Τρίτη 29 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πρωτοβουλίες ενάντια στις συγχωνεύσεις

Από την κινητοποίηση στην Καλλιθέα Αττικής την περασμένη Πέμπτη
Από την κινητοποίηση στην Καλλιθέα Αττικής την περασμένη Πέμπτη
Σε παράσταση διαμαρτυρίας σε Περιφέρεια Κρήτης και Δήμο Ηρακλείου, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας με τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων, προχώρησε χτες το πρωί η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων Νομού Ηρακλείου.

Ο γονείς δήλωσαν την αντίθεσή τους στην πολιτική της κυβέρνησης τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι αντιδρούν συνολικά στο «νέο σχολείο» και «στη συνένωση των συστεγαζόμενων σχολείων και στη δημιουργία Πολυδύναμων Σχολικών Μονάδων, στο αντιπαιδαγωγικό όριο των 25 και 30 μαθητών ανά τάξη, στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αντίστοιχα. Στην πολιτική των συγχωνεύσεων δεν προβλέπονται δαπάνες για νέα σχολικά κτίρια και υλικοτεχνικές υποδομές, δεν υπάρχει πουθενά η ευθύνη του κράτους για τη μεταφορά των μαθητών και την ευθύνη για τη "συγκοινωνιακή κάλυψη της περιοχής" έχουν αναλάβει οι δήμοι, οι οποίοι έχουν περικόψει τις επιχορηγήσεις στις σχολικές επιτροπές. Αντιδρούμε στην αναδιοργάνωση της εκπαιδευτικής δομής που αντικειμενικά προμηνύει τα χειρότερα στη μόρφωση των παιδιών μας».

Βόρεια Ελλάδα

Σε συμβολικό αποκλεισμό της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Κιλκίς προχώρησαν, χτες το πρωί, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί σχολείων του Δήμου Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας στη συγχώνευση των δημοτικών σχολείων Μεσαίου και Νέας Φιλαδέλφειας. Το Δημοτικό Σχολείο Μεσαίου είναι εξαθέσιο και το Δημοτικό Σχολείο Ν. Φιλαδέλφειας είναι πενταθέσιο. Το κτίριο του σχολείου της Νέας Φιλαδέλφειας στο οποίο προτείνεται να μεταφερθούν οι μαθητές είναι ακατάλληλο καθώς μπορεί να στεγάσει μόλις 80 από τα 120 παιδιά, ενώ και οι βοηθητικοί χώροι είναι ακατάλληλοι, καταγγέλλουν οι γονείς. Και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

Στο μεταξύ, οι μαθητές δύο γυμνασίων του Δήμου Εορδαίας στην Κοζάνη απείχαν από την παρέλαση για το γιορτασμό της 25ης Μαρτίου, αντιδρώντας στη συγχώνευση των γυμνασίων Αγίου Χριστοφόρου και Γαλάτειας, με τα γυμνάσια Ανατολικού και Εμπορίου αντίστοιχα.

Στην Αττική

Την ανησυχία τους εκφράζουν εκπαιδευτικοί του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών και Βαρήκοων Αθήνας (Αμπελόκηποι) με αφορμή δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο το συγκεκριμένο σχολείο περιλαμβάνεται στη λίστα των καταργηθέντων σχολικών μονάδων στην Αττική. Αν και από διασταύρωση με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, το σχολείο δε συμπεριλαμβάνεται στη συγκεκριμένη λίστα, οι εκπαιδευτικοί ζητούν με υπόμνημα προς τους αρμόδιους φορείς να μάθουν το μέλλον του συγκεκριμένου σχολείου. Να σημειωθεί ότι για κωφούς και βαρήκοους υπάρχουν μόνο τρία Ειδικά Δημοτικά Σχολεία σ' όλη την Αττική. «Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών & Βαρήκοων Αθήνας, που είναι ιστορικής σημασίας σχολείο και κέντρο αναφοράς για την Κοινότητα των Κωφών, πρέπει να συνεχίσει και να υποστηριχτεί στο τόσο σημαντικό έργο του στην εκπαίδευση των Κωφών & Βαρήκοων, όπως και να παραμείνει στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Την ανάγκη οι αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία, οι οποίες συνεχίζονται με τις συγχωνεύσεις σχολείων, να αποτελέσουν υπόθεση όλων των εργαζομένων, τόνισε η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας, με την κινητοποίηση που διοργάνωσε την περασμένη Πέμπτη. Εργαζόμενοι, γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν το απόγευμα στον πεζόδρομο έξω από το Δημαρχείο της πόλης και στη συνέχεια έκαναν πικετοφορία σε κεντρικούς δρόμους, συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες ενάντια στα νέα μέτρα στην Παιδεία. Τόσο μέσα από την ομιλία που έγινε στη συγκέντρωση, όσο και με τα υλικά με τα οποία απευθύνονταν στους περαστικούς, μέλη σωματείων και φορέων που συμμετέχουν στη Λαϊκή Επιτροπή αποκάλυπταν τον πραγματικό στόχο των συγχωνεύσεων - καταργήσεων σχολείων ως κομμάτι των γενικότερων αλλαγών που επιβάλλουν κυβέρνηση - ΕΕ - μεγάλο κεφάλαιο στην Παιδεία, επιφυλάσσοντας αμορφωσιά για τους πολλούς και ένα σχολείο πλήρως παραδομένο στην αγορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ