Τετάρτη 6 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΑΚ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
«Εάν γίνει επιχείρηση εμείς διαλυόμαστε»

Μιλά στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος του σωματείου «Αρίων» για το ενδεχόμενο να λειτουργούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις με τη λογική της ανταποδοτικότητας

Ο Γιώργος Ζουμπούλης είναι ο πρόεδρος του «Αρίωνα», ενός σωματείου που ασχολείται με τον υγρό στίβο και γυμνάζεται στο ΕΑΚ της Γλυφάδας. Μιλώντας στον «Ρ» εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ο σύλλογος έφυγε από τον Αγ. Κοσμά, ενώ χαρακτηρίζει οδυνηρό το γεγονός να μετατραπεί το Κέντρο σε επιχείρηση.

-- Ποια αθλήματα αναπτύσσετε;

-- Κολύμβηση, καταδύσεις, συγχρονισμένη κολύμβηση, πόλο. Ο κύριος όγκος των παιδιών γυμνάζεται στη Γλυφάδα. Γυμναζόμασταν και στον Αγ. Κοσμά, δυστυχώς, έκλεισε γιατί δεν υπήρχαν χρήματα για τη θέρμανση της πισίνας.

-- Ναι, αλλά και εδώ η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Ο νέος πρόεδρος αποκάλυψε ότι ειδοποιήθηκαν από τη ΓΓΑ ότι τα έξοδα συντήρησης του ΕΑΚ θα μειωθούν πάνω από 50%. Μου είπε ακόμα ότι, προκειμένου να μη βάλουν λουκέτο, θα προσπαθήσει να βρει τα λεφτά από τα σωματεία, δηλαδή τους γονείς κι από άλλες πηγές, μετατρέποντας το Αθλητικό Κέντρο σε επιχείρηση.

-- Ελπίζω να μην κάνει κάτι τέτοιο. Εμείς έχουμε 300 παιδιά, από τα οποία παίρνουμε 50 ευρώ το μήνα. Μ' αυτά πληρώνουμε τους προπονητές μας. Εάν μας τα πάρει το Κέντρο τότε θα πρέπει να διαλύσουμε το σωματείο.

-- Τι προϋπολογισμό έχει ο σύλλογος;

-- Γύρω στις 160.000 ευρώ το χρόνο. Εχουμε 12.000 ευρώ από επιχορηγήσεις, άλλες 12.000 ευρώ από το δήμο, τα υπόλοιπα από την τσέπη μας. Τα βγάζουμε πέρα, γιατί δεν κάνουμε πρωταθλητισμό. Ασχολούμαστε μόνο με τα φυτώρια. Αν μας βγει κάποιο ταλέντο φεύγει για μεγάλο σύλλογο. Είμαστε ερασιτέχνες, όποιος θέλει μεταγραφή την έχει.

-- Τι πληρώνατε στον Αγ. Κοσμά;

-- Πληρώναμε 1.200 ευρώ το μήνα. Στη Γλυφάδα προς το παρόν δεν πληρώνουμε. Νοικιάζουμε δύο διαδρομές στο ΟΑΚΑ με 1.000 ευρώ το μήνα, καθώς και στον ΑΝΟ Γλυφάδας με 800 ευρώ το μήνα. Γυμναζόμαστε, όπως βλέπετε, σε 3 σημεία.

-- Δηλαδή, έχετε 1.800 ευρώ το μήνα προς το παρόν. Λογικά θα έπρεπε να είναι δωρεάν.

-- Λογικά θα έπρεπε. Τι λειτουργεί όμως λογικά σ' αυτή τη χώρα; Εμείς τι άλλο να κάνουμε ως σωματείο;

-- Καλό θα είναι να μην ξεχνάμε ότι εμείς έχουμε πληρώσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τώρα μας ζητάνε να πληρώνουμε για να γυμναστούμε. Και βέβαια δεν πληρώνουμε μόνο για τον αθλητισμό...

-- Αυτά τα πληρώνουμε και μέσα από τη φορολογία.

-- Τα στάδια και τα γυμναστήρια θα γίνουν μαγαζιά. Και βέβαια το ερώτημα είναι: Πώς θα μεγαλώσουν τα παιδιά χωρίς παιχνίδι, χωρίς φυσική αγωγή και αθλητισμό;

-- Χωρίς αθλητισμό τα παιδιά δεν μπορούν να μεγαλώσουν φυσιολογικά. Επρεπε να είναι δωρεάν. Η άθληση προστατεύει το παιδί από διάφορους κινδύνους. Τι θα γίνουν τα χιλιάδες παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα οι γονείς τους να πληρώσουν; Γιατί ούτε πλέον ελεύθεροι χώροι υπάρχουν. Τι θα γίνει;

-- Πού πάει σήμερα ο αθλητισμός στη χώρα μας;

-- Πουθενά δεν πάει.

-- Σχετικά με το σχολικό αθλητισμό, ποια είναι η γνώμη σας;

-- Τίποτα δεν υπάρχει. Εδώ δεν έχουμε σχολεία, αθλητισμό θα έχουμε...

-- Σχετικά με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, πώς τον βλέπεις;

-- Από το κακό στο χειρότερο. Αλλά και ο επαγγελματικός αθλητισμός κατά διαβόλου πάει. Οι άνθρωποι που ασχολούνται μ' αυτόν καταρχήν δεν ξέρουν αθλητισμό και κατά δεύτερον το μυαλό τους είναι μόνο τι θα βάλουν στην τσέπη τους. Εδώ η πολιτεία χάρισε στον Κόκκαλη για 50 χρόνια το «Καραϊσκάκη», το καλύτερο οικόπεδο. Πέταξαν στο δρόμο τον αθλητισμό του Πειραιά.

-- Ολοι οι αθλητικοί χώροι θα δοθούν σε ιδιώτες, θα γίνουν επιχειρήσεις. Οποιος έχει, θα κάνει αθλητισμό, όποιος δεν έχει, θα κάθεται σπίτι του.

-- Τι να πρωτοπληρώσουν οι γονείς; Τι να κάνουν με ένα μισθό τσεκουρεμένο; Το εισιτήριο από 1 ευρώ πήγε 1,40 ευρώ. Ενας εργαζόμενος θέλει περίπου 60 ευρώ το μήνα. Πώς θα βγει πέρα; Κακώς έκοψαν μισθούς και συντάξεις. Ακου να δεις τι έκαναν στον Αγιο Κοσμά. Εφτιαξαν νέα αποδυτήρια με κόστος 500.000 ευρώ. Παραμονές εκλογών έκαναν εγκαίνια, μετά τις εκλογές το κολυμβητήριο έκλεισε. Δεν υπήρχαν λεφτά για την αγορά πετρελαίου. Ποιους δουλεύουν;


Νίκος ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ