Πέμπτη 31 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Θριαμβολογεί η κυβέρνηση για το τσάκισμα του λαού

Η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε περιχαρής ότι τα αντιδραστικά μέτρα του «Συμφώνου για το Ευρώ» έχουν ήδη νομοθετηθεί στην Ελλάδα

Με τους ανταγωνισμούς να μαίνονται στο παρασκήνιο, το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου επιχαίρει για τη συμφωνία πάνω σε μέτρα που καταδικάζουν το λαό σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια

Eurokinissi

Με τους ανταγωνισμούς να μαίνονται στο παρασκήνιο, το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου επιχαίρει για τη συμφωνία πάνω σε μέτρα που καταδικάζουν το λαό σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια
Την κυβερνητική προπαγάνδα περί «επιτυχίας» στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, κατά την οποία αποφασίστηκε η ένταση του πολέμου κατά των εργαζομένων μέσα από το «Σύμφωνο για το Ευρώ» και το Μόνιμο Μηχανισμό Σταθερότητας της ιμπεριαλιστικής Ευρωένωσης επανέλαβε, χτες, η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, ενημερώνοντας τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Οπως ο πρωθυπουργός, έτσι και η ίδια είπε ότι με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής (επιμήκυνση αποπληρωμής δανείων, μείωση επιτοκίου) δίνεται «μια σημαντική ανάσα και δημιουργούνται νέα περιθώρια» για την εφαρμογή όχι μόνο του προγράμματος που έχει αναλάβει η χώρα μας, αλλά «συνολικά για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας μας». Τα παραπάνω, ισχυρίστηκε, δείχνουν ότι «οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο», ενώ είπε ότι έγιναν σκληρές διαπραγματεύσεις από τον πρωθυπουργό «μέχρι και την τελευταία ώρα».

Κατά την Μ. Ξενογιαννακοπούλου, το «Σύμφωνο για το Ευρώ» δε σημαίνει «οποιαδήποτε νέα πολιτική ή νέα μέτρα για την Ελλάδα, πρώτα από όλα γιατί εμείς ήδη εφαρμόζουμε ένα αυστηρό και δύσκολο πρόγραμμα, το οποίο εποπτεύεται από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου θα κατατεθούν οι προτάσεις και στην ουσία εμείς θα καταθέσουμε το πρόγραμμα που ήδη εφαρμόζουμε και ελέγχεται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

«Οχι μόνο δε συμμεριζόμαστε την αντίληψη ότι ήταν θετικά τα αποτελέσματα σε αυτή τη Σύνοδο, αλλά ακριβώς το αντίθετο», τόνισε στην παρέμβασή του κατά την ενημέρωση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, και υπογράμμισε: «Οι πιο σοβαροί αναλυτές - δε μιλάω για τους κομμουνιστές αλλά γι' αυτούς που υποστηρίζουν το σύστημα - θεωρούν ότι η πορεία είναι αδιέξοδη αφού δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις όχι στην κρίση χρέους αλλά στη σύγχρονη καπιταλιστική κρίση».

Αυτό που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, συνέχισε, είναι η επέκταση του πολέμου κατά των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, μέσα σε ένα πλέγμα ανταγωνισμού, και η επίθεση στα ασφαλιστικά, εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα με στόχο κυριολεκτικά την ισοπέδωση. Η συμφωνία, είπε ο Θ. Παφίλης, έγινε στα πλαίσια της ανάγκης της ΕΕ να ανταγωνιστεί τους ανταγωνιστές της, όπως είναι οι Κινέζοι, οι Ινδοί και κατά δεύτερο λόγο οι Βραζιλιάνοι.

Ως εκ τούτου, είπε, αυτό που έχει να περιμένει ο ελληνικός λαός αλλά και οι λαοί της Ευρώπης, είναι ένταση της επίθεσης και κάθετη πτώση του βιοτικού επιπέδου, με περαιτέρω πτώση των μισθών, αύξηση της ανεργίας και παραπέρα πετσόκομμα των κοινωνικών δαπανών για την Παιδεία, την Υγεία και αλλού.

Σχετικά με τη δημιουργία του Συμφώνου για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, τόνισε ότι αυτός θα οδηγήσει τα υπερχρεωμένα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας, που θα συνοδεύεται από σκληρά μνημόνια και αντιλαϊκά μέτρα διαρκείας. Υπογράμμισε, τέλος, ότι είναι πρόκληση η κυβέρνηση να πανηγυρίζει γιατί δεσμεύτηκε να εφαρμόσει βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα και να εκποιήσει στο κεφάλαιο τη δημόσια περιουσία.

Κόντρες για το ταμείο ελεγχόμενης χρεοκοπίας

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι ζυμώσεις γύρω από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για τον λεγόμενο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, με τις ανταγωνιστικές μερίδες του μονοπωλιακού κεφαλαίου να δίνουν πραγματική μάχη για τον επιμερισμό του κόστους από την ελεγχόμενη πτώχευση υπερχρεωμένων κρατών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», η δυνατότητα αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους απειλεί με κλείσιμο τις αγορές ομολόγων των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης και είναι αυτή που οδήγησε στις προχτεσινές υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας Ελλάδας και Πορτογαλίας από τον οίκο αξιολόγησης «Standard & Poor's».

Από την πλευρά της Κομισιόν, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν, Αμαντέο Αλταφάζ, χαρακτήρισε την αξιολόγηση της «Standard & Poor's» για την Ελλάδα «μονόπλευρη και αδικαιολόγητη», διευκρινίζοντας ότι η Κομισιόν «δεν τη συμμερίζεται». Ακόμα, επανέλαβε ότι η Κομισιόν είναι ικανοποιημένη από τις «φιλόδοξες προσπάθειες» που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, ούτως ώστε, όπως είπε, να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των προϋπολογισμών για τα επόμενα έτη.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς», υποστήριξε ότι η Πορτογαλία θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, δηλαδή θα εφαρμόσει κατά γράμμα τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, με ή χωρίς τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ). Ακόμα, ξεκαθάρισε ότι αν η Ιρλανδία θέλει να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους για τα δάνεια από το ΕΤΧΣ θα πρέπει να ορίσει ποια επιπρόσθετα μέτρα θα πάρει, επαναλαμβάνοντας ότι η δανειοδότηση των κρατών - μελών είναι το αποτέλεσμα ενός «δούναι και λαβείν» με χαμένο το λαό.

Τα παιχνίδια μεταξύ των καπιταλιστικών οίκων αξιολόγησης και των διαφόρων μερίδων της πλουτοκρατίας καταγράφονται και σε έκθεση του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία, οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και άλλων κρατών της περιφέρειας της Ευρωζώνης επηρέασαν αρνητικά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα όλης της Ευρωζώνης.

Σε συνέχεια των παραπάνω, ο οίκος αξιολόγησης «Fitch» εκτιμά ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ «δημιουργεί καθοδικές πιέσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε βραχυπρόθεσμο με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», καθώς «είναι απίθανο να βελτιώσει ουσιαστικά τις βραχυπρόθεσμες συνθήκες χρηματοδότησης για τα κράτη - μέλη της περιφέρειας της Ευρωζώνης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ