΕΕ μιας «ανθρωπιστικής αποστολής», η προστασία της οποίας θα αποτελέσει το πρόσχημα για την ανάπτυξη χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη. Γι' αυτήν την αποστολή, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δ. Δρούτσας διαλαλεί σε όλους τους τόνους τη διάθεση της κυβέρνησης να προσφέρει την Κρήτη για στρατηγείο και βάση, αναβαθμίζοντας και μ' αυτόν τον τρόπο τη συμβολή της στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Η αποστολή που σχεδιάζει η ΕΕ έχει ήδη λάβει την ονομασία «EUFOR Libya» και έδρα της έχει οριστεί η Ρώμη. Σύμφωνα με τις έως τώρα επίσημες ανακοινώσεις, στόχος είναι η μεταφορά τραυματιών από τη Μισράτα (η τρίτη σε μέγεθος πόλη της Λιβύης, η οποία είναι επίκεντρο σκληρών συγκρούσεων εδώ και ενάμιση μήνα). Οι χερσαίες δυνάμεις θα αναπτυχθούν με το πρόσχημα της ασφάλειας των αμάχων.

«Είχα για άλλη μία φορά την ευκαιρία να τονίσω το σημαντικό ρόλο, που μπορεί να παίξει η Κρήτη στο συντονισμό της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας από πλευράς της Διεθνούς Κοινότητας και να εκφράσω, και στο τραπέζι του ΝΑΤΟ, τη διαθεσιμότητά μας για την Κρήτη, να παίξει αυτόν το ρόλο», είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Δρούτσας, σε δηλώσεις του στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που έγινε μέσα στην εβδομάδα.

Ενισχυτικά στα παραπάνω, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση έχει γίνει αποδέκτης πιεστικών αιτημάτων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για να προσφέρει πολεμικά αεροσκάφη, τα οποία θα λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το επιχείρημα που χρησιμοποιείται για την άρνηση της ελληνικής συμμετοχής στις αεροπορικές επιδρομές, είναι το κόστος και η άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας. Ως αντιστάθμισμα της άρνησης, πάντως, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει στους ΝΑΤΟικούς «συμμάχους» ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει από την πρώτη στιγμή των επιχειρήσεων προσφέρει κάθε δυνατή στρατιωτική διευκόλυνση, σε αεροδρόμια και λιμάνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ