Τετάρτη 23 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Νέα μέτρα σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων

Την απόσυρση του νέου αντιλαϊκού νομοσχεδίου ζητά το ΠΑΜΕ

Νέα πρόκληση σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων αποτελούν όσα ανακοίνωσε προχτές η κυβέρνηση ότι ετοιμάζει με ρυθμίσεις στο πλαίσιο του ν/σ που προωθεί για το ΣΕΠΕ. Την ώρα που μαζί με τους συν-εταίρους της στην ΕΕ η κυβέρνηση δηλώνει πανέτοιμη να εξετάσει νέα αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και ουσιαστικά καταργεί το δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση με την κατάργηση της σταθερής εργασίας, προσπαθεί να σηκώσει κουρνιαχτό για να κρύψει το λάκκο που σκάβει για την κατακρήμνιση των εργατικών κατακτήσεων.

Εκτός από τον περιορισμό των δικαιούχων του ΕΚΑΣ και την αδρή επιδότηση επιχειρήσεων με την κάλυψη μέχρι και 100% των ασφαλιστικών εισφορών, με μια σειρά ασφαλιστικές διατάξεις, στο νέο σχέδιο νόμου η κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, επιχειρεί να εξαπατήσει τους εργαζόμενους αφού αυτές περισσότερο εξυπηρετούν άμεσες οικονομικές ανάγκες του δημοσίου και των Ταμείων, χωρίς να αλλάζουν στο παραμικρό τις ανατροπές που επέβαλε ο αντιασφαλιστικός νόμος 3863 του 2010. Το σκοπό αυτό εξυπηρετούν οι διατάξεις για την αναγνώριση χρόνου ασφάλισης, καθώς οι εργαζόμενοι θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου είτε να «βελτιώσουν» τη σύνταξή τους, που έτσι και αλλιώς μειώνεται με το νέο τρόπο υπολογισμού, είτε να συμπληρώσουν τα απαραίτητα χρόνια εργασίας που πλέον απαιτούνται για συνταξιοδότηση. Δηλαδή, να πληρώσουν από τους μίζερους μισθούς τους την επιβολή των 40 χρόνων εργασίας αντί των 35 χρόνων που απαιτούνταν για πλήρη σύνταξη πριν την ψήφιση του νόμου. Ακόμα και η διάταξη για τις προϋποθέσεις ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, μείωση από τα 80 ένσημα στα 50, δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να επαναφέρει και μάλιστα μόνο για φέτος το καθεστώς που ίσχυε πριν το σχετικό νόμο της ΝΔ που αύξησε τα απαιτούμενα ένσημα. Ετσι, η κυβέρνηση διατηρεί ακέραιο το αντιασφαλιστικό πλέγμα σε βάρος εργαζομένων και συνταξιούχων, το οποίο κάθε μέρα που περνά θα χειροτερεύει.

Σκέτη εξαπάτηση

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου σε σχέση με το σχέδιο νόμου για το ΣΕΠΕ και τις ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο που κατέθεσε για δημόσια διαβούλευση επιχειρεί να υλοποιήσει νέα σαρωτικά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Με τα γνωστά τρικ περί εξορθολογισμού εξόδων, άρσης αδικιών, περιορισμού στρεβλώσεων, κλπ. επιχειρεί να συρρικνώσει τον αριθμό των δικαιούχων του ΕΚΑΣ. Θεσπίζονται επιπλέον προϋποθέσεις με όρους, όπως τεκμαρτό και φορολογητέο εισόδημα. Με λίγα λόγια, στους συνταξιούχους που συμπληρώνουν την πενιχρή τους σύνταξη με κάποιο άλλο μικρό εισόδημα ή έχουν κάποιο σπίτι στο χωριό ή που μένουν οι ίδιοι, ή αν ξεπερνούν το "αστρονομικό" ποσό των 850 ευρώ το μήνα, το ΕΚΑΣ κόβεται.

Σε άλλα σημεία του σχεδίου νόμου προβλέπεται παροχή νέων προνομίων, όπως η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών από τον ΟΑΕΔ, δηλαδή με χρήματα των εργαζομένων, προς τη μεγαλοεργοδοσία. Προβλέπονται, επίσης, νέες απαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, όπως η απαλλαγή μέρους των οφειλόμενων χρεών ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, πουλάει ελπίδα για την επίσπευση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με την εξαγορά πλασματικών χρόνων ασφάλισης. Καλεί τους εργαζόμενους να πληρώσουν τεράστια ποσά για αυτούς, των 7.000 και 10.000 ευρώ, για να απαλλαγούν από 2 - 3 χρόνια υποχρεωτικής ασφάλισης που τους έχουν φορτώσει στην πλάτη με αντιασφαλιστικούς νόμους για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

  • Να αποσυρθεί τώρα το αντιλαϊκό νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ.
  • Κανένα προνόμιο στην πλουτοκρατία.
  • Κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ για όλους.
  • Σύνταξη στα 60 για τους άντρες και τα 55 για τις γυναίκες.
  • Εργατική - λαϊκή αντεπίθεση τώρα!».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ