Τετάρτη 23 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
Στη Βουλή οι αλλαγές της βιτρίνας

Στην αρμόδια επιτροπή συζητήθηκε χτες το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, με στόχο να διασκεδάσει τη λαϊκή αγανάκτηση για την πολιτική της

Επουσιώδεις αλλαγές, που δεν αλλάζουν την ατιμωρησία ουσιαστικά των υπουργών για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, προβλέπονται στον νόμο της κυβέρνησης για τροποποίηση διατάξεων του «Νόμου περί ευθύνης υπουργών», που συζητήθηκε χθες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Σύμφωνα με αυτές, καταργείται το πενταετές διάστημα για την παραγραφή των αδικημάτων που ίσχυε μέχρι σήμερα και τριμελές δικαστικό συμβούλιο θα προτείνει εάν μια κατηγορία κατά υπουργού χρειάζεται ή όχι περαιτέρω διερεύνηση από την Βουλή. Επίσης, προβλέπεται ότι η λεγόμενη προανακριτική επιτροπή της Βουλής θα μπορεί να προχωράει σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων των υπό εξέταση υπουργών.

Ωστόσο οι ρυθμίσεις αυτές είναι «δώρο άδωρο», αφού παραμένει σε ισχύ διάταξη του Συντάγματος σύμφωνα με την οποία η «αποσβεστική προθεσμία» για την άσκηση δίωξης κατά υπουργού από την Βουλή, είναι η 2η κοινοβουλευτική σύνοδος της περιόδου της Βουλής που αρχίζει μετά την τέλεση του εγκλήματος. Δηλαδή, πρακτικά, ένα υπουργικό αδίκημα παραγράφεται εάν δεν κινηθεί η διαδικασία από την νέα Βουλή σε δύο περίπου χρόνια από τότε που έγινε το αδίκημα.

Στην παρέμβασή του ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι με το νομοσχέδιο γίνονται επουσιώδεις αλλαγές που χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση για επικοινωνιακούς λόγους και για δημαγωγία και για αυτό ψήφισε «παρών». Τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία εξαίρεση για την δίωξη υπουργού, ούτε «αποσβεστική προθεσμία» και να ισχύει για αυτούς σχετικά με την παραγραφή ό,τι ισχύει για τους άλλους πολίτες.

Ο Αντ. Σκυλλάκος ζήτησε να απομακρυνθεί η Βουλή από την έρευνα και τις ανακρίσεις κατά υπουργών, τις οποίες πρέπει να κάνει δικαστικό συμβούλιο το οποίο και θα ασκεί την δίωξη. Ο ρόλος της Βουλής, είπε, πρέπει να περιοριστεί μόνο στο εάν πρέπει ή όχι να ξεκινήσει μια έρευνα κατά υπουργού και πρότεινε να μπορούν 100 ή 120 βουλευτές να ζητούν να αρχίσει η έρευνα και να μην αποτελεί αυτό προνόμιο της εκάστοτε πλειοψηφίας της Βουλής.

Κάλεσε ακόμα όλα τα κόμματα να πουν τι θέση έχουν, εάν γινόταν σήμερα αναθεώρηση του Συντάγματος σχετικά με την «αποσβεστική προθεσμία» για την δίωξη υπουργών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν περιμένει την αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά προχωράει σε αλλαγές «που απαντούν στην αξίωση του κόσμου», επιβεβαιώνοντας ότι οι επιφανειακές αλλαγές αποτελούν ελιγμό απέναντι στην λαϊκή αγανάκτηση για την βάρβαρη πολιτική και τα σύμφυτα με τον καπιταλισμό σκάνδαλα των κομμάτων του.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ, ο ΛΑ.Ο.Σ. προσανατολίζεται να ψηφίσει θετικά στην συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε για την τελική του θέση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ