Παρασκευή 1 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φιέστα κοροϊδίας της αγροτιάς

Η ολέθρια πολιτική της ΚΑΠ και του μνημονίου δεν αφήνει κανένα περιθώριο ελπίδας για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους

Αλλη μια φιέστα κοροϊδίας της αγροτιάς έστησε χτες η κυβέρνηση. Πρωθυπουργός και υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «πούλησαν» μπόλικο κυβερνητικό προπαγανδιστικό παραμύθι σε ημερίδα που είχε για θέμα της: «Η ελληνική γεωργία καινοτομεί».

Οταν ο πρωθυπουργός θεωρεί ως καινοτομία την Μανωλάδα στην Ηλεία και τις φράουλές της, όπου οι μεγαλοεπιχειρηματίες αγρότες παράγουν τον «κόκκινο χρυσό», όπως χαρακτηριστικά είπε, οι οποίοι όμως ρουφούν το αίμα των μεταναστών - εργατών γης, σε τι να ελπίζει κανείς... Σε τι να ελπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες; Η αναφορά αυτή, η πολιτική αυτή αποκλείει τους μικρούς και φτωχούς αγρότες από χέρι. Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης το παράδειγμα του Συνεταιρισμού του Βελβεντού, και τα σπαράγγια του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Αχελώος». Ομως οι τιμές και στα ροδάκινα και στα μήλα έπεσαν σε εξευτελιστικά επίπεδα. Τη χρονιά που πέρασε, οι βιομήχανοι με την ανοχή της κυβέρνησης πήραν τζάμπα τα βιομηχανικά ροδάκινα και ακόμα δεν έχουν πληρώσει. Στα σπαράγγια, επίσης, οι παραγωγοί έχουν περιέλθει σε απόγνωση, έτσι έχουν διαμορφώσει τα πράγματα οι αγορές της Γερμανίας και των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Ο πρωθυπουργός είπε, επίσης, χτες ότι: «Η μεταρρύθμιση στον αγροτικό χώρο είναι εξίσου μεγάλη, με αυτήν που κάνουμε στην οικονομία γενικότερα, στο κράτος, στα σχολεία μας, στα πανεπιστήμιά μας και στο χώρο της Υγείας. Είναι, όμως, καθοριστική και για να μπορέσουμε να μειώσουμε - και ήδη το κάνουμε - ακόμα και να μηδενίσουμε, το εμπορικό μας έλλειμμα». Από αυτό και μόνον η μικρομεσαία αγροτιά θα πρέπει να ανησυχεί ακόμα περισσότερο. Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που έχει συναποφασιστεί σε ΕΕ και ΔΝΤ, πλήττει και θα πλήξει ακόμα περισσότερο τη μικρομεσαία αγροτιά, την εργατιά, τους μικροεπαγγελματίες, τους συνταξιούχους, τους νέους, τις γυναίκες. Και αποτελεί προκλητική κοροϊδία η κυβερνητική επωδός ότι η ανάπτυξη της γεωργίας θα οδηγήσει την Ελλάδα σε ανάπτυξη. Αποτελεί, επίσης, προκλητική κοροϊδία η αναφορά ότι η στροφή στην παραγωγή ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων είναι στρατηγική επιλογή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που έκανε χτες ο Κ. Σκανδαλίδης. Γιατί πόσο πληρώνεται, για παράδειγμα, η ποιότητα στα λάδι, στα κρασοστάφυλα, στα αρνιά; Οι νόμοι της αγοράς και τα ανελέητα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλίων επιβάλλουν εξευτελιστικές τιμές στους παραγωγούς και πανάκριβες τιμές στα λαϊκά στρώματα - καταναλωτές.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από αυτήν την πολιτική. Τα ίδια τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΕΕ δείχνουν ότι το αγροτικό εισόδημα το 2010 μειώθηκε στην Ελλάδα κατά 4,3%, ενώ από το 2000 μέχρι το 2009 μειώθηκε κατά 16,9%. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, από το 2004 έως το 2009 ο όγκος της παραγωγής μειώθηκε κατά 7% για τη φυτική και κατά 2% για τη ζωική. Αλλά την κυβέρνηση προφανώς την ενδιαφέρει η ποιότητα... όπως διαλαλεί και όχι η ποσότητα, ούτε και οι τιμές!

Η κατάσταση δεν πρόκειται να αναστραφεί προς το καλύτερο, όσο εφαρμόζεται αυτή η πολιτική. Αντίθετα, θα χειροτερεύσει άμεσα, ως αποτέλεσμα των αποφάσεων της ΚΑΠ και του μνημονίου. Από το 2013 και μετά, θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση από τη νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ, ενώ επίσης το μνημόνιο και οι νέες επικαιροποιήσεις του θα συμβάλουν ώστε το σκηνικό να γίνεται όλο και χειρότερο σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Και τα προβλήματα που υπάρχουν δε θα τα λύσουν ούτε η συμβολαϊκή γεωργία, ούτε οι ομάδες παραγωγών, ούτε η καινοτομία στη γεωργία. Την αγροτιά, όπως συμβαίνει και στα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, την εμπαίζουν και, παράλληλα, την τρομοκρατούν με την οικονομική κρίση και τα επικαιροποιημένα μνημόνια, για να περάσουν με γρηγορότερους ρυθμούς αυτά που έχουν προγραμματίσει στη «Στρατηγική της ΕΕ για το 2020». Δηλαδή, το βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Αυτοί που συγκέντρωσαν τεράστια κέρδη πριν εκδηλωθεί η οικονομική κρίση και συνεχίζουν και σήμερα να κερδίζουν, ρίχνουν τα βάρη του καπιταλιστικού ανταγωνισμού στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους. Τους οδηγούν σε μόνιμη φτώχεια, εξαθλίωση και ανασφάλεια. Τη γη τους και τις επιδοτήσεις θα τις συγκεντρώσουν λίγοι μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες - καπιταλιστές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις(2011-01-25 00:00:00.0)
Αγωνιστική απάντηση των ροδακινοπαραγωγών(2010-11-30 00:00:00.0)
Η «καραμέλα» της μεσογειακής διατροφής...(2010-09-16 00:00:00.0)
Στον αγώνα η διέξοδος(2010-06-26 00:00:00.0)
Προετοιμάζονται γι' αγώνες!(2006-08-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ