Τρίτη 25 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΕΛΛΑΣ - ΗΜΑΘΙΑΣ - ΛΑΡΙΣΑΣ
Συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις

Σύσκεψη των παραγωγών από τους τρεις νομούς

Τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζει η ΠΑΣΥ τις επόμενες μέρες ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ αποφάσισαν οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας, της Ημαθίας και της Λάρισας που συμμετείχαν στη σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ, στο Ριζό της Σκύδρας.

Τις θέσεις και τις προτάσεις της ΠΑΣΥ τόσο για το πρόβλημα της απλήρωτης ροδακινοπαραγωγής, όσο και για τα ζητήματα των καθυστερημένων και άδικων εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ και γενικότερα για τα προβλήματα των αγροτών παρουσίασε από τη Γραμματεία Πέλλας ο Παναγιώτης Γιώγας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Ροδακινοπαραγωγών Πέλλας. Παρεμβάσεις έκαναν ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, ο Γιώργος Σακοράφας, από τη Γραμματεία Λάρισας της ΠΑΣΥ, ο Τάκης Τσακαλίδης από τη Γραμματεία Ημαθίας της ΠΑΣΥ, ο Τάσος Κυραλίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μενηίδας, ο Νίκος Χριστάκης, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Νομού Πέλλας, και πολλοί ροδακινοπαραγωγοί.

Καταγγέλθηκε η τακτική των εμποροβιομήχανων να μη θέλουν να πληρώσουν για μια ακόμη χρονιά τα ροδάκινα (βιομηχανικά και επιτραπέζια) με τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, αν και παραδέχονται πως πουλούν την κομπόστα σε τιμές πιο αυξημένες από πέρσι. Επίσης, 7 μήνες μετά την παραλαβή της παραγωγής, στις εξευτελιστικές τιμές των 12 και 15 λεπτών ανά κιλό, αρνούνται να πληρώσουν τους ροδακινοπαραγωγούς. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση με την αποπληρωμή και των επιτραπέζιων ροδάκινων από πολλούς εμπόρους - εξαγωγείς. Παράλληλα, καταγγέλθηκε η εξαπάτηση των ροδακινοπαραγωγών από την κυβέρνηση που, παρέχοντας στήριξη στους εμποροβιομήχανους, διαβεβαίωνε τους αγρότες ότι θα εξοφληθούν μέχρι τις 31 του Δεκέμβρη του 2010.

Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι αγρότες που καλλιεργούν βιομηχανικά αχλάδια, σπαράγγια, βαμβάκι, αλλά και οι κτηνοτρόφοι. Συνολικά οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τα αντιαγροτικά μέτρα της κυβέρνησης που υλοποιούνται στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΚΑΠ και της ΕΕ, όπως: Αυξήσεις εφοδίων μέχρι 20% για φέτος. Αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ κατά 67% για υγειονομική περίθαλψη. Υπερδιπλασιασμός των εισφορών στον ΕΛΓΑ, που ήδη έχει ιδιωτικοποιηθεί με το νόμο και που βέβαια «πετσοκόβει» τις ήδη μικρές και άδικες αποζημιώσεις του και μέχρι τώρα δεν έχει αποζημιώσει βεβαιωμένες εδώ και 2 - 3 χρόνια μειωμένες παραγωγές σε σπαράγγι, ροδάκινα κ.ά. Αύξηση του ΦΠΑ από 11% σε 13%, στα αγροτικά μέσα και εφόδια, αλλά και σε είδη κατανάλωσης. Ηλεκτρονική σήμανση στα αιγοπρόβατα που κοστίζει πάνω από 5 ευρώ ανά ζώο. Το «χαράτσι» της περαίωσης, η κατάργηση του αγροτικού πετρελαίου και του πετρελαίου θέρμανσης, κλπ.

Οι ροδακινοπαραγωγοί αποφάσισαν με τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ να απαιτήσουν μεταξύ άλλων:

  • Αμεση εξόφληση της παραγωγής ροδάκινων του 2010 και του 2009 από τους κονσερβοποιούς και τους εμπόρους - μεταποιητές με ευθύνη και έλεγχο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με τιμές που να καλύπτουν το κόστος και να αφήνουν και ένα εισόδημα στον παραγωγό. Να ανακληθούν οι άδειες λειτουργίας όσων μεταποιητικών μονάδων χρωστούν ακόμη την περσινή σοδειά.
  • Αμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τους πληγέντες αγρότες.
  • Ελεγχο της απαράδεκτης «ψαλίδας τιμών» ανάμεσα σε παραγωγό και καταναλωτή για όλα τα αγροτικά προϊόντα.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο, επιστροφή για φέτος του ΦΠΑ στο σύνολο της είσπραξης του προϊόντος (εμπορική τιμή και επιδότηση), επιδότηση των μέσων παραγωγής. Καμιά αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και στα αγροτικά εφόδια. Καμιά αύξηση στο αγροτικό ρεύμα και στα αγροτικά εφόδια.
  • Αμεση απόσυρση της εκβιαστικής και φορομπηχτικής διαδικασίας της περαίωσης.
  • Θεσμοθέτηση κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ